Σε ένα κοινό τριακοσίων ατόμων, ο Οθέλλος σκότωσε τη Δυσδαιμόνα από τη ζήλια του και αυτοκτόνησε στη σαιξπηρική τραγωδία που ανέβηκε για πρώτη φορά από μια ερασιτεχνική ομάδα Ε/κ και Τ/κ ηθοποιών στο φυσικό της χώρο.
Ο Μάριος, η Ραφαέλλα, η Βασιλική και η Θέμιδα, οι τέσσερις από τους οκτώ ηθοποιούς της παράστασης δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι ήταν τιμή τους που έπαιξαν αυτό το έργο, σε αυτό τον χώρο.
«Είναι για μας δέος το ότι είμαστε εδώ και παίζουμε τον “Οθέλλο” για πρώτη φορά», είπε η Βασιλική, η “Αιμιλία” του έργου.
Η Άννα Μαραγκού θυμάται ότι στο χώρο αυτό έχει να ανεβεί παράσταση από το 1963. Μύρισε Αμμόχωστος, δήλωσε.
Το κόκκινο χαλί για τους επισήμους στρώθηκε νωρίς και οι Τάκης Χατζηδημητρίου και Αλί Τουντζάι, συμπρόεδροι της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, υποδέχονταν τους επίσημους καλεσμένους από τις δύο πλευρές και τους διπλωμάτες.
Η μεσαιωνική Αμμόχωστος αναβίωσε μέσα από την αποκατάσταση του πύργου, ένα όνειρο για τον Αλί Τουντζάι, όπως ο ίδιος είπε στην ομιλία του, το οποίο έγινε και όνειρο του Τάκη Χατζηδημητρίου, όταν το μοιράστηκε μαζί του.
«Χρόνια έχει να δει η Αμμόχωστος τέτοια σύναξη. Αιώνες έχει να δει τόσους πολλούς ανθρώπους, από τόσες φυλές και έθνη. Να ακούσει τόσες λαλιές, σαν εκείνες που γνώριζε τα παλιά χρόνια που την γέμιζαν πλούτο και δόξα», ανέφερε ο κ. Χατζηδημητρίου.
Μπροστά στα πολλά μνημεία και την πολύπλοκη ιστορία προβάλλει ακέραιη η πολυπολιτισμική Κύπρος, πρόσθεσε, λέγοντας πως αρκετό πόνο νιώσαμε και ο Οθέλλος και εμείς από διάφορης μορφής Ιάγους.
Μύρισε Αμμόχωστος
Η πύλη Ραβελίν και το οχυρό Μαρτινέγκο άφησαν πίσω τους, ως μακρινή ανάμνηση τον πόλεμο και τις συγκρούσεις και γίνονται πια τόποι της τέχνης και της δημιουργίας, ανέφερε καλωσορίζοντας τους καλεσμένους στον πύργο του Οθέλλου.
Δεν μεταχειριζόμαστε τα μνημεία σαν πέτρες, αλλά γνωρίζουμε ότι έχουν αξία και σημασία για όλους μας, δήλωσε ο Αλί Τουντζάι, τονίζοντας ότι η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου είναι ανεκτίμητη και ο μεγαλύτερος πλούτος μας.
Επιπλέον, είπε, εκτός από την πολιτιστική σημασία, ο Πύργος του Οθέλλου, εάν υπάρξει ένας σωστός σχεδιασμός, μπορεί να συμβάλλει και οικονομικά τόσο για τους Τ/κ όσο και για τους Ε/κ.
Αυτό που έγινε σήμερα μπορεί να είναι μια αρχή, είπε η Άννα Μαραγκού τονίζοντας ότι για τις αλλαγές υπάρχει ανάγκη από προσωπικότητες και μια τέτοια θεωρεί τον Μουσταφά Ακιντζί.
Αρκετό πόνο νιώσαμε και ο Οθέλλος και εμείς από διάφορης μορφής Ιάγους