«Αυτό το αμπελοπούλι δεν παγιδεύτηκε, το σκότωσα με το φλοπέρ»

Ξανά στην επικαιρότητα το καυτό θέμα των αμπελοπουλιών χάρη στο δυνατό «Όχι» της κομισιόν αναφορικά με το κυνήγι τους.

 


Article featured image
Article featured image

Από το Ίδρυμα Terra Cypria

 

Άλλη μια φορά το θέμα των αμπελοπουλιών κίνησε το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών και διεθνών Μέσων, με την κομισιόν να απαντά αρνητικά στο αίτημα που υπέβαλε το Υπουργείο Εσωτερικών για τη νομιμοποίηση του κυνηγιού τους.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει το θέμα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών που είναι και το αρμόδιο Υπουργείο για την πάταξη της λαθροθηρίας, συμπεριλαμβανομένου και του φαινομένου των αμπελοπουλιών, ετοίμασε ένα Στρατηγικό Σχέδιο για πάταξη και περιορισμό του φαινομένου της παράνομης παγίδευσης άγριων πτηνών. Μιας και το φαινόμενο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια με τη θανάτωση περίπου 2,5 εκατομμυρίων πουλιών κάθε χρόνο, ήταν επιτακτική η ανάγκη υιοθέτησης και εφαρμογής ενός Στρατηγικού Σχεδίου πάταξής του.

Το Στρατηγικό αυτό Σχέδιο περιλαμβάνει πληθώρα μέτρων για πάταξη του φαινομένου, ανάμεσά τους και τη νομιμοποίηση του κυνηγίου υπό όρους, για επιλεκτική θήρευση του αμπελοπουλιού. Με άλλα λόγια αντί να παγιδεύουμε τ’ αμπελοπούλια με δίκτυα και ξόβεργα, να τα σκοτώνουμε με επιλεκτικές μεθόδους όπως φλοπέρ και άλλα όπλα.

Όπως είναι λογικό, η Κομισιόν με επιστολή του Επιτρόπου Περιβάλλοντος της προς τον Υπουργό Εσωτερικών, επισημαίνει ότι αυτό το μέτρο όχι μόνο δεν θα μειώσει το πρόβλημα που υπάρχει, αλλά θα το οξύνει και πέραν αυτού δεν είναι και σύμφωνο με το άρθρο 9(1) της Οδηγίας για τα πουλιά, που ως χώρα-κράτος της Ε.Ε. οφείλουμε να τηρούμε.

Και αναρωτιόμαστε τώρα, αυτό το μέτρο πώς θα πάτασσε στην πραγματικότητα την παγίδευση των αμπελοπουλιών;

 



Παγιδευμένος Μελισσοφάγος / CABS - Committee Against Bird Slaughter

 



Παγιδευμένος Χαμαιλεόντας / CABS - Committee Against Bird Slaughter

 



Παγιδευμένη Κουκουβάγια / CABS - Committee Against Bird Slaughter

 



Παγιδευμένος Φλώρος / CABS - Committee Against Bird Slaughter

 



CABS - Committee Against Bird Slaughter

 

Αυτήν την στιγμή είναι παράνομη και η παγίδευση και η κατανάλωση τους, αν όμως επιτρεπόταν το κυνήγι τους με επιλεκτικά μέσα, τότε μέσα σε μια νύχτα θα επιτρεπόταν και η κατανάλωσή τους. Και τι σε κάνει να πιστεύεις ότι όλοι όσοι τα παγιδευόμουν μαζικά με δίκτυα και χρησιμοποιούν επιπρόσθετα και άλλα μέσα (μήπως και τους ξεφύγει κανένα), όπως τα γνωστά «μηχανούθκια» που μιμούνται το κελάηδημα των πουλιών για να τα προσελκύσουν, θα άφηναν αυτόν τον μαζικό τρόπο παγίδευσης και θα ξεκινούσαν να βγαίνουν στα όρη και τα «παραρά» ψάχνοντάς τα ένα-ένα για να τα σκοτώσουν; Ή μήπως αν σε έπιανε η αστυνομία να τα τρως θα μπορούσες να αποδείξεις ότι αυτό το συγκεκριμένο αμπελοπούλι που τρως τώρα, δεν παγιδεύτηκε μαζικά, σκοτώνοντας και άλλα είδη μαζί του, αλλά έχει σκοτωθεί επιλεκτικά και μόνο αυτό, χωρίς να επηρεάσει άλλα είδη…

Τι θα πεις δηλαδή στον αστυνομικό; «Αυτό δεν παγιδεύτηκε, το σκότωσα με το φλοπέρ». Ή μήπως θα του δείξεις τις τρύπες από τα σκάγια.

Τόσο σημαντικό είναι τελικά να μπορούμε να τρώμε ακόμη μερικά γραμμάρια χοληστερόλης -εννοώντας τα παχουλά πουλάκια-, που αξίζει να θυσιάσουμε την πλούσια φυσική κληρονομιά μας;

 



Η κεντρική φωτογραφία ανήκει στον Γ. Γρούτα και είναι δημοσιευμένη στο Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, συνοδεύοντας μια συνταγή για αμπελοπούλια ξιδάτα. Στην περίπτωση του άρθρου της Terra Cypria, η φωτογραφία σίγουρα βοηθάει να περάσουμε με πολύ πιο δυνατό τρόπο το μήνυμά μας, καλό θα ήταν όμως να αφαιρεθεί από το κατά τ' άλλα πολύ όμορφο και χρηστικό πιο πάνω σάιτ, αφού ως γνωστό η κατανάλωση των αμπελοπουλιών είναι δια νόμου απαγορευμένη.



Περισσότερες πληροφορίες και δραστηριότητες του Project μπορείς να βρεις στο site www.cyprusbiodiversity.eu αλλά και στo facebook page Bioforlife, LIFE+ Project


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ