Η Κύπρος εμφανίστηκε ως πιθανός χώρος φιλοξενίας Παλαιστινίων προσφύγων σε ισραηλινό σχέδιο που παραπέμπει σε εθνοκάθαρση

Τα φρικτά σχέδια Ισραήλ-ΗΠΑ για τη Γάζα φαίνεται να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία μεγάλων καταυλισμών εντός –και ενδεχομένως εκτός– Γάζας για τη στέγαση του παλαιστινιακού πληθυσμού, δημιουργώντας εύλογες συγκρίσεις με τη Νάκμπα του 1948.

Article featured image
Article featured image

Μια πρόταση που είδε το Reuters περιγράφει ένα σχέδιο για τη δημιουργία μεγάλων καταυλισμών εντός –και ενδεχομένως εκτός– Γάζας για τη στέγαση του παλαιστινιακού πληθυσμού, δημιουργώντας εύλογες συγκρίσεις με τη Νάκμπα του 1948 τη στιγμή που ο γενοκτονικός πόλεμος του Ισραήλ στην περιοχή συνεχίζεται για δύο σχεδόν χρόνια.

Το έγγραφο φέρει το όνομα του αμφιλεγόμενου Ιδρύματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Γάζας (GHF), που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, αν και το ίδιο αρνείται κάθε σχέση και δηλώνει ότι οι διαφάνειες που διέρρευσαν «δεν αποτελούν δικά του έγγραφα», τονίζοντας ότι επικεντρώνεται αποκλειστικά στη διανομή τροφίμων, και όχι σε στρατόπεδα ή ζώνες μετάβασης. Ωστόσο, το έγγραφο φέρεται να περιλαμβάνει το όνομα του GHF στο εξώφυλλο και της SRS –μιας εταιρείας εργολάβων που συνεργάζεται με το GHF– σε αρκετές διαφάνειες.

Στο ρεπορτάζ του Reuters, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ανάμεσα στις χώρες που εξετάζονται ως πιθανοί χώροι φιλοξενίας των εκτοπισμένων Παλαιστινίων είναι και η Κύπρος. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «χάρτης δείχνει βέλη προς Αίγυπτο, Κύπρο και άλλα σημεία με την ένδειξη "Πρόσθετος Προορισμός;"».

Το έγγραφο δεν εξηγεί πώς θα πραγματοποιηθεί η μετεγκατάσταση, ούτε αναφέρει αν υπάρχουν συμφωνίες ή συνεννοήσεις με τις εν λόγω χώρες για τη δημιουργία αυτών των υποδομών.


Τι προβλέπει το σχέδιο


Το σχέδιο ύψους 2 δισ. δολαρίων, που δημιουργήθηκε κάποια στιγμή μετά τις 11 Φεβρουαρίου υποβλήθηκε στην κυβέρνηση Τραμπ, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Reuters, μία εκ των οποίων ανέφερε ότι συζητήθηκε πρόσφατα στον Λευκό Οίκο.

Η παρουσίαση σε διαφάνειες που είδε το Reuters παρουσιάζει λεπτομερώς τους «ανθρωπιστικούς χώρους μεταβατικής εγκατάστασης», περιλαμβάνοντας τρόπους υλοποίησης και κόστος. Καλεί στη χρήση των εγκαταστάσεων για να «κερδηθεί η εμπιστοσύνη του τοπικού πληθυσμού» και να προωθηθεί το «όραμα του Τραμπ για τη Γάζα».

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα την κατάσταση του σχεδίου, ποιος το δημιούργησε ή το υπέβαλε, ή αν βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Φεβρουαρίου, ο Τραμπ δήλωσε δημόσια ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να «αναλάβουν» τον παλαιστινιακό θύλακα και να τον ξαναχτίσουν ως «τη Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής» αφού πρώτα μετεγκατασταθεί ο πληθυσμός των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων. Οι δηλώσεις Τραμπ προκάλεσαν οργή λόγω της πιθανότητας εξαναγκασμένης μετεγκατάστασης από τη Γάζα.

Πηγή που εργάζεται στο έργο ανέφερε ότι δεν προχώρησε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Το Reuters ανέφερε ότι το GHF προσπάθησε να ανοίξει λογαριασμό στην Ελβετία για να ζητήσει δωρεές, αλλά η UBS και η Goldman Sachs αρνήθηκαν να συνεργαστούν.

Υπενθυμίζεται ότι το GHF συνεργάζεται με τον ισραηλινό στρατό και χρησιμοποιεί ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες ασφαλείας και εφοδιαστικής για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η εν λόγω οργάνωση έχει κατηγορηθεί πολλάκις για τον τρόπο δράσης της με τον ΟΗΕ, αλλά και άλλες ανθρωπιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις να αρνούνται να συνεργαστούν μαζί του. Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχει καταγράψει τουλάχιστον 613 θανάτους σε σημεία διανομής του GHF ή κοντά σε κομβόι άλλων οργανώσεων.


Νάκπα σε επανάληψη


Το σχέδιο, που εξετάστηκε από το πρακτορείο, περιγράφει τους καταυλισμούς ως «μεγάλης κλίμακας» και «εθελοντικούς» χώρους, όπου ο πληθυσμός της Γάζας θα μπορούσε «προσωρινά να διαμένει, να αποριζοσπαστικοποιείται, να επανεντάσσεται και να προετοιμάζεται για μετεγκατάσταση, εφόσον το επιθυμεί».

Ένα μέρος της παρουσίασης αναφέρει ότι ένας καταυλισμός θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία εντός 90 ημερών, φιλοξενώντας αρχικά 2.160 άτομα με υποδομές που περιλαμβάνουν πλυντήρια, τουαλέτες, ντους και σχολική μονάδα.

Σε ερωτήσεις του Reuters, τρεις ανθρωπιστικοί εμπειρογνώμονες εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τις λεπτομέρειες του σχεδίου.

«Δεν υπάρχει εθελοντικός εκτοπισμός σε πληθυσμό που έχει υποστεί συνεχή βομβαρδισμό επί σχεδόν δύο χρόνια και έχει αποκλειστεί από βασική βοήθεια» είπε ο Jeremy Konyndyk, πρόεδρος του Refugees International και πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της USAID.


«Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»


Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ παρουσίασε σχέδιο για τον υποχρεωτικό εγκλεισμό όλων των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας σε έναν καταυλισμό που θα ανεγερθεί πάνω στα ερείπια της πόλης Ράφα, σε ένα σχέδιο που νομικοί και ακαδημαϊκοί χαρακτήρισαν ως «οδικό χάρτη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Όπως αποκάλυψε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο Ισραέλ Κατζ διέταξε τον στρατό να προχωρήσει στην «εγκαθίδρυση μιας ανθρωπιστικής πόλης», εντός της οποίας οι Παλαιστίνιοι θα υποβάλλονται σε ελέγχους ασφαλείας πριν εισέλθουν και στη συνέχεια δεν θα επιτρέπεται να αποχωρήσουν.


Υποχρεωτική μεταφορά 600.000 ανθρώπων υπό στρατιωτική επιτήρηση


Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά περίπου 600.000 Παλαιστινίων –κυρίως εκτοπισμένων από την περιοχή αλ-Μαουασί– στη νέα περίκλειστη ζώνη, υπό στρατιωτική επιτήρηση. Στόχος, σύμφωνα με τον Κατζ, είναι όλος ο πληθυσμός της Γάζας να μετακινηθεί εκεί, ως πρώτο βήμα για την εφαρμογή ενός «σχεδίου εθελούσιας μετανάστευσης».

Ο Κατζ φέρεται να δήλωσε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σε Ισραηλινούς δημοσιογράφους, ότι η εφαρμογή του σχεδίου μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και εντός εκεχειρίας, ενώ το Ισραήλ εργάζεται «ώστε να βρεθούν χώρες που θα δεχθούν Παλαιστινίους».

Ο Ισραηλινός δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μίχαελ Σφαρντ δήλωσε ότι το σχέδιο του Κατζ παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και συνιστά επιχειρησιακό σχέδιο για την τέλεση εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας.

«Είναι ένα σχέδιο μαζικής μεταφοράς πληθυσμού στο νότιο άκρο της Λωρίδας, ως προετοιμασία για την οριστική εκδίωξή τους»,
είπε χαρακτηριστικά.

«Το αποκαλούν ‘εθελοντική μετανάστευση’, όμως η πίεση και τα μέτρα καταναγκασμού στη Γάζα είναι τέτοια, που κάθε αποχώρηση δεν μπορεί νομικά να θεωρηθεί συναινετική».

Ο Σφαρντ υπενθύμισε ότι αν η απομάκρυνση πληθυσμού γίνεται εν καιρώ πολέμου, πρόκειται για έγκλημα πολέμου – όταν όμως λαμβάνει χώρα σε τόσο μαζική κλίμακα, μετατρέπεται σε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.


«Ξεκάθαρο σχέδιο ενθοκάθαρσης»


Η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία φέρεται να αρνείται επίσημα ότι ο στόχος της στρατιωτικής επιχείρησης είναι η μετακίνηση ή συγκέντρωση του άμαχου πληθυσμού. Όμως, ο Κατζ φέρεται να αναιρεί τις δηλώσεις αυτές με το σχέδιό του, όπως τονίζει ο ιστορικός του Ολοκαυτώματος και καθηγητής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, Άμος Γκόλντμπεργκ:

«Ο υπουργός Άμυνας παρουσίασε ένα ξεκάθαρο σχέδιο για εθνοκάθαρση. Δεν πρόκειται για ‘ανθρωπιστική πόλη’. Πρόκειται για στρατόπεδο συγκέντρωσης ή μεταβατικό στρατόπεδο πριν από την εκδίωξη».

Ο Γκόλντμπεργκ προσθέτει πως «μια πόλη σημαίνει εργασία, ελευθερία κίνησης, σχολεία, πανεπιστήμια, υπηρεσίες. Τίποτα από αυτά δεν προβλέπεται. Δεν θα είναι βιώσιμο μέρος, όπως δεν είναι και οι ‘ασφαλείς περιοχές’ σήμερα».

Ο καθηγητής Γκόλντμπεργκ επισημαίνει τέλος ότι το σχέδιο Κατζ εγείρει το ερώτημα της παλαιστινιακής αντίστασης: «Τι θα συμβεί αν οι Παλαιστίνιοι αρνηθούν να υπακούσουν στις διαταγές; Αν εξεγερθούν, επειδή δεν είναι πλήρως ανήμποροι;».

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ