«Ακόμα και με τις παραλίες της Καραϊβικής να συγκρίνω τις κυπριακές, θα βρω τα πλεονεκτήματά τους»

Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος είναι απ’ τις περιπτώσεις ανθρώπων που αποδεικνύουν πως τα βασικά συστατικά που χρειάζεται για να βγει ένα καλό προϊόν στην αγορά είναι η αγάπη και το μεράκι για την ολοκλήρωσή του. Μέσα από τα δύο βιβλία του με τίτλο «Discovering Cyprus», αποκαλύπτεται στον αναγνώστη όλη η ομορφιά των ακτογραμμών της ελεύθερης Αμμοχώστου και Λεμεσού, με όλες τις λεπτομέρειες που μπορεί να αναζητήσει κάποιος για τις κυπριακές παραλίες.

Χωρίς υπερβολές, θα λέγαμε πως πρόκειται για τα δύο βασικά εγχειρίδια που καλό είναι να έχει οποιοσδήποτε, ντόπιος ή ξένος, τουρίστας μαζί του κατά την διάρκεια των διακοπών. Πέραν τούτου, πρόκειται για μία τρανή απόδειξη της χάρης που διέπει τις παραλίες του τόπου μας.

 


Article featured image
Article featured image

Φωτογραφίες © «Discovering Cyprus»

 

Είστε ένας ιδιώτης που κάνει το χόμπι του τελικά;

Κάπως έτσι. Είναι το χόμπι μου αλλά είναι και άλλοι παράγοντες που με ώθησαν στην δημιουργία και την έκδοση των οδηγών «Discovering Cyprus». Ο βασικότερος είναι η αγάπη μου για την θάλασσα και την Κύπρο. Η διαδικασία ετοιμασίας των βιβλίων με βοήθησε να μάθω και να γνωρίσω καλύτερα τον τόπο μας αλλά και να τον προβάλω προς τα έξω όπως θεωρώ ότι του αξίζει. Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση όταν ανακαλύπτω περιοχές, θάλασσες, μυστικές παραλίες κ.ά. αλλά νιώθω ακόμη μεγαλύτερη χαρά όταν όλα αυτά μπορώ να τα μοιράζομαι με ντόπιους και ξένους. Όταν επέστρεψα απ’ το εξωτερικό το 2002, όπου και διέμενα για αρκετά χρόνια, το είχα απορία πώς ξέρουν κι από πού ενημερώνονται οι τουρίστες, ντόπιοι και ξένοι, για το τι αξίζει να επισκεφθεί κανείς στο νησί μας. Για μένα ήταν αυτονόητο ότι οι παραλίες μας πρέπει να είναι ο πρωταρχικός προορισμός. Δεν γίνεται να μην έχεις στα χέρια σου ένα οδηγό που να σε καθοδηγεί πώς να βρεις τις παραλίες και πώς να επιλέγεις αυτές που σου ταιριάζουν. Ποιες κάνουν για παιδιά, ποιες για σπορ, αν έχουν άμμο, αν είναι βαθιά… Έτσι, χωρίς να το σκεφτώ ιδιαίτερα, είπα να ετοιμάσω κάτι εγώ.

Δεν είναι δουλειά του ΚΟΤ αυτή;

Ο ΚΟΤ σίγουρα είναι ο πρωτεργάτης στην προώθηση του νησιού μας ως τουριστικού προορισμού. Η δικιά μου δουλειά συμπληρώνει θέλω να πιστεύω το έργο του. Έχω συνεργαστεί σε ένα βαθμό με τον ΚΟΤ. Στο πρώτο μου βιβλίο ήταν συνεργάτες και στο δεύτερο με βοήθησαν αρκετά μέσω της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού, η οποία επιχορηγείται από τον ΚΟΤ. Υπάρχει λοιπόν μια καλή σχέση και συνεργασία. Κάθε προσπάθεια όμορφης προώθησης  της Κύπρου είναι καλοδεχούμενη, από όπου και εάν προέρχεται.


Ακόμα και με τις παραλίες της Καραϊβικής να συγκρίνω τις δικές μας, θα βρω τα πλεονεκτήματά τους. 


Εξακολουθεί όμως να θεωρείται μία ιδιωτική πρωτοβουλία;

Ναι, εντελώς. Έχω επωμιστεί όλα τα έξοδα δημιουργίας και εκτύπωσης. Να σας πω όμως, είναι το μεράκι μου. Ο λόγος που το κάνω είναι γιατί πιστεύω πως προσθέτει αξία στον τόπο μας, πως πρόκειται για βιβλία χρήσιμα, τα οποία θα παραμείνουν και διαχρονικά. Μπορεί κάποιες παραλίες να αλλάζουν χαρακτηριστικά αλλά ο χάρτης, η μορφολογία κι όλη η διάταξη, παραμένει, δεν αλλάζει. Αυτό που με χαροποιεί περισσότερο είναι όταν έρχεται κόσμος και μου λέει πως το χρησιμοποιεί τακτικά ή πως διοργανώνει τις διακοπές του βάση σ’ αυτό.

 



Πρόκειται στην ουσία για ένα εγχειρίδιο δηλαδή;

Ναι, και μάλιστα εκτός απ’ το σκληρό εξώφυλλο, κυκλοφορεί και σε μαλακό εξώφυλλο για το αυτοκίνητο. Έτσι μπορεί κάποιος να ανατρέχει σ’ αυτό ανά πάσα στιγμή. Σύντομα ελπίζω να κυκλοφορήσει και το application των δύο βιβλίων όπου θα μπορεί κάποιος, κατεβάζοντας την εφαρμογή, να ενημερώνεται για τις πιο κοντινές του παραλίες στις επαρχίες Αμμοχώστου και Λεμεσού. Μιλάμε για 77 συνολικά παραλίες, φωτογραφίες όπως και στα βιβλία, έξυπνη αναζήτηση… Η εφαρμογή θα διατίθεται σε τρεις γλώσσες, όπως και τα έντυπα, ελληνικά, αγγλικά και ρωσικά.

Πώς γίνεται ο διαχωρισμός των παραλιών;

Όπως και στα βιβλία, έτσι και στην εφαρμογή, οι παραλίες θα είναι διαχωρισμένες σε περιοχές. Για παράδειγμα, η επαρχία Αμμοχώστου, είναι διαχωρισμένη στην Αγία Νάπα, το Κάβο Γκρέκο και τον Πρωταρά. Έτσι είναι πιο εύκολο να ελέγχεις τι υπάρχει στην περιοχή που σε ενδιαφέρει. Το ίδιο ισχύει και για την Λεμεσό, όπου έχουμε την Ανατολική Λεμεσό, την οποία ονομάζω «Romantic East» στο βιβλίο, μετά έχουμε το «Cosmopolitan City», που είναι στην ουσία η πόλη της Λεμεσού, όπου καταγράφονται και όλες οι υπηρεσίες και παροχές της περιοχής και ακολουθεί ένα κομμάτι της Λεμεσού, όχι ευρέως γνωστό, το οποίο αποκαλώ «Wild West». Πρόκειται για πολύ ενδιαφέρουσες περιοχές, τις οποίες δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος, παραλίες όπως αυτή στον Κόλπο του Ακρωτηρίου, το Κούριο, το Zapalo bay. Πρόκειται για παραλίες που εντάσσονται μέσα στις βάσεις, παρόλα αυτά είναι ανοικτές στο κοινό. Πανέμορφες θάλασσες με αμμόλοφους, ναυάγια, μικρή μαρίνα…


Η Κύπρος είναι ένα ορυχείο, ακατέργαστο όμως ακόμα. Και δεν μιλάω μόνο για τις παραλίες μας. 


Είναι εύκολη η πρόσβαση εκεί;

Σίγουρα χρειάζεται οδηγίες κάποιος για να φτάσει εκεί, γι’ αυτό και έχω  καταγράψει ακριβώς με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει αυτό. Πρόκειται για χωματόδρομο, εύκολο ωστόσο στην πρόσβαση για οποιοδήποτε αυτοκίνητο, παρόλο αυτά πρόκειται για ένα λαβύρινθο. Πρόκειται όμως για εξαιρετικές παραλίες με μπόλικη άμμο τις οποίες αξίζει κάποιος να επισκεφτεί.

 



Πόσο καιρό σας πήρε η διαδικασία καταγραφής όλων αυτών των πληροφοριών;

Πριν απαντήσω σ’ αυτό να σας πω πως οτιδήποτε έχει φιλοξενηθεί στα βιβλία είναι βιωμένο από πρώτο χέρι! Δεν διάβασα και μετέφερα,  επισκέφθηκα τον κάθε τόπο ξεχωριστά και βεβαιώθηκα για την κάθε λεπτομέρεια που αναφέρω. Εδώ να πω πως είχα και σημαντική βοήθεια, τόσο στην επαρχία Αμμοχώστου, όσο και στην Λεμεσού, από ανθρώπους που αγαπούν την θάλασσα και επιπλέον τους άρεσε η ιδέα. Έρχονταν λοιπόν μαζί μου και με βοηθούσαν στην έρευνα και τις σημειώσεις μου. Το πιο ωραίο της όλης υπόθεσης είναι αυτό, ο ερευνητικός χαρακτήρας της διαδικασίας, η εξερεύνηση και η έρευνα…

Να θεωρήσουμε πως η έρευνα πραγματοποιείται το καλοκαίρι;

Συνήθως ναι, παρόλο που προσωπικά κολυμπάω ολόχρονα, αφού η θερμοκρασία της θάλασσας στην Κύπρο είναι πολύ καλή. Την έρευνά μου την κάνω και Χειμώνα αλλά για να είναι ορθός ο οδηγός πρέπει να βρεθείς στον κάθε τόπο και το Καλοκαίρι, όταν λειτουργούν οι υπηρεσίες και οι γύρω χώροι. Παίρνει τουλάχιστον δύο χρόνια για να μαζευτεί όλο το υλικό.

Ποια είναι η κυριότερη διαφορά της εμπειρίας στα παράλια μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού;

Η διαφορά είναι τεράστια. Το καλοκαίρι είναι πιο εύκολο να σου τραβήξουν την προσοχή άλλα πράγματα , πέραν του τοπίου. Είναι ο κόσμος, η φασαρία, η μουσική, ακόμα κι η παρουσία ομπρελών. Είναι πολύ διαφορετικό να κατεβαίνεις στο Nissi beach ή στο Fig tree, με τα καθαρότατα νερά και το φυσικό τοπίο να σε περιτριγυρίζει.

 



Μετά από την ελεύθερη περιοχή Αμμόχωστου και την Λεμεσό, να υποθέσουμε πως θα ακολουθήσει η Πάφος;

Μάλλον ναι, ήρθε η σειρά της. Ελπίζω να συμβεί κι αυτό.

Δεν θα είναι δυσκολότερο το έργο στην Πάφο;

Ναι κι αυτό γιατί η Πάφος διαθέτει την μεγαλύτερη ακτογραμμή και πιστεύω πως θα εντοπίσω περισσότερες παραλίες για περίπατο παρά για κολύμπι, πράγμα βεβαίως, που είναι εξίσου απολαυστικό. Επίσης η Πάφος θέλει προσοχή, π.χ. εκεί όπου υποδεικνύουμε ότι η θάλασσα είναι ασφαλής για παιδιά, λόγω των κυμάτων που χαρακτηρίζουν την επαρχία. Πρόσφατα έχω ενημερωθεί για πολλές και σημαντικές πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα στην Πάφο, για κυματοθραύστες που θα τοποθετηθούν και άλλα, κι έχω την εντύπωση πως σε διάστημα μιας διετίας η Πάφος θα είναι αγνώριστη. Η αλήθεια είναι πως αναβαθμίζεται η ακτογραμμή της Πάφου και θα έχει πολύ ενδιαφέρον. Πέραν του Ακάμα, που δεν υπάρχουν περιθώρια συζήτησης για την ομορφιά του, σ΄αυτήν την έκδοση σκέφτομαι να συμπεριλάβω και τις δύο παραλίες της επαρχίας Λευκωσίας, τον Παχύαμμο και τον Πύργο. 

 



Αν συνέβαινε κάτι αντίστοιχο με τις ελληνικές παραλίες, θα ήσασταν υπέρ της ενοικίασης μέρους των παραλιών από ιδιώτες-επιχειρηματίες;

Δεν το έχω σκεφτεί ιδιαίτερα αυτό, παρόλα αυτά έχω να πω πως πρωτοβουλίες όπως αυτές του Δήμου Αγίας Νάπας, με τα οικονομικά πακέτα ενοικίασης ομπρελών, είναι πολύ σημαντικά. Δεν ξέρω αν θα μπορούσαν να το προσφέρουν αυτό οι ιδιώτες. Πιστεύω πως όταν υπάρχει ένας υπεύθυνος εναρμονίζεται και η ποιότητα. Το έχω σαν γενική αρχή και το πιστεύω πως πρέπει να έχεις υψηλή και σταθερή ποιότητα και να προχωρείς συνεχώς σε αναβαθμίσεις του προϊόντος σου. Ίσως οι ιδιώτες, λόγω ανταγωνισμού να προέβαιναν σε τέτοιου είδους κινήσεις. Έχουμε κάποια δείγματα στην Κύπρο, όπως για παράδειγμα την παραλία Μαλίντι στη Λεμεσό, την πιο fashionable παραλία κατ’ εμένα. Να πω όμως πως έχω παρατηρήσει φέτος αναβαθμισμένη την εξυπηρέτηση τόσο στην Αγία Νάπα, όσο και στον Πρωταρά.


Στην επόμενη έκδοση σκέφτομαι να συμπεριλάβω και τις δύο παραλίες της επαρχίας Λευκωσίας, τον Παχύαμμο και τον Πύργο.  


Η όλη εμπειρία που αποκομίσατε σας οδήγησε καθόλου στις επίσημες υπηρεσίες με προτάσεις;

Δεν έφτασα σ’ αυτό το σημείο αλλά σίγουρα οι απόψεις υπάρχουν. Ξέρετε, κατέληξα στο ότι, η ερώτηση που πρέπει να απευθύνει ο καθένας στον εαυτό του όταν πηγαίνει στην παραλία -κι εγώ αυτό κάνω κάθε φορά- είναι: «Η παρέμβαση που έγινε εδώ -είτε πρόκειται για ξαπλώστρα, είτε για κιόσκι- αν δεν γινόταν θα ήταν πιο όμορφα;». Θεωρώ ότι αυτή την σύγκριση πρέπει να κάνουμε, ν’ αναρωτιόμαστε αν η παρέμβασή μας προσθέτει αξία. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα, το κιόσκι που βρίσκεται κάτω στην παραλία του Κόννου. Είσαι μες στα πεύκα, παραγγέλνεις τον καφέ σου και νιώθεις το νερό της θάλασσας στα πόδια σου. Αυτό ναι, πιστεύω πως προσθέτει αξία, γιατί φτιάχτηκε με τρόπο τέτοιο που δεν παρεμβαίνει στην φύση. Ξύλινα καθίσματα και καρέκλες, διακριτική μουσική. Όλο μαζί, εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον. Υπάρχουν όμως κι ένα σωρό χώροι που αντί να προσθέτουν, αφαιρούν αξία απ’ τις παραλίες.

Να υποθέσω πως δεν εκτιμάτε τα άσπρα πλαστικά κρεβατάκια;

Καλή ερώτηση και την απάντηση θα την βρούμε στην σύγκριση μεταξύ των επαρχιών Λεμεσού και Αμμοχώστου, όπου στην πρώτη συναντούμε πολλές παραλίες που διαθέτουν ξύλινες ξαπλώστρες οι οποίες και δεν χρεώνονται επιπλέον. Γενικότερα η Λεμεσός διαθέτει αναβαθμισμένο προϊόν και εξυπηρέτηση επίσης. Βεβαίως αυτό δεν αφορά σε όλους τους χώρους αλλά σίγουρα αντικατοπτρίζει αρκετούς.

Πότε μπορεί κάποιος να ‘επεμβαίνει’ σε μία παραλία;

Νομίζω πως είναι ξεκάθαρο πως αυτό πρέπει να γίνεται μετά από περιβαλλοντική μελέτη. Οποτεδήποτε παρεμβαίνουμε στην φύση οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Να βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε κάνει όλα τα σωστά διαβήματα. Υπάρχει πολλή τεχνογνωσία παγκοσμίως αυτή τη στιγμή και έχουμε κι εδώ στην Κύπρο άτομα ειδικευμένα σε αυτούς τους τομείς.

 



Σε σχέση με θάλασσες της ευρύτερης περιοχής, πώς θα αξιολογούσατε τις κυπριακές;

Όπως σας είπα, λατρεύω γενικότερα την θάλασσα αλλά κλίνω περισσότερο προς… Κύπρο. Ακόμα και με τις παραλίες της Καραϊβικής να συγκρίνω τις δικές μας, θα βρω τα πλεονεκτήματά τους. Γενικότερα στην Κύπρο έχουμε απίστευτη άμμο, ειδικά στην επαρχία Αμμοχώστου. Ξέρετε, η άμμος δεν είναι τόσο κοινό πράγμα όσο νομίζουμε εμείς επειδή την βρίσκουμε παντού. Επίσης, το ότι στην Κύπρο δεν φυσάει αποτελεί επιπλέον πλεονέκτημα. Το ίδιο και η καλή θερμοκρασία του νερού και το ότι δεν έχουμε ιδιαίτερα βαθιά νερά. Το πακέτο που έχουμε να προσφέρουμε είναι πολύ καλό και επιπλέον είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη με 100% βαθμολογία στην καθαρότητα παραλιών. Μπορεί να μην έχουμε μεγάλες σε έκταση παραλίες αλλά υπάρχουν αρκετοί κόλποι που δίνουν την όψη διαφορετικών τοπίων. Ξέρετε πως η ορατότητα κάτω απ’ το νερό στο Κάβο Γκρέκο είναι στα σαράντα μέτρα; Τόσο καθαρά είναι τα νερά. Επίσης στην επαρχία Λεμεσού μπορεί να συνδυάσει κανείς την άγρια θάλασσα, με τα υπέροχα χρώματα και το λευκό του ασβεστόλιθου που κάνει αντίθεση με το μπλε και το πράσινο. Οπότε, σε ένα μικρό νησί, έχουμε την δυνατότητα να βρίσκουμε ό,τι θέλουμε. Θες windsurfing; Θες ήσυχα νερά για κολύμπι; Θες κοσμοπολίτικες παραλίες για να απολαύσεις το κοκτέιλ σου; Τα έχουμε όλα.

 



Πέραν απ’ την κολύμβηση ασχολείστε καθόλου με θαλάσσια σπορ;

Ναι, με ιστιοπλοΐα, σκι και windsurfing. Πριν δυο βδομάδες ξεκινήσαμε με ένα φίλο απ’ την Αγία Τριάδα και φτάσαμε στο Κάβο Γκρέκο με ιστιοφόρο. Είναι μοναδικό το συναίσθημα να κινείσαι πάνω στο νερό χωρίς να ακούγεται μηχανή. Τα νερά στον Πρωταρά είναι ιδανικά γι’ αυτό, γιατί το καλοκαίρι στην περιοχή φυσάει από την ξηρά προς την θάλασσα έτσι δεν έχει κύμα.

Ποια θεωρείτε πως είναι η αδυναμία στις παραλίες μας;

Θα έλεγα πως είναι η έλλειψη πρασίνου. Ξεκίνησε ήδη ο ΚΟΤ μία πρωτοβουλία και σε συνεργασία με τους δήμους επιλέγηκαν κάποιες παραλίες για φύτευση κι αυτό είναι καλό. Πιστεύω ότι μπορούμε, με μεθοδικότητα, να εμπλουτίσουμε το πράσινο στις παραλίες. Δείτε τον Μόλο της Λεμεσού όπου έχουν φυτευτεί τα πεύκα, την Άμμο του Καμπούρη στην Αγία Νάπα… Αν εμπλουτίζαμε τις παραλίες μας με πράσινο, θα ήταν εντελώς διαφορετική η εμπειρία.

 



Να ρωτήσω ποιες θεωρείτε τις ομορφότερες παραλίες του νησιού;

Αυτή είναι μια ερώτηση την οποία μου απευθύνουν συχνά και να η απάντηση είναι, πότε και για ποιο σκοπό;

Ας πούμε από πλευράς αισθητικής…

Θα έλεγα τον Κόννο στην επαρχία Αμμοχώστου. Όσες φορές και να πάω δεν τον χορταίνω, γιατί συνδυάζει το πράσινο μ’ εκείνη την απίστευτη θάλασσα. Από Λεμεσό θα έλεγα την παραλία κάτω από τον ναό του Απόλλωνα του Υλάτη, που ονομάζεται Zapalo Bay και βρίσκεται αμέσως μετά το Κούριο. Πρόκειται για μια απίστευτη χερσόνησο, με πολύ ωραία άμμο, και το μόνο που ακούς εκεί είναι τα πουλιά, τα γεράκια και τις ψαρόβαρκες που περνούν.

 

 

Από κοσμοπολίτικες παραλίες τι θα προτείνατε;

Απ’ αυτές έχουμε πολλές αλλά είναι η Λεμεσός που παίρνει τα σκήπτρα. Δυο που μου έρχονται στο μυαλό είναι το Μαλίντι και στο Light House.

Η Λάρνακα θα αποκτήσει το δικό της βιβλίο;

Ελπίζω πως ναι. Ιδανικά θα ήθελα να ολοκληρώσω όλη την ακτογραμμή της Κύπρου.

Και την Αμμόχωστο;

Όσο είναι κατεχόμενη είναι ανάμικτο το συναίσθημα, νομίζω θα περιμένω. Έχουμε ακόμα την Πάφο και την Λάρνακα…

 



Έχει ‘κρυμμένες’ προοπτικές η Κύπρος;

Ναι και μάλιστα νιώθω πως ακόμα κι αυτές που ανακαλύψαμε δεν τις αξιοποιούμε σωστά. Η Κύπρος είναι ένα ορυχείο, ακατέργαστο όμως ακόμα. Και δεν μιλάω μόνο για τις παραλίες μας. Το γεγονός ότι δεν αναδεικνύουμε την ιστορία μας… Ξέρετε, η κρίση κάνει τους ανθρώπους να επαναδιαπραγματεύονται τον τρόπο λειτουργίας τους. Κι αυτό είναι καλό. Γιατί σε κάνει να επιστρέφεις στην βάση. Να σας δώσω ένα παράδειγμα, η φιλοξενία που ξέραμε με το all inclusive πώς ταιριάζουν; Δεν λέω να μην υπάρχει το all inclusive αλλά πρέπει να έχουμε και το άλλο το κομμάτι που προσφέρει την φιλοξενία σε αυτούς που την γυρεύουν. Χρειάζεται νομίζω μία σωστή αξιολόγηση και στοχευμένη προσέγγιση.

*Τις εκδόσεις «Discovering Cyprus» μπορείτε να τις προμηθεύτειτε από μεγάλα βιβλιοπωλεία και περίπτερα στην τιμή των €10 / Μάθετε περισσότερα από την σχετική σελίδα στο facebook. 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ