6 Κύπριοι γραφίστες μάς εύχονται καλές γιορτές [με τον «λάθος» τρόπο]

Υπάρχουν δύο τρόποι να ευχηθείς καλές γιορτές, γενικά στον κόσμο ή ειδικά σε φίλους και γνωστούς: ο σωστός τρόπος και ο λάθος τρόπος.

 


Article featured image
Article featured image

Ο σωστός τρόπος είναι, είτε σηκώνοντας το ακουστικό και τηλεφωνώντας σε κάποιον -ο παραδοσιακός τρόπος δηλαδή-, είτε δια ζώσης, είτε τέλος, στέλνοντας ένα μήνυμα με την ευχή σου, ένα PM στο messenger, ένα SMS ή και μια κάρτα Χριστουγέννων αν είσαι της παράδοσης.

Ο λάθος τρόπος να ευχηθείς καλές γιορτές είναι να ποστάρεις στα κοινωνικά δίκτυα μια πιατέλα με μαγειρεμένα πουλάκια και, αντί λεζάντας, να γράψεις «Καλές γιορτές». Ειδικά μάλιστα αν τα πουλάκια της πιατέλας προέρχονται από παράνομη δραστηριότητα ή αν η ιδιότητά σου είναι βουλευτής, ο άνθρωπος δηλαδή που θα πρέπει να αποτελεί υπόδειγμα ως προς την τήρηση των νόμων, μόνο περίεργες και προκλητικές προθέσεις μπορούμε να σκεφτούμε πως υπάρχουν πίσω από την πράξη σου.

Από αυτόν τον λάθος τρόπο πιανόμαστε και ζητάμε από 6 Κύπριους γραφίστες να αφήσουν κυριολεκτικά τη φαντασία τους να οργιάσει και να φτιάξουν μια εικόνα μέσα στην οποία 6 από τα πλέον απειλούμενα κυπριακά είδη «χρησιμοποιούνται» με κάποιο τρόπο από τον άνθρωπο. Ο λόγος; Απλό. Πολύ απλό. Ο άνθρωπος και η απερισκεψία του αποτελεί την κυριότερη απειλή για το καθένα από τα 6 αυτά είδη.

Ούτε για να «ευχηθούμε» καλές γιορτές το κάνουμε, ούτε για να σοκάρουμε (εξάλλου μια φανταστική εικόνα είναι και όχι μια φωτογραφία με αληθινό περιεχόμενο), αλλά έχοντας αγνές προθέσεις θέλουμε απλώς να ενημερώσουμε με έναν τρόπο πιο δημιουργικό. Κυρίως όμως θέλουμε να προβληματίσουμε.



 

Νυχτοπάππαρος ή φρουτονυχτερίδα

Rousettus aegyptiacus



Credits: Γιώργος Βασιλείου [Post production / animation / motion graphics artist @ The Coffee Films]



Ο νυχτοπάππαρος δεν είναι ενδημικό είδος, όμως η Κύπρος είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που το έχει, ενώ φιλοξενεί μάλιστα έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς του είδους. Μπορείς να το συναντήσεις σε ολόκληρο το νησί.

Πληθυσμός: Ο σημερινός του πληθυσμός εκτιμάται στα 800 άτομα. Ο πληθυσμός του είδους από το 2005 μέχρι το 2009 μειώθηκε κατά 85%.

Κυριότερες απειλές: Η μείωση της διαθέσιμης τροφής, η καταστροφή των χώρων που ζει και η καταπολέμηση τους από τον άνθρωπο γιατί το θεωρούν επιβλαβές είδος.

 

 

Νερόφιδο

Natrix natrix cypriaca



Credits: Ιωάννα Φιλίππου [Illustrator @ Intoto illustration studio - www.intotoillustration.com]


 

Το νερόφιδο είναι ενδημικό υποείδος που το συναντάμε στην Λίμνη Παραλιμνίου και στους πρόποδες του Τροόδους. Είναι ακίνδυνο είδος.

Πληθυσμός: Υπολογίζεται λιγότερος από 100 άτομα.

Κυριότερες απειλές: Συχνά το σκοτώνει ο άνθρωπος λόγω φόβου, ενώ απειλή θεωρούνται και οι αποστραγγίσεις των περιοχών που ζει και τα χωροκατακτητικά είδη (π.χ. οι γάτες το σκοτώνουν ή άλλα είδη που ανταγωνίζονται σε τροφή και χώρο διαβίωσης).

 

 

Αγρινό

Ovis orientalis ophion



Credits: Γιώτα Ευθυμίου [Group Director @ Dias Group]

 

Το αγρινό είναι ενδημικό είδος που ζει στο νησί μας περισσότερο από 8,000 χρόνια. Το συναντάμε στο Δάσος Πάφου (εκεί βρίσκεται ο μεγαλύτερος πληθυσμός του) και στο Δάσος Τροόδους.

Πληθυσμός: Περίπου 3,000 άτομα.

Κυριότερες απειλές: Η λαθροθηρία από παράνομους κυνηγούς και η θήρευση του από αδέσποτους σκύλους.

 

 

Γύπας ο πυρόχρους

Gyps fulvus



Credits: Mike Γερολέμου [Design and development manager @ Byte Digital Agency]

 

Ο Γύπας ο πυρόχρους δεν είναι ενδημικό είδος, είναι όμως το μεγαλύτερο πουλί της Κύπρου και το συναντάμε στους γκρεμούς της Επισκοπής και στην περιοχή του Αγίου Γιάννη στην Πάφο. Την τροφή του την εντοπίζει ανάμεσα στις δύο περιοχές (περιοχή Λιμνάτη-Διαρίζου-Ξερός).

Πληθυσμός: Λιγότερο από 30 άτομα.

Κυριότερες απειλές: Δηλητηριάσεις (τρώει ή τα δηλητηριασμένα δολώματα που στοχεύουν σε άλλα είδη π.χ. ποντίκες και αλεπούδες ή τρώει τα νεκρά δηλητηριασμένα ζώα  -τρέφεται μόνο με νεκρά ζώα).

 

 

Θουπί

Otus scops cyprius



Credits: Πόπη Πισσουρίου [freelance graphic designer]

 

Το θουπί είναι το πιο μικρό είδος κουκουβάγιας της Κύπρου και είναι ενδημικό υποείδος. Μπορείς να το συναντήσεις σε ολόκληρη την Κύπρο και ειδικότερα σε κατοικημένες περιοχές.

Κυριότερες απειλές: Μια απειλή για το είδος είναι η παγίδευση του σε δίκτυα και ξόβεργα. Είναι ένα από τα 153 διαφορετικά είδη πουλιών που παγιδεύονται στα δίκτυα και ξόβεργα ως παράπλευρη απώλεια. Ενώ δεν στοχεύουν σ’ αυτό το είδος οι παγιδευτές, λόγω των μη επιλεκτικών μεθόδων σύλληψης που χρησιμοποιούν, εντούτοις παγιδεύουν και το συγκεκριμένο είδος. Μια άλλη σοβαρή απειλή του είδους είναι η σύγκρουσή τους με τα αυτοκίνητα, ενώ κυνηγούν.

 

 

Τουλίπα

Tulipa cypria



Credits: Αναστασία Ερωτοκρίτου [Graphic Designer @ Dias Group]


 

Η τουλίπα είναι ενδημικό είδος, το συναντάμε στον Ακάμα, στον Κορμακίτη και στο Μάμμαρι. Ανθίζει Μάρτιο-Απρίλιο.

Πληθυσμός: 6.000 άτομα (4.000 στις ελεύθερες περιοχές).

Κυριότερες απειλές: Υπερβόσκηση, υπερσυλλογή – για παράνομη πώληση τους και τα ζιζανιοκτόνα.



 

Ευχαριστίες στο Ίδρυμα Terra Cypria για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες αναφορικά με το καθένα από τα 6 πιο πάνω απειλούμενα είδη της Κύπρου, όπως επίσης και για τις φωτογραφίες που συνοδεύουν τα δημιουργικά των 6 γραφίστων.

 

 

Και ένα εξτραδάκι, ως bonus για όλους όσοι θέλουν να ξέρουν...

Αμπελοπούλι

Ο Μαυροσκούφης, Sylvia atricapilla, είναι από τα γνωστότερα είδη που ανήκουν στο γένος των τσιροβάκων. Η ευρωπαϊκή του ονομασία είναι Blackap, ενώ στην Κύπρο είναι γνωστό ως Αμπελοπούλι ή Αμπεροπούλι.

Μια και μιλάμε για απειλούμενα είδη, αλλά και επειδή έμπνευση για το άρθρο αποτέλεσε μια απείρου κάλλους φωτογραφία από το τσιμπούσι ενός βουλευτή, ας δούμε και μερικούς αριθμούς που αφορούν το συμπαθές αυτό πουλάκι:

Ένα: Από την παράνομη παγίδευση δεν επηρεάζονται μόνο τα αμπελοπούλια αλλά 152 είδη (εκ των οποίων τα 78 είναι απειλούμενα). Μεταξύ αυτών και γνωστά μας είδη όπως το αηδόνι (Luscinia megarhynchos) και το ενδημικό Θουπί (Otus scops cyprius). Δες ολόκληρη τη λίστα ΕΔΩ.

Δύο: Τα δίχτυα και τα ξόβεργα απαγορεύονται στην Κύπρο από το 1974, χωρίς όμως ποτέ να εφαρμοστεί ουσιαστική πάταξη. Επίσης η Εθνική νομοθεσία απαγορεύει ρητά την εμπορία και/ή κατοχή παγιδευμένων πουλιών, τόσο σε εστιατόρια όσο και σε σπίτια.

Τρία: Μέσω ενός συστηματικού προγράμματος παρακολούθησης της παράνομης παγίδευσης πουλιών που πραγματοποιήθηκε από τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου το φθινόπωρο του 2014, βρέθηκαν 16 χιλιόμετρα ενεργών διαδρομών για δίχτυα εντός της περιοχής έρευνας και πάνω από 6000 ξόβεργα.

Τέσσερα: Περισσότερα από 2 εκατομμύρια πουλιά θανατώθηκαν σε ολόκληρη την Κύπρο το φθινόπωρο 2014.

Πέντε: Ο τζίρος αυτής της παράνομης δραστηριότητας φτάνει τα 15 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, σύμφωνα με υπολογισμούς της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας.

 

Δες τέλος «Το ταξίδι του Οδυσσέα», μια «ωραία» ιστορία για την παράνομη παγίδευση πουλιών στην Κύπρο


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ