Το χαρακτηριστικό μαύρο-λευκό φτέρωμα των πιγκουίνων δεν είναι απλώς εντυπωσιακό, αλλά και στρατηγικό. Όπως εξηγεί το National Geographic, η μαύρη πλάτη τους λειτουργεί ως καμουφλάζ όταν φαίνονται από ψηλά, συγχωνευόμενη με το σκοτεινό βάθος του ωκεανού. Αντίστοιχα, η λευκή κοιλιά τους συγχέεται με το φωτεινό ουρανό όταν παρατηρούνται από κάτω - μια φυσική προσαρμογή που τους προστατεύει από θηρευτές.
Αν και σπάνιες, οι «εμφανίσεις» πιγκουίνων σε περιοχές εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του «Πίνγκου», ενός πιγκουίνου Αδελί, που εντοπίστηκε το 2021 στη Νέα Ζηλανδία - περίπου 2.000 μίλια μακριά από την Ανταρκτική. Ο κάτοικος που τον βρήκε πίστεψε αρχικά πως πρόκειται για λούτρινο παιχνίδι. Οικολογικές υπηρεσίες της κυβέρνησης παρενέβησαν, τάισαν το εξαντλημένο πτηνό με smoothie ψαριού και το απελευθέρωσαν ξανά στη φύση.
Η περίπτωση του νεαρού πιγκουίνου στο Ρίο είναι άλλη μία υπενθύμιση της ανθεκτικότητας και της περιέργειας των θαλάσσιων πτηνών - αλλά και των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν οι μεταβολές στο θαλάσσιο περιβάλλον.