«Είμαστε περήφανοι που εκπροσωπούμε την Κύπρο σε διεθνή διαγωνισμό»

Δύο φοιτητές από την Πάφο, ο Αντρέας Πογιατζής και ο Νίκος Μούζουρας, 21 και 23 ετών αντίστοιχα, αποτελούν τη φετινή ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον παγκόσμιο τεχνολογικό διαγωνισμό «Imagine Cup2016», στο Seattle της Αμερικής.

 


Article featured image
Article featured image

Φίλοι από παιδιά, τους ένωσε η αγάπη και το «κόλλημα» τους με την τεχνολογία. Υπερδραστήριοι από πολύ νωρίς, ο Ανδρέας στα 12 του έφτιαξε το πρώτο του πρόγραμμα υπολογιστών, ενώ ο Νίκος στα 13 το πρώτου του ρομπότ. Ο Νίκος, μάλιστα, φέτος ανακηρύχθηκε ως ο πιο δραστήριος φοιτητής σε όλη την Κύπρο, στα Hellenic Bank StudentLife Awards. Αυτή τη στιγμή, ο Ανδρέας σπουδάζει στη Γλασκόβη, Software Engineering, ενώ ο Νίκος σπουδάζει Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.



Α: Με τον Νίκο ήμασταν φίλοι από παιδιά. Ένας από τους κύριους λόγους αυτής της φιλίας, ήταν η κοινή αγάπη μας για την τεχνολογία και τον προγραμματισμό.

Ν: Στην ηλικία των 13 χρονών είχα κάνει το πρώτο μου ρομπότ και παράλληλα άρχισα να μαθαίνω γλώσσες προγραμματισμού. Εκείνη την περίοδο είχα γνωρίσει και τον Αντρέα και από τότε συνεργαζόμαστε και δουλεύουμε μαζί σε διάφορα project, αφού  έχουμε  το ίδιο πάθος για την πληροφορική και την τεχνολογία.

 



Με την ευκαιρία του διαγωνισμού Imagine Cup2016 στο Seattle της Αμερικής, που θα πραγματοποιηθεί την εβδομάδα 25 – 29 Ιουλίου, μιλήσαμε με τους δύο φοιτητές, για την πορεία τους μέχρι σήμερα, για την καινοτόμα εφαρμογή που θα παρουσιάσουν, αλλά και το τι περιμένουν από τον διαγωνισμό. 

Η DermaTrack (το όνομα της ομάδας) γεννήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο όταν τα παιδιά αποφάσισαν να λάβουν μέρος σ’ έναν διαγωνισμό επιχειρηματικότητας στην Κύπρο - το WATIFY.

 



1η θέση στο διαγωνίσμο Startup Camp Rijeka 2015 στην Κροατία



Πώς καταλήξατε στο τι θα παρουσιάζατε;

Α: Εκείνη την περίοδο ο Νίκος είχε επισκεφτεί έναν γιατρό, για μια ελιά που βρισκόταν στο πάνω μέρος του ματιού του. Ο γιατρός του είχε πει να την παρακολουθεί, αλλά τελικά όπως αποδείχτηκε στην πορεία, δεν μπορούσε να το κάνει τόσο εύκολα, όσο ακουγόταν.   

Ν: Η ιδέα με το DermaTrack προέκυψε μετά από μια επίσκεψη μου στον οφθαλμίατρο, ο οποίος με παρότρυνε να παρακολουθώ μια ελιά που έχω στο βλέφαρο μου. Μετά από λίγες ημέρες συνειδητοποίησα πως μου ήταν αδύνατο να την παρακολουθώ συστηματικά και να εντοπίζω τυχόν αλλαγές. Έτσι αποφασίσαμε με τον Αντρέα να δημιουργήσουμε μία εφαρμογή που θα βοηθούσε σε αυτό το πρόβλημα και που στην ουσία θα έκανε αυτή την παρακολούθηση, αντί για εμένα.



Σχετικά άρθρα: Κυπριακή εφαρμογή για τον καρκίνο, σε παγκόσμιο διαγωνισμό τεχνολογίας στις ΗΠΑ 

 



2η θέση στον διαγωνισμό Watify



Ένα κενό στην αγορά που αφορούσε μια προσωπική τους ανάγκη, ήταν η ιδέα που έψαχναν για να δημιουργήσουν μια καινοτόμο εφαρμογή, η οποία λειτουργεί μέσω του smart phone.

Α: Αν ένα smart phone μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τόσες πολλές καθημερινές δραστηριότητες, γιατί να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για λόγους προσωπικής υγείας; Αυτή λοιπόν ήταν η ευκαιρία μας να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος, παρέχοντας υπηρεσίες για εύκολη παρακολούθηση των ελιών, σύγκριση, διάγνωση, αποθήκευση και ενημερωτικές υπηρεσίες για να μπορούν οι χρήστες να φροντίζουν την υγεία τους.

 



Ποια ήταν η πορεία της εφαρμογής μέχρι σήμερα;

Α: Στο WATIFY, καταφέραμε να κερδίσουμε τη δεύτερη θέση, ενώ στη συνέχεια λάβαμε μέρος στο hack{Cyprus} hackathon.  Εκεί βρεθήκαμε ανάμεσα στους πέντε φιναλίστ. 

Ν: Μετά ακολούθησε η νίκη μας στην Κροατία, στο Startup Camp Rijeka 2015. Εκεί ήρθε και η πρόσκληση για συμμετοχή μας στους τοπικούς αγώνες Imaging Cup2016 στην Κύπρο. Από εκεί ξεκίνησε το ταξίδι μας, για τον μεγάλο παγκόσμιο τελικό του Imaging Cup2016 στις ΗΠΑ.



Υπάρχουν κάποιες συμμετοχές που «φοβάστε»;

Ν: Όλες οι ομάδες όπου έχουν καταφέρει να περάσουν στον τελικό έχουν πραγματικά αξιόλογες ιδέες και η μάχη για την πρωτιά θα κριθεί στις λεπτομέρειες.





Πώς νοιώθετε λίγες μέρες πριν τη συμμετοχή σας στον διαγωνισμό;

Ν: Ομολογώ πώς έχω ανάμεικτα συναισθήματα. Μεγάλος ενθουσιασμός, ανυπομονησία, αλλά και άγχος. Η συμμετοχή μας στο διαγωνισμό θεωρώ πώς θα μας βοηθήσει και παράλληλα θα μας δώσει πολλές ευκαιρίες, τις οποίες έχουμε σκοπό να εκμεταλλευτούμε και να κυνηγήσουμε. 

Α: Ενώ έχουμε λάβει μέρος σε αρκετούς διαγωνισμούς, είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε σε κάτι τόσο μεγάλο. Σε λίγες μέρες θα βρεθούμε στο Seattle και σαφώς υπάρχει αγωνία, και άγχος. Πάντα όμως σε λογικά-δημιουργικά πλαίσια. Είμαστε ενθουσιασμένοι που καταφέραμε να προκριθούμε, περήφανοι που εκτός από το DermaTrack, αντιπροσωπεύουμε παράλληλα και την Κύπρο και ικανοποίηση που μπορούμε να δούμε τις τόσες ώρες σκληρής δουλείας και αφοσίωσης, να αποδίδουν.



Μπορεί η Derma Track να κερδίσει τον διαγωνισμό;

Α: Είμαι αρκετά αισιόδοξος και πιστεύω ότι είναι πολύ εφικτό κάτι τέτοιο. Θεωρώ ότι αυτό που θα παρουσιάσουμε δεν υστερεί σε τίποτα από άλλες συμμετοχές. Σίγουρα, μεγάλο ρόλο θα διαδραματίσει και η εκεί παρουσία μας, έχουμε όμως αυτοπεποίθηση και είμαι σίγουρος ότι θα τα πάμε περίφημα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ