Ο Ναπολιτάνος που φτιάχνει αυθεντική πίτσα στη Λευκωσία

Στην Ιταλία, στη Νάπολη συγκεκριμένα, βγαίνουν έξω οικογενειακώς -ειδικά για να φάνε πίτσα- δυο φορές τη βδομάδα. Οι πιτσαρίες δε της πόλης, είναι η μια σχεδόν δίπλα στην άλλη. «Πιτσαρία, περίπτερο, φαρμακείο και ξανά πιτσαρία» μου λέει ο Maurizio Anacleria, ο οποίος εδώ και ενάμιση χρόνο βρίσκεται στην Κύπρο φτιάχνοντας αυθεντικές ναπολιτάνικες πίτσες, με τον πλέον παραδοσιακό τρόπο.

 


Article featured image
Article featured image

Φωτογραφίες: Μιχάλης Κυπριανού

 

«Από Νάπολη είσαι;» ρωτάω και αντί να μου απαντήσει, βγάζει το κινητό και μου δείχνει μια φωτογραφία της πόλης. «Εδώ είναι το λιμάνι και εδώ είναι το σπίτι μου, κάτω ακριβώς από τον Βεζούβιο».

«Πριν γίνω pizzaiolo», ένα επάγγελμα του οποίου η μάθηση αλλά και η τεχνική δεν έχει να κάνει με αυτή του σεφ, όπως μου εξηγά ο Maurizio, «δούλεψα για 4,5 χρόνια ως fornaio. Δεν βιαζόμουνα να γίνω pizzaiolo, ήθελα να μάθω καλά τη δουλειά. Έγινα καλός fornaio, πραγματικά πολύ καλός, εξ ου και με καλούσαν για δουλειά στα πιο καλά εστιατόρια και τελικά ένας καλός pizzaiolo».


Η margherita και η marinara είναι οι δύο πίτσες που πρέπει να δοκιμάσεις αν θες να διαπιστώσεις αν όντως είναι καλός ένας pizzaiolo και μια πιτσαρία.


Αν γνωρίσεις τον Maurizio και κυρίως αν γευτείς τις πίτσες που φτιάχνει, θα τον πιστώσεις με το γεγονός πως μιλάει με τόση αυτοπεποίθηση για τον εαυτό και την τέχνη του. Ένας Ναπολιτάνος που γνωρίζει πολύ καλά όλα τα tips για μια τέλεια πίτσα. Ξέρει ότι η απλότητα τόσο στη ζύμη όσο και στο σος ντομάτας είναι τα μυστικά, όπως επίσης και το να μην χρησιμοποιείς κανένα εργαλείο σε όλη τη διαδικασία, παρά μόνο τα χέρια σου.

 



Φτιάχνοντάς μας margherita αλλά και την θεϊκή marinara, «τις δύο πολύ απλές αλλά πολύ σημαντικές πίτσες που πρέπει να δοκιμάσεις αν θες να διαπιστώσεις αν όντως είναι καλός ένας pizzaiolo και μια πιτσαρία», όπως ο ίδιος λέει, ο Maurizio μάς ενημερώνει παράλληλα για όλα τα σχετικά γύρω από τη αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα του Mangia.

 



 

Ότι δηλαδή το αλεύρι έρχεται κατευθείαν από Ιταλία, όπως επίσης το σος ντομάτας, που δεν περιέχει τίποτα απολύτως εκτός από χυμό εξαιρετικής ποιότητας ντομάτας και ελάχιστο αλάτι, αλλά και όλα τα υπόλοιπα υλικά (τυριά και αλλαντικά). Τα μόνα που παίρνουν από Κύπρο είναι τα λαχανικά. Απ’ εκεί και πέρα, ο φούρνος φτιάχτηκε στην Κύπρο από εταιρεία της Νάπολης, με υλικά και κυρίως μάστορες που ήρθαν εδώ ειδικά για τον σκοπό, ενώ αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι σίγουρα το πολύ χαμηλό ύψος του αλλά και οι ειδικές πλάκες πάνω στις οποίες κάθεται η (επίσης απλή) ζύμη -περιέχει μόνο αλεύρι, νερό, μαγιά και αλάτι.

 



 

Μέσα σε ένα 3λεπτο μόνο, η πίτσα μας ήταν έτοιμη. Δυο λεπτά για να ανοίξει τη ζύμη και να προσθέσει τα υλικά και άλλο ένα (με ενάμιση) για να ψηθεί στον φούρνο.

 




 

Δεν βρέθηκα ποτέ ξανά στη Νάπολη για να δω τι γεύση έχουν οι πίτσες της πιο διάσημης πόλης στον κόσμο για τους φανατικούς της «στρογγυλής θεάς», στην Κύπρο όμως δεν θυμάμαι να έχω φάει ξανά πιο νόστιμη πίτσα. Και για να σου ανοίξω ακόμα περισσότερο την όρεξη, δίνοντάς σου εικόνα γι’ αυτό που θα συναντήσεις αν βρεθείς στο Mangia, οι πίτσες εκεί έχουν διάμετρο 33-35 εκατοστά, είναι απίστευτα λεπτές (0,3 - 0,5 εκατοστά) όπως άλλωστε θα πρέπει να είναι μια αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα, ενώ κατά τ’ άλλα είναι ζουμερές και με γεύσεις καθαρές χωρίς πολλά-πολλά. Έξτρα τιπ: η απόλαυση είναι ακόμα μεγαλύτερη αν καταφέρεις να την φας ζεστή, ενώ ως συνοδευτικό προτείνεται μπίρα (do it like Italians), ίσως και ένα tiramisu ή μια πίτσα με Nutella για γκραντ φινάλε.

 



Και μέχρι να πάμε στη Νάπολη και στην πιτσαρία Da Michele (απ’ όπου πέρασε θητεύοντας και ο Maurizio), η οποία όπως μας λέει φτιάχνει την καλύτερη πίτσα στη Νάπολη και ίσως την καλύτερη στον κόσμο, προσφέροντας μάλιστα μόνο δύο επιλογές (Margherita και Marinara) και όχι ολοκληρωμένο μενού, εναλλακτικά μπορούμε να περάσουμε από το Mangia για κάτι εξίσου νόστιμο. Στο μενού του εστιατορίου θα βρεις καμιά 20ριά επιλογές με αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα.

«Και αν θέλουμε να φτιάξουμε στο σπίτι την τέλεια πίτσα;» ρωτάω με αφέλεια καθώς έφευγα, περιμένοντας και καλά να μάθω τα μυστικά του pizaiolo και να το παίζω στη συνέχεια ξερόλας. «Η τέλεια σπιτική πίτσα είναι αυτή που θα απολαύσεις με ωραία παρέα, όπως επίσης και αυτή στην οποία θα απολαμβάνεις και τη διαδικασία παρασκευής της. Απ’ εκεί και πέρα, αν θες αυθεντική πίτσα καλύτερα να πας κάπου έξω».

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ