Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε όταν μας δαγκώσει φίδι

Ο Μάριος Θεοδώρου είναι γιατρός στο επάγγελμα (δουλεύει στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου) αλλά και φυσιολάτρης. Κυκλοφορεί μονίμως με μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι και «εγκλωβίζει στον φακό του οτιδήποτε κινείται και ίπταται, μεταξύ των οποίων και πολλά φίδια και δη φίνες (οχιές).

 


Article featured image
Article featured image

Η λέξη που χρησιμοποιεί περισσότερο για να περιγράψει μια φίνα είναι η λέξη «κούκλα». Κάτω από κάθε post στο facebook με φωτογραφίες που απεικονίζουν φίνες, γράφει τη λέξη αυτή, ενώ πολύ συχνά ανεβάζει και ο ίδιος αντίστοιχες φωτογραφίες.

Οπότε, με το που διαβάσαμε κάποια άρθρα τις προηγούμενες μερικές μέρες, για τα δύο περιστατικά όπου φίνες δάγκωσαν συμπολίτες μας στην Πάφο, δεν θα μπορούσαμε παρά να ζητήσουμε από τον Μάριο να μας πει τι πρέπει να κάνουμε αλλά και τι δεν πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που μας δαγκώσει ένα φίδι.

 

Πιο κάτω οι 10 συμβουλές του Μάριου Θεοδώρου:

-Όταν κάποιος μπαίνει στην εντατική δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι σοβαρά ή κινδυνεύει να πεθάνει κλπ.

-Δυστυχώς, στην Κύπρο μεγαλοποιούμε τα πράγματα, δεν ξέρω για ποιο λόγο, και κάνουμε τους ανθρώπους να πανικοβάλλονται χωρίς λόγο -σίγουρα ο ένας από τους δύο συμπολίτες μας που δαγκώθηκαν είναι σοβαρά γιατί η φίνα ήταν τεράστια αλλά είναι εκτός κινδύνου.

-Με το που μας δαγκώνει ένα φίδι, καταρχάς πρέπει να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τί φίδι ήταν έτσι ώστε να ξέρουμε αν θα κάνουμε κάτι ή όχι. Εάν το δάγκωμα είναι από φίνα τότε μένουμε ακίνητοι σε ένα σκιερό μέρος και πίνουμε πολλά υγρά μέχρι να μας μεταφέρει κάποιος στο πλησιέστερο νοσοκομείο, ενώ εάν έχουμε την ευχέρεια πλένουμε με σαπούνι το δάγκωμα.

-Κατ’ ουδένα λόγο δεν ρουφάμε ή σχίζουμε το δάγκωμα για να βγει το δηλητήριο, όπως έλεγαν παλιά.

-Μπορούμε να το δέσουμε αλλά όχι πολύ σφικτά για να κυκλοφορεί το οξυγόνο μέσω του αίματος. Αλλά καλύτερα είναι να το αποφύγουμε γιατί λόγω του άγχους μπορεί να το δέσουμε πιο σφικτά από όσο πρέπει και να κάνουμε περισσότερη ζημιά.



ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΟΥ ΔΑΜΑΖΕΙ ΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΑ ΕΡΠΕΤΑ (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)

 



Φωτογραφία: Μάριος Θεοδώρου



-Έχουμε 2-8 ώρες να πάμε σε νοσοκομείο, χρόνος αρκετός, θεωρώ, για μια χώρα όπως η Κύπρος.

-Είναι κρίμα να σκοτώνουμε τα φίδια, δηλητηριώδη ή μη. Το καλό που κάνουν είναι μεγάλο. Η φίνα για παράδειγμα είναι από τους λίγους φυσικούς εχθρούς της νυφίτσας κτλ.

-Στο 99% των περιπτώσεων όπου άνθρωποι δαγκώνονται από φίδια, το φταίξιμο το έχει ο άνθρωπος.

-Όταν πηγαίνουμε στο χωράφι, ή στο φυτώριο, ή στο «καππάρι» κτλ, πάμε προετοιμασμένοι, φοράμε τις γαλότσες μας και σε καμιά περίπτωση με τα αθλητικά ή με παντόφλες. Η φίνα δεν θα δαγκώσει ποτέ πάνω από το γόνατο.

-Πριν σκύψουμε να κόψουμε ή να πιάσουμε κάτι, πρώτα κοιτάζουμε και μετά κάνουμε ότι είναι να κάνουμε.





ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ένα μίνι ντοκιμαντέρ του Γιάννη Αγγελή με πρωταγωνιστές ένα γητευτή φιδιών, ένα γιατρό, ένα συμπολίτη μας που νοσηλεύεται έπειτα από δάγκωμα, αλλά και μια φίνα σε ρόλο γκεστ (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ