Στο ζωικό βασίλειο, υπάρχει ένα άλλο είδος που μας έχει βάλει γυαλιά στο πιο πάνω θέμα. Το γνωστό σε όλους μας Ανθρωποπούλι (Tyto alba) έχει καταφέρει μέσω της εξέλιξης να αναπτύξει τον τέλειο μηχανισμό, ο οποίος τον καθιστά εντελώς αθόρυβο όταν πετά!
Όλοι έχουμε στο μυαλό μας τον ήχο του πετάγματος των πουλιών. Για παράδειγμα αν ρίξεις ψωμί σε περιστέρια ακούς από παντού τον χαρακτηριστικό ήχο του πετάγματος τους καθώς σε πλησιάζουν, ενώ το μόνο που περιμένεις είναι να φας την κουτσουλιά στο κεφάλι.
Φωτογραφία: Σταύρος Χριστοδουλίδης
Ακόμα και το όνομα της πέρδικας έχει να κάνει με τον ήχο του πετάγματός της. Σύμφωνα με το Μπαμπινιώτη η ετυμολογία της λέξης πέρδικα πιθανόν να προέρχεται από το ρήμα πέρδομαι λόγω του χαρακτηριστικού ήχου που κάνει όταν πετά, που θυμίζει…. πορδή!
Το Ανθρωποπούλι όμως δεν παράγει καθόλου ήχο όταν πετά. Χαρακτηριστική είναι η επίδειξη που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό σε βίντεο, η οποία δείχνει στην πράξη πόσο αθόρυβο είναι την ώρα της πτήσης.
Αυτή του η ιδιότητα το κάνει έναν εξαιρετικό θηρευτή τη νύχτα. Η εξειδικευμένη διαμόρφωση των φτερών του, του δίνει τη δυνατότητα να πετά χωρίς θόρυβο και με αρκετά χαμηλή ταχύτητα, έτσι ώστε τα θηράματα του να μην το παίρνουν είδηση όταν πλησιάζει. Μπορεί να πλησιάσει το θήραμα του σε απόσταση μερικών εκατοστών και αυτό να μην το πάρει είδηση. Τρέφεται κυρίως με μικρο-θηλαστικά όπως ποντίκια και αρουραίους (τις γνωστές μας πονίτκες). Για αυτό το λόγο έχει ξεκινήσει να γίνεται μόδα η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών μέσα σε αγροκτήματα οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν ανθρωποπούλια.
Αν καταφέρει κάποιος να φέρει αθρωποπούλι στο χωράφι του, έχει καταφέρει να έχει ένα εξαιρετικό βιολογικό εξολοθρευτή των αρουραίων, οι οποίοι προξενούν τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες. Μπορούμε όλοι σχεδόν να φέρουμε στο μυαλό μας τις ξεραμένες χαρουπιές στην ύπαιθρο. Ο λόγος που γίνονται έτσι οφείλεται στους αρουραίους που τρώνε το φλοιό τους. Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο άρθρο ένα ζευγάρι με ανθρωποπούλια μπορεί να καταναλώσει πέραν των 4-5 χιλιάδων ποντικών το χρόνο.
Τα τελευταία χρόνια ο ανθρώπινος πληθυσμός έχει εκτοξευτεί σε αριθμό. Η ανάγκη να τραφεί όλος αυτός ο πληθυσμός οδήγησε στην εντατικοποίηση της γεωργίας, με τα χημικά να δίνουν και να παίρνουν μέσα στην τροφική μας αλυσίδα. Αν η φύση μάς δίνει μια εναλλακτική λύση στην αντιμετώπιση των εχθρών των καλλιεργειών μας, θα ήταν πολύ σοφό να την εκμεταλλευτούμε, να την μελετήσουμε και να την αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Στο κάτω-κάτω στο νησί μας έχουμε μερικές χιλιάδες ανθρωποπούλια και κακό δεν θα κάνει σε κανένα η όποια προσπάθεια να τα κάνουμε σύμμαχούς μας στον αγώνα ενάντια στις ποντίκες.