Η Σκάλα του Μιλάνου επιβάλλει νέο dress code για το κοινό της όπερας

Όσοι προσέρχονται ακατάλληλα ενδεδυμένοι δεν θα γίνονται δεκτοί και δεν θα λαμβάνουν επιστροφή χρημάτων.

Article featured image
Article featured image

Μετά από αλλεπάλληλα κρούσματα, Ιταλών και ξένων, που προσήλθαν για να παρακολουθήσουν παραστάσεις με περιβολή που θύμιζε χαλαρή βόλτα για καλοκαιρινό μπάνιο στη θάλασσα, η διεύθυνση της Σκάλας του Μιλάνου, της περίφημης όπερας της Ιταλίας, αποφάσισε να παρέμβει.

Δημοσιοποίησε ορισμένα από τα «απαγορεύεται» του άτυπου ενδυματολογικού κώδικα (dress code) που πρέπει να ακολουθούν όσοι φιλοδοξούν να περάσουν το κατώφλι του ναού της όπερας, ο οποίος χτίστηκε με εντολή της αυτοκράτειρας Μαρίας Θηρεσίας της Αυστρίας και εγκαινιάστηκε στις 3 Αυγούστου του 1778.

«Παρακαλείται το κοινό να επιλέγει ρούχα ανάλογα με την ευπρέπεια του θεάτρου. Απαγορεύεται η είσοδος σε θεατές που φορούν φανέλες, μπλουζάκια χωρίς μανίκια, σορτς και σαγιονάρες. Όσοι προσέλθουν ακατάλληλα ενδεδυμένοι δεν θα εισέρχονται και δεν θα λαμβάνουν επιστροφή χρημάτων» διαβάζει κανείς στο σχετικό κείμενο που βρίσκεται πλέον σε τρία σημεία, δύο φυσικά και ένα διαδικτυακό: στην είσοδο της La Scala, στα εκδοτήρια των εισιτηρίων και στον ιστότοπο της όπερας.

Μέχρι το 2015 μια πινακίδα συνιστούσε στους άνδρες θεατές να φορούν «σακάκι και γραβάτα», ενώ για τις γυναίκες δεν ανέφερε τίποτα συγκεκριμένο. Εκείνη τη χρονιά το Μιλάνο φιλοξένησε την Παγκόσμια Έκθεση «Expo 2015» και ο αριθμός των επισκεπτών της Scala αυξήθηκε κατακόρυφα. Τότε απαγορεύτηκε «η εμφάνιση με ρούχα παραλίας». Αλλά μέχρι πρότινος δεν εφαρμοζόταν αυστηρά, εν μέρει λόγω των εκκλήσεων για ανοχή στην ενδυμασία τις οποίες απηύθυνε ο Γάλλος πρώην σκηνοθέτης της Σκάλας του Μιλάνου, Ντομινίκ Μεγιέρ. Στα νιάτα του ο Μεγιέρ είχε επικριθεί από άλλους θεατές της Όπερας του Παρισιού γιατί «η εμφάνισή του θύμιζε εργάτη».



Πολιτιστικοί συντάκτες της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera έκαναν ρεπορτάζ και διευκρίνισαν, πρώτον, ότι «η απαγόρευση εισόδου με σαγιονάρες δεν εμποδίζει την είσοδο Ιαπώνων θεατών με κιμονό και παραδοσιακά ιαπωνικά σανδάλια». Και, δεύτερον, ότι το «όχι» στις φανέλες και στις μπλούζες χωρίς μανίκια αφορά κυρίως τους άνδρες, καθώς «οι γυναίκες μπορούν να φοράνε αμάνικα μπλουζάκια και αμάνικα φορέματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Σκάλα του Μιλάνου απαγορεύεται οι θεατές να φέρνουν και να καταναλώνουν φαγητό και ποτό, να τραβούν φωτογραφίες και να βιντεοσκοπούν τις παραστάσεις. Επίσης απαγορεύεται να ακουμπάνε τα κινητά τους τηλέφωνα στο κιγκλίδωμα των μπαλκονιών στα θεωρεία. Πρόσφατα ένα έπεσε και χτύπησε θεατή που καθόταν από κάτω.

Πηγή: efsyn.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ