Παιδικό Φεστιβάλ Πολιτισμού στη Λεμεσό

Το απόλυτο Παιδικό Φεστιβάλ Πολιτισμού οργανώνεται και φέτος με μεγάλες προοπτικές στη Λεμεσό από το Φιλανθρωπικό Σύνδεσμο Funraising.

 


Article featured image
Article featured image

Μετά τα τρία πολύ επιτυχημένα φεστιβάλ που έγιναν το 2012, 2013 και το 2014  συνεχίζουμε και φέτος  με αρκετή πλέον εμπειρία και με μεγάλο μεράκι και αφιερώνουμε άλλο ένα τριήμερο στα παιδιά, γεμάτο με πολιτισμό, παράδοση, μόρφωση και ψυχαγωγία.

Μέσα από το Φεστιβάλ αυτό τα παιδιά θα έχουν να διαπαιδαγωγηθούν ευχάριστα με μοναδικό εργαλείο τον πολιτισμό όπως αυτός ορίζεται στις διάφορες μορφές του. Ένα εργαλείο που ταυτόχρονα και θα εκπαιδεύει αλλά και θα χαρίζει χαρά τόσο στους μικρούς φίλους της Λεμεσού όσο και στους επισκέπτες της πόλης μας. 

Στην προσπάθεια μας αυτή βρήκαμε θερμό υποστηρικτή το Δήμο της πόλης μας, την Ελληνική Τράπεζα όπως και άλλους ημικρατικούς και ιδιωτικούς φορείς οι οποίοι αγκάλιασαν το θεσμό καθώς πιστεύουν έντονα στην «επένδυση» που ονομάζεται παιδί για τη σωστή εξέλιξη μιας κοινωνίας. 

Τόσο τα παιδιά όσο και οι μεγάλοι που επισκέφτηκαν τις δραστηριότητες του φεστιβάλ μας ενθουσιάστηκαν με τις ευκαιρίες που είχαν για να απολαύσουν αλλά και να αποκομίσουν εμπειρίες μέσα από πολιτιστικές δραστηριότητες. 

Το Φεστιβάλ φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 23, 24 & 25 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μαρίνας Λεμεσού Τρακασόλ και θα έχει σαν θέμα «Το Πολιτισμό μέσα από την Παράδοση» και θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες δραστηριότητες.

 

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου

 Στις 19:30

Παραδοσιακοί Χοροί

Στην πλατεία της Μαρίνας Λεμεσού  ή στο Πολιτιστικό Κέντρο

ΤΡΑΚΑΣΟΛ παραδοσιακοί Χορευτικοί Όμιλοι θα παρουσιάσουν Κυπριακούς και Ελληνικούς χορούς  που κρατούν την παράδοση και την ιστορία μας ψηλά τα τελευταία χρόνια. Το θέμα αυτό αγκάλιασαν και θα παρουσιάσουν οι ακόλουθοι  παραδοσιακοί χορευτικοί όμιλοι:


  1. •  Πολιτιστικός Χορευτικός Όμιλος Λεμεσού «Διόνυσος»

  2. •  Εργαστήρι Παραδοσιακού Χορού «Αλεξάνδρα»

  3. •  Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού

  4. •  Πολιτιστικός Όμιλος «Ζήδρος»

     



Σάββατο

24 Οκτωβρίου 

Στις 12:00

Γνωρίζω την πόλη μου

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η περσινή ξενάγηση στο Μεσαιωνικό Κάστρο της πόλης της Λεμεσού από τον Ιστορικό Τέχνης Λούκα Γρηγοριάδη και την αγάπη που έδειξαν οι μικροί μας φίλοι για το σπουδαίο χαρακτήρα της πόλης μας, ο Φιλανθρωπικός Σύνδεσμος Funraising σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Κατοίκων και Φίλων του Ιστορικού Κέντρου της Λεμεσού σας προσκαλούν σε μια περιδιάβαση στις γειτονιές του ιστορικού κέντρου της πόλης.

 

Στις 15:00 – 17:00

Εργαστήρι κεραμικής με τη Μιχαέλα Καραγιώργη και το Πανίκο Νέστωρος

Τα πρώτα αγγεία στη Κύπρο εμφανίζονται στην Κεραμική κατά τη περίοδο της νεολιθικής εποχής. Από τότε, εδώ και χιλιάδες χρόνια,  η βασική τέχνη παραμένει η ίδια παρόλο που στη δική μας εποχή έχει περάσει από την απαραίτητη εξυπηρέτηση της καθημερινότητας μας στη διακοσμητική τέχνη. Για την τέχνη και την ιστορίας τους θα μας μιλήσουν οι καλλιτέχνες και αγγειοπλάστες Μιχαέλα Καραγιώργη και Πανίκος Νέστωρος. Θα ακολουθήσει εργαστήρι κεραμικής.

 

Στις 16:00

Εργαστήρι παιδικής ζωγραφικής

Τα παιδιά προσκαλούνται να ζωγραφίσουν και να δημιουργήσουν με θέμα την παράδοση.

 

Στις 18:00

«Ο Μέγας Αλέξανδρος και το Καταραμένο Φίδι»

Η παραδοσιακή τέχνη του θεάτρου Σκιών δεν σταματά να μαγεύει μικρούς και μεγάλους. Μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν παράσταση Καραγκιόζη θα έχουν όσοι ακολουθήσουν την δραστηριότητα του Φεστιβάλ μας. Ολοκληρώνοντας την εμπειρία ο καραγκιοζοπαίκτης θα μας μιλήσει για τα μυστικά και τις τεχνικές του Θεάτρου Σκιών.  

 

Στις 19:30

Παραμυθοδιαβάσματα & παραδοσιακά τραγούδια με τον Έλληνα τραγουδιστή Γιώργο Περρή και την Παιδική Χορωδία του Πολιτιστικού Ομίλου Διάσταση.

 



 

Κυριακή

25 Οκτωβρίου 

Στις 10:30

Γνωρίζω την πόλη μου

Μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η περσινή ξενάγηση στο Μεσαιωνικό Κάστρο της πόλης της Λεμεσού από τον Ιστορικό Τέχνης Λούκα Γρηγοριάδη και την αγάπη που έδειξαν οι μικροί μας φίλοι για το σπουδαίο χαρακτήρα της πόλης μας, ο Φιλανθρωπικός Σύνδεσμος Funraising σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Κατοίκων και Φίλων του Ιστορικού Κέντρου της Λεμεσού σας προσκαλούν σε μια περιδιάβαση στις γειτονιές του ιστορικού κέντρου της πόλης.

 

Στις 11:30 & 12:30 

Τα παιχνίδια της γειτονιάς μου

Το 27ον Σύστημα Ναυτοπροσκόπων γνωρίζει τα παιδιά με τα παραδοσιακά παιχνίδια της Κύπρου μας.

 

Στις 15:00 – 17:00

Εργαστήρι Ψηφιδωτού

Η τέχνη του ψηφιδωτού είναι μια τέχνη αυτόνομη. Η πέτρα, το βότσαλο, η υαλόμαζα, έγιναν εδώ και πολλά χρόνια μέσα έκφρασης του τεχνίτη και γνώρισαν κατά καιρούς μια μοναδική, αξεπέραστη ακμή.

Τα πρώτα γνωστά ψηφιδωτά βρέθηκαν στην εγγύς Ανατολή, στη Μεσοποταμία και υπολογίζεται πως είναι του 3000 π.Χ. Πρώτοι οι ΄Ελληνες, πριν την Αλεξανδρινή εποχή, ανέπτυξαν τα ψηφιδωτά σε ουσιώδη τέχνη. Η εικόνα για ψηφιδωτά στη Κύπρο άλλαξε, όμως όταν από το 1960 και μετά, ανασκαφές έφεραν στην επιφάνεια τα υπέροχα ψηφιδωτά της Πάφου, του Κουρίου, της Σαλαμίνας, κ.ά. ΄Ετσι η Κύπρος, τουλάχιστον από τη ΜεσοΡωμαϊκή εποχή ανακηρύσσεται σαν ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα ψηφιδωτού της ανατολικής Μεσογείου.

Σήμερα συνεχίζεται η αξιοποίηση του υλικού της ψηφίδας για να ξαναβρεί το ψηφιδωτό ξανά τη θέση του. Υπάρχει η μακριά παράδοση, υπάρχουν τα υλικά που η φύση απλόχερα μας παρέχει, υπάρχει η γνώση. Δεν μένει παρά να διδάξουμε τα παιδιά μας την τέχνη αυτή και να τους προσκαλέσουμε να δημιουργήσουν.

 

 Στις 16:30 & 17:30 

Παραμυθοδιαβάσματα με τη  συγγραφέα παιδικών βιβλίων Μαρίνα  Μιχαηλίδου Καδή.

 Παρουσίαση του νέου βιβλίου "Από τη γη μέχρι τα αστέρια", που συνυπογράφουν η Μαρίνα 

 Καδή και η Μεχβές Μπεϊτογλου.

 Ένα βιβλίο που περιγράφει όλες τις χαρές, τους  φόβους και τις ελπίδες που έχει μια μητέρα για το  παιδί της, σε σχέση με την Κύπρο και το μέλλον  της χώρας μας.

 

Στις 19:00

Παραμυθοδιαβάσματα & παραδοσιακά τραγούδια με τον Έλληνα τραγουδιστή Γιώργο Περρή και την Παιδική Χορωδία του Πολιτιστικού Ομίλου Διάσταση.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ