Making new from old

Article featured image
Article featured image

Το να αναβιώνεις ή μάλλον το να φλερτάρεις με την κυπριακή παράδοση, έχει γίνει trend, και σίγουρα είναι για καλό. Τον τελευταίο καιρό, βλέπουμε πολλούς νέους Κύπριους να καταπιάνονται με κάτι καθαρά κυπριακό και να το «αναμεταδίδουν» σε νέες συχνότητες, με πρωτοποριακούς τρόπους. Ανάμεσα σε αυτούς που ξεχωρίζουν, βρίσκονται οι Monsieur Doumani, το Ξαρκής, το Draw Collective, αλλά και ο Όθωνας Χαραλάμπους. Νέοι που γεννήθηκαν σε αυτό το μικρό νησί κάπου στη δεκαετία του 80, έχοντας όμως μεγάλες ιδέες και όνειρα τα οποία έβαλαν στην πράξη, με επιτυχία. Καλλιτέχνες που βγήκαν από τον τόπο και μιλάνε για τον τόπο, ενώ δουλεύουν έχοντας πάντοτε πρώτο πλάνο την κυπριακή πραγματικότητα. Από τη Nicola Z.

 

Ξαρκής

Πάμε απ’ την αρχή

«Νομίζω πως, ειδικά σε τέτοιες εποχές, χρειαζόμαστε ερεθίσματα όπως η παράδοση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να νοιώσουμε περήφανοι για την ταυτότητα μας. Όπως πολύ καλά σημείωσε μια φίλη και συνεργάτης, η Αναστασία, αν δεν ξέρουμε από που ξεκινάμε, δεν μπορούμε να ξέρουμε που πάμε. Η μεγάλη πρόκληση για την ομάδα μας, είναι να επαναφέρουμε στοιχεία της παράδοσης στα μέτρα και τις απαιτήσεις του σήμερα», μας εξηγεί η δημιουργός του «Ξαρκής», Χριστίνα Σκαρπάρη, η οποία είναι μόλις 25 ετών.

Το Ξαρκής, προωθεί εναλλακτικές μεθόδους εκπαίδευσης και τοποθετείται στα πλαίσια του «design activism». Είναι ένα εγχείρημα που προσπαθεί να ενθαρρύνει μεθόδους co-design (συνεργατικός σχεδιασμός). «Η εξέλιξη των ιδεών εξαρτάται από τη συμμετοχή της οποιασδήποτε κοινότητας». Κάποιες σκέψεις για το μέλλον, περιλαμβάνουν τη δημιουργία περιοδικού Ξαρκής, αλλά και τη δημιουργία ενός πολυχώρου, «όπου οι αξίες και οι ιδεολογίες του οργανισμού Ξαρκής θα μπορούν σιγά-σιγά να εξελιχθούν και να αναδειχθούν».

Ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2013, ως φεστιβάλ εφαρμοσμένου σχεδιασμού και χειροτεχνίας, στο χωριό Άρσος, Λεμεσού. Ένα φεστιβάλ που ήταν εμπειρία ζωής, για όλους. «Θυμάμαι χαρακτηριστικά, το βράδυ πριν από το φεστιβάλ να ακούω τα αυτοκίνητα να καταφθάνουν στο παλιό εγκαταλελειμμένο σχολείο όπου οι περισσότεροι στήναμε τα αντίσκηνα μας για το διήμερο φεστιβάλ. Μέχρι τις 3 το πρωί, η αλήθεια είναι, πώς δεν ήξερα αν θα ερχόταν κόσμος στο φεστιβάλ. Ευτυχώς, μέχρι να ξυπνήσω, το σχολείο και η πλατεία του χωριού είχαν γεμίσει κόσμο. Ένοιωσα ανακούφιση».

Η ομάδα Ξαρκής διοργανώνει φέτος δύο φεστιβάλ, ένα από τις 15 έως τις 18 Αυγούστου και ένα διήμερο φεστιβάλ γύρω στα τέλη Σεπτέμβρη.

 

Draw Collective

WECY souvenir project



To Draw Collective, αποτελείται από μια ομάδα πολύ δημιουργικών ατόμων, που ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν μια συλλογική πλατφόρμα, ένα creative space, που προωθεί την κυπριακή παραγωγή. Την ομάδα του Draw αποτελούν οι interior designers Κωνσταντίνος Οικονομίδης, Μάριος Χαραλάμπους και Μαρίνα Σωφρονίου και ο graphic designer Όμηρος Παναγίδης.

«Ξεκινήσαμε καλοκαίρι του 2012 περίπου, με ένα στούντιο. Μετά από την κατάσταση με τις τράπεζες σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε την κυπριακή παράγωγη και τους Kύπριους καλλιτέχνες και έτσι κάναμε αυτή την κολεκτίβα και συλλέξαμε όσους περισσότερους καλλιτέχνες μπορούσαμε. Τώρα, είμαστε περίπου στους 40 με 50 σχεδιαστές», εξηγεί ο Κωνσταντίνος. Οι Draw, προσφέρουν τον χώρο τους, με απίστευτη αισθητική, στην Σοφούλη 3 στην Λευκωσία, ως πλατφόρμα για να προωθήσουν τη δουλειά άλλων ατόμων, έναςς χώρος που λειτουργεί επίσης και ως πολυχώρος που φιλοξενεί παρουσιάσεις, συζητήσεις ή και μικρές εκθέσεις.



Ένα από το πιο σημαντικά τους εγχειρήματα, είναι το souvenir project, που προσφέρει μια νέα προσέγγιση στα souvenir προϊόντα στην Κύπρο. «Όλο το concept του Draw Collective αφορά στην προώθηση της κυπριακής παραγωγής και του καλλιτεχνικού κόσμου. Το souvenir project δημιουργήθηκε αρχικά για το pop-up festival 2013 του Δήμου Λευκωσίας, αφού είδαμε ότι υπήρχε ένα μεγάλο gap στην αγορά, για κάποιο Κύπριο ή για κάποιο ξένο που θέλει να αγοράσει design souvenirs». Σκοπός του project, είναι σύντομα να ολοκληρωθεί η ταυτότητα του, έτσι ώστε να μπορεί κανείς να βρει αυτά τα ξεχωριστά σουβενίρ (που πραγματικά σε κάνουν περήφανο που είσαι Κύπριος), παντού στην Κύπρο.

 

Monsieur Doumani

«Cheeky young upstarts»



Το απόλυτο κυπριακό μουσικό σχήμα Monsieur Doumani, βρίσκεται ανάμεσα στους τέσσερις φιναλίστ που διεκδικούν το βραβείο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου συγκροτήματος στα διεθνή μουσικά βραβεία Songlines Music awards 2014. Μια διάκριση την οποία οι Monsieur Doumani οφείλουν κυρίως στο άλμπουμ τους «Grippy Grappa», που κυκλοφόρησε το 2013, αλλά και στην απίστευτη επί σκηνής ενέργειά τους. Στο site του Songlines, τους αποκαλούν, πολύ απλά, «cheeky young upstarts».



Το σχήμα δημιουργήθηκε πριν από μερικά χρόνια, το 2011 στην Λευκωσία, και αποτελείται από τους Αντώνη Αντωνίου στον τζουρά, Άγγελο Ιωνά στην κιθάρα και Δημήτρη Γιασεμίδη στα πνευστά. Αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν, είναι η ιδιαιτερότητα της μουσική τους, αφού ανασυνθέτουν την κυπριακή παράδοση και της δίνουν νέα μορφή, υφή και ήχο με το να προσθέτουν νέα, και συχνά ξένα μουσικά στοιχεία. Οι Monsieur Doumani καταπιάνονται με την παραδοσιακή μουσική και το φολκλόρ της Κύπρου μέσα από τραγούδια όπως «Η μουζουρού του Μόρφου» και «Τσιάκκαρα Μάκκαρα», ενώ έχουν συνθέσει και αρκετά δικά τους τραγούδια. Κάπως έτσι, καταφέρνουν να αφηγούνται ιστορίες μέσα από ένα ευφάνταστο ενορχηστρωτικό παιχνίδι που αγγίζει την τελειότητα. Ενημερωτικά, το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα ανακοινωθεί στις 25 Απριλίου.

 

Όθωνας Χαραλάμπους

Hand woven haute couture



Ο πολύ ταλαντούχος σχεδιαστής Όθωνας Χαραλάμπους, στα 24, έχει καταφέρει να βάλει την κυπριακή παράδοση στον χάρτη της διεθνούς μόδας με μια αντρική συλλογή φτιαγμένη από «φυθκιώτικα» υφαντά, την οποία παρουσίασε και στο London College of Fashion.

«Η αρχική έμπνευση ήρθε από φωτογραφίες του προπάππου μου. Τυχαία, προσέχοντας τα κεντήματα στα ρούχα του, πήρα το ερέθισμα για να πραγματοποιήσω την έρευνα μου γύρω από την κυπριακή ένδυση από τα αρχαία χρόνια και πώς αυτή σχετίζεται με την ιστορία του νησιού, τις φυσικές ίνες που καλλιεργούνται και παράγονται στο νησί, αλλά και πώς αυτές αξιοποιούνται», μας εξηγεί ο Όθωνας.

Η εμπειρία του να ασχοληθεί με κάτι που έχει τόση ιστορία, ήταν πρόκληση. «Θα έλεγα πως η πρόκληση δεν ήταν μια, αλλά πολλές. Ένιωσα πως μετά από πολλά χρόνια σπουδών και άλλες εμπειρίες είχα την ικανότητα να χτίσω γέφυρες ανάμεσα σε πράγματα που δεν είχαν γέφυρες μεταξύ τους μέχρι στιγμής, όπως η βιομηχανία ανδρικής μόδας στο Λονδίνο και η κυπριακή υφαντική, καθώς επίσης και τις τεχνικές δεξιότητες για να πραγματοποιήσω κάτι τόσο περίπλοκο. Η εφαρμογή των υφαντών μοτίβων σε ένα ανδρικό tailored jacket είναι διαδικασία που απαιτεί χρόνο, καλό προγραμματισμό και μεγάλη ακρίβεια όσον αφορά χρώματα, διαστάσεις, τοποθέτηση κτλ».



Για την παρουσίαση της συλλογής του στο Λονδίνο λέει: «Ήταν ο καλύτερος τρόπος να τοποθετήσω τα υφαντά σε ένα σύγχρονο, ραγδαίο περιεχόμενο ανδρικής μόδας και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα κομμάτια της συλλογής, παρουσιάζοντας τα με ένα απλό και νεανικό τρόπο. Άλλωστε το Λονδίνο είναι η πόλη των αντιθέσεων».

Μετά την παρουσίαση, ακολούθησε μεγάλο ενδιαφέρον από γνωστά περιοδικά μόδας όπως το Sicky, Fucking Young, Pause και Pigeons & Peacocks. «Ο ρόλος μου σαν σχεδιαστής δεν είναι να αναβιώσω το παρελθόν αλλά να δημιουργήσω το μέλλον. Η ερώτηση που με απασχολούσε πριν και κατά την διάρκεια δημιουργίας του collection ήταν το γιατί μια χώρα με πλούσια ιστορία, πολιτισμό και φυσική ομορφιά όπως η Κύπρος δεν είχε εξαγωγές στον τομέα της μόδας. Αυτή ήταν η πρόκληση, η δημιουργία κυπριακής, σύγχρονης αντρικής μόδας από το μηδέν».

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ