Δηλαδή, η Λήδρας και η Ονασαγόρου είναι το στολίδι μας;

Τα ωράρια περισυλλογής σκυβάλων είναι ρυθμισμένα βάσει των ωρών αιχμής; Γιατί οι κάδοι ανακύκλωσης δεν είναι επαρκείς; Τα πλακόστρωτα συντηρούνται συχνά; Γιατί δεν έχει ταυτότητα η περιοχή; Τι γίνεται με τα εγκαταλελειμμένα-ετοιμόρροπα κτίρια;

 


Article featured image
Article featured image

Ας υποθέσουμε ότι δεν θέσαμε ποτέ τα πιο πάνω ερωτήματα και ας δημιουργήσουμε, για χάρη της συζήτησης, ένα σενάριο.

Ζητάς από έναν οποιονδήποτε Λευκωσιάτη να σου προτείνει ένα μέρος στην πρωτεύουσα όπου μπορείς να συνδυάσεις βόλτα, shopping, φαγητό, καφέ ή ποτό. Ασυζητητί, θα σου πει για την εντός των Τειχών περιοχή που περιλαμβάνει τις οδούς Λήδρας και Ονασαγόρου, αλλά και την Πλατεία Φανερωμένης.

Λογικά, θα σκεφτεί κάποιος ξένος ακούγοντας την πρόταση του Λευκωσιάτη, για να με στείλει ο τόπακας στην εν λόγω περιοχή, πάει να πει πως θα ‘ναι το στολίδι τους. Εξάλλου, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σε όλες τις μεγαλουπόλεις του εξωτερικού: ο ιστορικός πυρήνας στις πλείστες περιπτώσεις (και δη σε ότι αφορά στην Ευρώπη) έχει χαρακτήρα, έχει να επιδείξει σπουδαία δείγματα αρχιτεκτονικής, έχει γραφικά εστιατόρια και καφετέριες με αισθητική που σέβεται τον περιβάλλοντα χώρο, είναι καθαρός και σίγουρα, διασχίζοντάς τον, μπορείς να σχηματίσεις μια εξαιρετική άποψη για τον εκάστοτε Δήμο αλλά και να εντοπίσεις υπέροχα ενσταντανέ στη διάρκεια της βόλτας-εμπειρίας σου.

Φαντάσου λοιπόν να περιμένει ο ξένος να συναντήσει μια τόσο ιδανική κατάσταση και αντ’ αυτού να βρει μια εικόνα έτσι όπως αποτυπώνεται στις 36 φωτογραφίες του Κώστα Κωνσταντή… >>> δες εδώ το σχετικό post με τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν ένα μεσημέρι Σαββάτου.

Επειδή όμως κάποιες φορές είναι άδικο να βγάζεις συμπεράσματα στηριζόμενος σε μερικές φωτογραφίες, όσο κι αν αυτές «φωνάζουν», μπήκαμε στη διαδικασία να ρωτήσουμε 6 ανθρώπους που ζουν τις οδούς Λήδρας και Ονασαγόρου, αφού διατηρούν εκεί τις επιχειρήσεις τους, κατά πόσο υπάρχει όντως θέμα με την καθαριότητα και γενικότερα την εύρυθμη λειτουργία της περιοχής ή αν αντιθέτως όλα βαίνουν καλώς στον Μακρύδρομο. Άλλωστε, ποιος μπορεί να έχει πιο ολοκληρωμένη και σφαιρική άποψη για την περιοχή, από τους ίδιους τους ανθρώπους της;

Κι αφού μαζέψαμε τα «θεματάκια» που έχει η περιοχή, ακολούθως επικοινωνήσαμε με τον Δήμο Λευκωσίας, ζητώντας από τον Προϊστάμενο του Γραφείου Εξυπηρέτησης και Πληροφόρησης του Δήμου να λύσει κάποιες σχετικές απορίες οι οποίες πέραν από τους καταστηματάρχες προφανώς αφορούν όλους μας, Λευκωσιάτες, αλλά και τουρίστες.

 

-Τα ωράρια περισυλλογής σκυβάλων είναι ρυθμισμένα βάσει των ωρών αιχμής στην περιοχή, έτσι ώστε να μη στοιβάζονται τα σκουπίδια και να μένουν εκεί πολλές ώρες;

-Γιατί οι κάδοι ανακύκλωσης δεν είναι επαρκείς;

-Τα πλακόστρωτα συντηρούνται συχνά;

-Γιατί δεν έχει ταυτότητα η περιοχή; Γιατί ο καθένας κάνει ότι θέλει και όπως το φαντάζεται, χωρίς να σέβεται τον ιστορικό χαρακτήρα της εντός των Τειχών πόλης;

-Τι γίνεται με τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, κάποια από τα οποία είναι ετοιμόρροπα;


Το κέντρο της πόλης θέλει ξήλωμα και στήσιμο από την αρχή. -Ανδρέας Παυλίδης


Καρβουνομαγειρέματα, Νίκος Σπινθάκης

Το πιο βασικό πρόβλημα που εντοπίζω είναι ο πεζόδρομος. Τα πλακόστρωτα είναι πολύ παλιά, φθαρμένα και επικίνδυνα. Ξέρεις πόσες φορές βλέπουμε περαστικούς να χτυπούν, κυρίως γυναίκες με τακούνια, λόγω των κενών ανάμεσα στις πλάτες και της κακής κατάστασης που επικρατεί. Επίσης ακόμη ένα πρόβλημα, είναι η καθαριότητα. Χρειάζονται και περισσότεροι κάδοι, αλλά και συχνότερες διαδρομές του Τμήματος Καθαριότητας. 

Ίσως, μια λύση να ήταν η χρήση μικρότερων οχημάτων περισυλλογής σκουπιδιών, για να μπορούν να κινούνται πιο εύκολα στον πεζόδρομο. Στο κομμάτι της καθαριότητας θα εντάξω βέβαια και τη συντήρηση των φρεατίων. Κάθε χρόνο, όταν και άμα βρέξει, πλημμυρίζουμε με το παραμικρό και ψάχνουμε να βρούμε τι φταίει. Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω την εγκατάλειψη των κτιρίων της περιοχής. Στο εξωτερικό, όταν βρεθείς στα κέντρα των πόλεων αντικρίζεις μία ομοιομορφία ανάμεσα στα κτίρια. Σ΄ εμάς δεν γίνεται καθόλου συντήρηση και δεν δίνεται καθόλου προσοχή στην εικόνα τους. Βέβαια, να διευκρινίσουμε ότι αυτό δεν είναι ευθύνη του δήμου, αφού τα κτίρια είναι ιδιόκτητα και εγκαταλείφθηκαν στην ουσία από τους ιδιοκτήτες τους. Ο δήμος, δεν μπορεί να τους αναγκάσει να τα φτιάξουν αν οι ίδιοι δεν το επιθυμούν.







Καφενείο «Γιαγιά Βικτωρία», Θεόδωρος Ντίσιος

Γενικά, είμαι αρκετά ευχαριστημένος από τη δουλειά που κάνει ο δήμος στο κέντρο. Αυτό που με ενοχλεί, είναι ότι το κέντρο δεν έχει ταυτότητα. Είναι λίγο απ’ όλα. Ένα κράμα διαφόρων πολιτισμών που μπλέκονται άτσαλα μεταξύ τους. Αυτό λείπει πολύ και το βλέπω και από τους ξένους επισκέπτες που έρχονται στην περιοχής. Περιμένουν να δουν κάτι άλλο, πιο ελληνικό, το οποίο δεν το βρίσκουν πουθενά.


Αυτό που με ενοχλεί, είναι ότι το κέντρο δεν έχει ταυτότητα. -Θεόδωρος Ντίτσιος


Παγωταρία «Gelatiamo», Ανδρέας Παυλίδης

Τώρα τι να σου πω; Το κέντρο της πόλης θέλει ξήλωμα και στήσιμο από την αρχή. Παραμέλησαν το κέντρο τόσα πολλά χρόνια, που πλέον είναι όλα γέριμα. Τι να σάσουν και τι να αφήσουν. Το ότι κάμνουν μπαλώματα, εν βοηθά σε κάτι. Αλλά συνηθίσαμε να ζούμε με τούτο. Στην τελική προτιμώ να τα αφήσουν έτσι, τζαι να μην πειράξουν τίποτε, γιατί αν αρχίσουν να χαλούν, για να φτιάξουν, θα μείνει η Λήδρας όπως έμεινε τζαι η Πλατεία Ελευθερίας, άρα καλύτερα να μην κάνουν τίποτα. Το μόνο που θα ήθελα, αν μπορεί να γίνει δηλαδή, είναι περισσότεροι χώροι στάθμευσης. Είναι ανυπόφορη η κατάσταση στο κέντρο με το parking και αυτό πρέπει οπωσδήποτε να διευθετηθεί.

 

 

Καφενείο «Χαλαρά», Μάριος Παπακυπριανού

Θεωρώ ότι από πλευράς καθαριότητας είμαστε σε πολύ υψηλό επίπεδο. Είμαι στην περιοχή για 17 χρόνια και μπορώ να πω με σιγουριά ότι δεν τίθεται θέμα ούτε σκουπιδιών ούτε εγκατάλειψης. Σίγουρα, υπάρχουν περιπτώσεις ακαταστασίας και ακαθαρσίας, αλλά γι’ αυτό οφείλονται κυρίως συγκεκριμένες περιπτώσεις που δεν σέβονται το χώρο που τους φιλοξενεί. Βέβαια, πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, αλλά γενικά είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Το μόνο πρόβλημα που θα σου ανέφερα και το οποίο θεωρώ αρκετά σημαντικό, είναι η έλλειψη κάδων ανακύκλωσης, κυρίως για γυαλί. Τα περισσότερα μαγαζιά βγάζουν καθημερινά δεκάδες γυάλινες φιάλες, τις οποίες αναγκάζονται να πετάνε στους συμβατικούς κάδους. Πολλές φορές σχίζονται τα σακούλια, πέφτουν, σπάνε και είναι επικίνδυνο. Πρέπει λοιπόν ο δήμος να δει πιο ζεστά το θέμα της ανακύκλωσης στο κέντρο.


Το κέντρο της Λευκωσίας έχει γίνει ένας μεγάλος, ακατάστατος καφενές και πλέον δεν συμμαζεύεται. -Αντώνης Κουππάρης


 

Café Pieto, Αντώνης Κουππάρης

Το κέντρο της Λευκωσίας έχει γίνει ένας μεγάλος, ακατάστατος καφενές και πλέον δεν συμμαζεύεται. Επικρατεί μια αναρχία και μια ασχήμια πολύ ενοχλητική. Και σίγουρα αυτό δεν είναι ανάπτυξη. Πολλές φορές, ως ιδιοκτήτης επιχείρησης, έστειλα επιστολές στον Δήμαρχο και οι απαντήσεις που πήρα στερούνταν ουσίας. Τα προβλήματα είναι πολλά και το μόνο που γίνεται είναι πρόχειρα μπαλώματα. Θα αρχίσω από τη βρωμιά και τα σκουπίδια. Ενώ μας είχαν υποσχεθεί ότι θα άλλαζαν τα ωράρια περισυλλογής σκυβάλων (αυτά που ισχύουν σήμερα δεν είναι καθόλου χρήσιμα), εντούτοις εξακολουθούν να παραμένουν τα ίδια. Όταν τα μαγαζιά κλείνουν μέχρι τη 1 – 1:30 τα μεσάνυχτα, το να περνάει το όχημα του δήμου στις 4 το πρωί, δεν ωφελεί. Μέχρι εκείνη την ώρα, τα περισσότερα θα τα σκίσουν οι γάτοι και θα γεμίσει η περιοχή σκουπίδια και φαγητά. Τοποθέτησαν και αναδυόμενους καλάθους, αλλά και πάλι, η περιοχή που τους τοποθέτησαν δεν εξυπηρετεί σχεδόν κανέναν. Μετά έρχονται οι προσόψεις των κτιρίων. Εκεί δεν μπορώ να κατηγορήσω το δήμο. Εκεί όμως θα κατηγορήσω τους πολλούς, πλούσιους και επιφανείς ιδιοκτήτες των κτιρίων, οι οποίοι τα εγκατέλειψαν εκεί, χωρίς να τους νοιάζει ούτε το ότι χαλούν την εικόνα της περιοχής ούτε το ότι κάνουν κακό σε όλους που δουλεύουν εκεί.

Ακόμη ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, είναι η έλλειψη ασφάλειας. Ξέρεις ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν σπάσει πολλές τζαμαρίες καταστημάτων για να κλέψουν; Γιατί όχι όμως; Αφού δεν κυκλοφορεί ούτε ένας αστυνομικός στην περιοχή, είναι σαν ξέφραγο αμπέλι. Υποτίθεται ότι άλλαξαν το δημόσιο φωτισμό και έβαλαν λάμπες με πιο δυνατό φως για περισσότερη ασφάλεια. Το μόνο που κατάφεραν είναι να δημιουργήσουν οχληρό φωτισμό, ο οποίος ενοχλεί τους περαστικούς και τους πελάτες μας. Άσχημη κατάσταση επικρατεί και στον πεζόδρομο. Επιτρέπουν την είσοδο σε βαριά οχήματα με αποτέλεσμα να σπάνε τις πλάκες. Έρχονται, τις αντικαθιστούν με προχειρότητα και φυσικά το αποτέλεσμα είναι αστείο, αφού πλέον έχει δημιουργηθεί ένα κακόγουστο ψηφιδωτό. Το κέντρο της πόλης, θα έπρεπε να ελκύει τον κόσμο για την ομορφιά του και για τη μοναδικότητα του. Όχι για άλλους λόγους. Πλέον, σήμερα, ο επισκέπτης έχει κουραστεί να κατεβαίνει στο κέντρο και όσοι έρχονται δεν μπορούν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις της γειτονιάς εδώ.


Πολύ show και πολύ λίγη δουλειά. -Στέλιος Στυλιανίδης


Pow the Shop, Στέλιος Στυλιανίδης

Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να αλλάξει η επιδερμική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Πολύ show και πολύ λίγη δουλειά. Στην Κύπρο μπερδεύουμε τα πράγματα και τα μεταφράζουμε κατά το δοκούν. Ναι, μπορεί να ήρθε κόσμος στη Λήδρας, και να τη γεμίζει. Η εμπορική της αξία παρόλα αυτά είναι χαμηλή και αυτό πηγάζει από μια συνολική αδιαφορία τόσο των Αρχών όσο και του κόσμου. Η Λήδρας λοιπόν, δεν έχει εμπορικότητα σαν περιοχή, όπως ούτε ομορφιά και οργάνωση. Παντού βρωμιά, και ακαταστασία. Η όψη της πόλης είναι τραγική και πρώτα απ’ όλα φταίμε εμείς που δεν αγαπάμε την πόλη μας. Σπασμένα πεζοδρόμια, μισογκρεμισμένοι τοίχοι, ρύπανση, λιγοστές θέσεις πάρκινγκ. Τι άλλο θέλεις; Το κέντρο της πόλης δεν είναι πλέον επιλογή, και ούτε μπορεί να είναι ανταγωνιστικό έτσι όπως έχει εξελιχθεί. Κατά καιρούς γίνονται σπασμωδικές κινήσεις –όπως τα μικρά λεωφορεία- για να καλύψουμε την ανικανότητα μας. Αλλά το πρόβλημα παραμένει εκεί και μας τρώει σαν σαράκι. Προσωπικά περίμενα πολύ περισσότερα από το συγκεκριμένο Δήμαρχο.

 

Επίσημη θέση για την κατάσταση που ανέδειξαν οι φωτογραφίες πήρε και ο Δήμος Λευκωσίας με ανάρτησή του στην επίσημη σελίδα του δήμου στο Facebook, απαντώντας λεπτομερώς σε όλα τα θέματα που θίγονται:

 

Παράλληλα, όμως, όπως προαναφέραμε, επικοινωνήσαμε και με τον Δήμο Λευκωσίας για να θέσουμε μερικά επιπλέον ερωτήματα τα οποία προέκυψαν από τις ανησυχίες που εξέφρασαν, πιο πάνω, οι επιχειρηματίες. Ο κος Μάκης Νικολαΐδης, Προϊστάμενος του Γραφείου Εξυπηρέτησης και Πληροφόρησης του Δήμου ήταν σαφής «Τέτοιου είδους αναρτήσεις και δημοσιεύσεις, μας είναι πολύ χρήσιμες, αφού μας βοηθούν να εντοπίζουμε ευκολότερα τα προβλήματα και να γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί».

Ήδη, συνεχίζει, ο δήμος έχει τροχοδρομήσει εδώ και λίγο καιρό πλάνο αναζωογόνησης των πεζοδρόμων η οποία γίνεται τμηματικά και αργούς ρυθμούς, ούτως ώστε να μην παρεμβαίνει στην ομαλή λειτουργία των καταστημάτων της περιοχής. «Με τους καταστηματάρχες είμαστε σε πλήρη συνεργασία και επικοινωνία για ό,τι προκύπτει. Και μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Ο δήμος δεν είναι και δεν πρέπει να είναι μόνος του σε όλο αυτό. Χρειάζεται προσπάθεια και βοήθεια απ’ όλους. Για παράδειγμα, υπάρχουν τρία δρομολόγια περισυλλογής σκουπιδιών και τώρα θα προστεθεί ακόμη ένα. Εμείς καλούμε τους επιχειρηματίες να βγάζουν τα σκουπίδια τους εκείνες τις ώρες, ακριβώς για να μην βλέπουμε την ακαταστασία και τη βρωμιά που εντοπίζεται στις φωτογραφίες», σημειώνει ο κος Νικολαΐδης. «Τα ωράρια περισυλλογής, καθορίζονται βάσει μελέτης ούτως ώστε να μην παρενοχλούν πεζούς και καταστηματάρχες», συμπληρώνει.  

Όσο αφορά το ζήτημα της ανακύκλωσης, ο κος Νικολαΐδης αναφέρει ότι ο δήμος εξετάζει το ζήτημα προσθήκης επιπλέον κάδων στην περιοχή, οι οποίοι όμως δεν πρέπει να ενοχλούν τους επισκέπτες. «Η περισυλλογή ανακυκλώσιμων υλικών γίνεται κάθε Τρίτη, θα ήταν φρόνιμο λοιπόν οι καταστηματάρχες να φροντίσουν να βγάζουν τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια τους εκείνη την ημέρα και όχι μέρες πριν. Επίσης αν ένα κατάστημα έχει μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων σκουπιδιών, δεν πρέπει να τα φορτώνει όλα στο δήμο. Οφείλει να βρει κάποιο τρόπο για να αποσυμφορήσει  λίγο την κατάσταση».

 

Κάποιοι έκαναν λόγο και για έλλειψη αστυνόμευσης και ασφάλειας στην περιοχή. Τι συμβαίνει με αυτό;

Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι δεν είναι θέμα του δήμου να περιπολεί την περιοχή, αλλά της αστυνομίας. Απ’ εκεί και πέρα διατηρούμε άψογη σχέση με την άμεση δράση και οτιδήποτε πέσει στην αντίληψη μας, το αναφέρουμε και ακολούθως αναλαμβάνουν δράση. Ο δήμος μάλιστα παρέχει ελεύθερη πρόσβαση στους αστυνομικούς άμεσης δράσης, για να μπορούν να εισέλθουν στο χώρο, όποτε παραστεί ανάγκη.

 

Μεγάλη συζήτηση γίνεται όμως και τις φθαρμένες προσόψεις των κτιρίων, αλλά και τις βρώμικες εγκαταλελειμμένες βιτρίνες. Υπάρχει κάποια πρόνοια να βελτίωση της εικόνας της περιοχής;

Η υπηρεσία του δήμου, ήδη έχει ξεκινήσει σε εξωραϊσμό των βιτρινών που είναι βρώμικες και παλιές ακριβώς για να βελτιωθεί η εικόνα των πεζοδρόμων. Εντούτοις δεν μπορούμε και ούτε έχουμε σκοπό να χαλάσουμε τις προσόψεις των κτιρίων και να τις ξαναφτιάξουμε για να είναι ομοιόμορφες. Αυτό που κάνουμε όμως, και το κάναμε ήδη σε αρκετές περιπτώσεις της Ονασαγόρου, είναι να βελτιώνουμε και να επιδιορθώνουμε τις προσόψεις για να είναι πιο όμορφες. Αντιλαμβάνεστε όμως, ότι οι περιουσίες αυτές είναι ιδιωτικές και χωρίς την έγκριση του ιδιοκτήτη δεν μπορούμε να προχωράμε σε παρεμβάσεις. Γίνεται όμως προσπάθεια να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες για να υπάρχει ευκολότερη συνεργασία.

 



 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ