Έχω Θέμα
Δύο νεαροί Κύπριοι που «επιβιώνουν» χωρίς κινητό τηλέφωνο
Ο Κωνσταντίνος είναι 45, είναι οδοντίατρος, ζει Λευκωσία και εργάζεται Λεμεσό, ενώ ο Μιχάλης που είναι 35, εργάζεται ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων στο Ντουμπάι. Το κοινό που έχουν είναι πως, κανένας από τους δυο δεν έχει κινητό τηλέφωνο...
Σίγουρα έχεις κάνει τη σκέψη πως θα ήταν η ζωή σου χωρίς κινητό. Άλλο όμως η σκέψη και άλλο η πράξη. Θα τολμούσες ποτέ να απαρνηθείς το κινητό, απ’ τη στιγμή που στις μέρες μας αποτελεί -για τους περισσότερους από εμάς- κυριολεκτικά προέκταση του χεριού μας;
Δύσκολο, ειδικά τώρα που τα πάντα περνούν απ’ εκεί. Επικοινωνείς, ψυχαγωγείσαι, ενημερώνεσαι, αγοράζεις, πληρώνεις, ενίοτε εκτονώνεις ακόμα και την αμηχανία μιας στιγμής.
Κι όμως, είναι κόσμος που εν έτει 2016 επιλέγει να απέχει. Με μια γρήγορη έρευνα που κάναμε, έπειτα από μια σχετική συζήτηση στο γραφείο, βρήκαμε και μιλήσαμε με δύο Κύπριους, οι οποίοι παρόλο που είναι νεαροί και επαγγελματίες, πάνε αντίθετα στο ρεύμα και δεν χρησιμοποιούν καθόλου κινητά τηλέφωνα.
Ο Μιχάλης κατάγεται από τη Λευκωσία, είναι 35 ετών και το τελευταίο διάστημα εργάζεται στο Ντουμπάι ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων.
Ο Κωνσταντίνος είναι οδοντίατρος, 45 ετών, μένει Λευκωσία και εργάζεται στη Λεμεσό.
Παεόλο που και οι δύο έχουν και οι δύο πολλές υποχρεώσεις, κυρίως λόγω δουλειάς, εντούτοις προσπαθούν ανταπεξέλθουν χωρίς τη χρήση ή τη βοήθεια του κινητού τηλεφώνου.
Σίγουρα θα σου έχει δημιουργηθεί η απορία πως στ’ αλήθεια τα καταφέρνουν…
Κωνσταντίνος / 45 / Οδοντίατρος
Γιατί επιλέγεις να μην έχεις κινητό;
Δεν ασπάστηκα από την αρχή την τάση που ξεκίνησε πριν από περίπου μια δεκαετία, όταν όλοι αγόραζαν κινητά τηλέφωνα. Το είδα πολύ αντιδραστικά. Δοκίμασα να επιβιώσω μόνο με το σταθερό τηλέφωνο και τα κατάφερα. Δεν είχα κανένα πρόβλημα. Έτσι όσο μπορώ να αντισταθώ θα το συνεχίσω.
Μπορείς να πας οπουδήποτε θέλεις για να ηρεμήσεις και να ξέρεις πως δεν θα σε ενοχλήσει κανένας.
Είσαι οδοντίατρος. Πως επικοινωνείς με τους πελάτες σου;
Είμαι μέσα σ’ ένα γραφείο σχεδόν όλη μέρα, έτσι επικοινωνώ μέσω του σταθερού μου τηλεφώνου. Όταν λείπω μπορούν να μου αφήσουν μήνυμα στον τηλεφωνητή και θα επικοινωνήσω εγώ μαζί τους το συντομότερο. Αν αντιμετώπιζα προβλήματα στη δουλειά μου, λόγω του ότι δεν έχω κινητό, αυτό θα με προβλημάτιζε. Όμως δεν είχα κανένα πρόβλημα μέχρι στιγμής.
Αν τύχει κάτι έκτακτο πώς σε βρίσκουμε;
Δεν είμαι εχθρός της τεχνολογίας, απλώς δεν μου αρέσει το γεγονός πως γίνεται τόση κατάχρηση με τα κινητά τηλέφωνα και καταντούν να είναι επέκταση του χεριού μας. Μπορείτε να με βρείτε μέσω facebook, email, ή τηλεφωνώντας μου στο σταθερό.
Άμα θέλεις, βρίσκεις τρόπους να επικοινωνήσεις.
Πως επικοινωνείς με τα κοντινά σου πρόσωπα/οικογένεια όταν είσαι εκτός;
Όλοι οι φίλοι και συγγενείς μου γνωρίζουν πως δεν έχω κινητό και το αποδέχτηκαν. Έτσι, θα ψάξουν να με βρουν είτε στο facebook, ή τηλεφωνώντας μου στο κινητό της γυναίκας μου. Άμα θέλεις, βρίσκεις τρόπους να επικοινωνήσεις.
Υπήρξαν περιπτώσεις που είχες πραγματική ανάγκη ένα κινητό;
Ναι, υπήρξε μια περίπτωση. Λόγω του ότι μένω Λευκωσία και εργάζομαι Λεμεσό, είμαι αναγκαστικά πολλές ώρες μέσα στους δρόμους. Έτυχε μια μέρα να σπάσει το λάστιχο του αυτοκινήτου μου, ενώ έβρεχε και ήμουν σε απόμερο δρόμο που δεν περνούσαν άλλα αυτοκίνητα για να ζητήσω βοήθεια. Εκείνη τη στιγμή ευχόμουν να είχα ένα κινητό τηλέφωνο. Περίμενα όμως να σταματήσει η βροχή και άλλαξα το λάστιχο μόνος μου.
Αν αντιμετώπιζα προβλήματα στη δουλειά μου, λόγω του ότι δεν έχω κινητό, αυτό θα με προβλημάτιζε. Όμως δεν είχα κανένα πρόβλημα μέχρι στιγμής.
Ποια τα πλεονεκτήματα του να μην έχεις κινητό;
Το βασικότερο πλεονέκτημα είναι πως έχεις προσωπική ζωή. Μπορείς να πας οπουδήποτε θέλεις για να ηρεμήσεις και να ξέρεις πως δεν θα σε ενοχλήσει κανένας. Χωρίς όμως να υποστηρίζω πως το να έχεις κινητό δεν έχει πλεονεκτήματα.
Μιχάλης / 35 / Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Γιατί επιλέγεις να μην έχεις κινητό;
Κυρίως για να έχω την ησυχία μου και προσωπική ζωή μετά τη δουλειά. Δεν υπάρχει πιο απωθητικό πράμα που το να φκαίνεις έξω με μια παρέα τζιαι να εν ούλλοι κολλημένοι σε μιαν οθόνη, ή να μιλούν στο τηλέφωνο. Καλύτερα να φκαίνω μόνος μου τζιαι να πιάννω κουβέντα με τους σερβιτόρους. Στο τέλος της ημέρας εν να εν πιο ευχάριστο. Εν ήθελα ποττέ μου να γίνω έτσι άτομο.
Εν θα πω ότι η ζωή χωρίς κινητό εν πιο εύκολη, γιατί υπάρχουν τζιαι ευκολίες όταν έσιεις κινητό, αλλά εν ούλλα θέμα συνήθειας.
Είσαι επαγγελματίας. Πως επικοινωνείς με τους συνεργάτες σου;
Υποθέτω πως είμαι, σε μια τυπική μέρα πιάνω μεταξύ 200-400 emails τζιαι στέλνω μεταξύ 100-200. Χωρίς να λοαρκάσουμε την ώρα που μιλώ στο skype for business ή στο GoToMeeting και άλλα παρόμοια προγράμματα και την ώρα που κάμνω chat με συναδέλφους ή συνεργάτες στο skype. Ένας υπολογιστής είναι υπεραρκετός χωρίς να έχεις ανάγκη κινητό, θωρούν ούλλοι το status σου τζιαι αν στείλουν email τζιαι εν πιαν απάντηση σε πέντε δέκα λεπτά μπορεί τζιαι να ανησυχήσουν. Ξοδεύκω πάνω που 10 ώρες την ημέρα μπροστά που μιαν οθόνη μόνο στο γραφείο, πραγματικά εν χρειάζομαι άλλες τόσες στον προσωπικό μου χρόνο. Αν το εκάμναν όπως σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία ή η Γαλλία, που απαγορεύεται να στείλεις email του υπαλλήλου μετά τις 5 τζιαι απαγορεύεται να του τηλεφωνήσεις, τότε ίσως να εσκέφτουμουν τζιαι το κινητό όσο ήμουν Κύπρο χωρίς να σκέφτομαι τον έξτρα φόρτο εργασίας. Φυσικά, έσιει αλλό μια προϋπόθεση τζιαι τζείνη ένει να εκλείαν τζιαι ούλλα τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, ή αν προτιμάς, κοινωνικής απομόνωσης.
Αν τύχει κάτι έκτακτο πώς σε βρίσκουμε;
Κάποια φάση εν να με έβρετε. Η μακαρίτισσα η γιαγιά μου εγίνηκεν 60 χρονών να βάλει σταθερό έσσω της, παλιά δηλαδή που εν είσιε τηλέφωνα εν υπήρχαν έκτατα πράματα; Απλά ο κόσμος μαθαίνει να ζει διαφορετικά χωρίς να εξαρτάται που άχρηστα υλικά πράματα.
Ηρεμάς, ελαττώνεται το άγχος σου, απολαμβάνεις παραπάνω την κάθε στιγμή της ζωής σου, έξω που τους τέσσερις τοίχους τζιαι βλέπεις τι συμβαίνει γύρω σου.
Πως επικοινωνείς με τα κοντινά σου πρόσωπα/οικογένεια όταν είσαι εκτός;
Έννεν αρκετό να επικοινωνώ άμα είμαι σπίτι; Χρειάζονται παραπάνω στ’ αλήθεια; Πόσες φορές την ημέρα επικοινωνεί ένα τυπικό άτομο με την οικογένειά του; Συν, ούλλοι έχουν κινητό παρόλο που εγώ εν έχω οπόταν ότι ώρα μου καπνίσει μπορώ να τους ενοχλήσω έστω τζιαι αν τζείνοι εν μπορούν να κάμουν το ανάποδο.
Υπήρξαν περιπτώσεις που είχες πραγματική ανάγκη ένα κινητό;
Ελάχιστες, τζιαι εχρησιμοποίησα τηλεφωνικό θάλαμο. Οι φορές που είχα την ησυχία μου εν πολλά παραπάνω.
Αν το εκάμναν όπως σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία ή η Γαλλία, που απαγορεύεται να στείλεις email του υπαλλήλου μετά τις 5 τζιαι απαγορεύεται να του τηλεφωνήσεις, τότε ίσως να εσκέφτουμουν τζιαι το κινητό όσο ήμουν Κύπρο.
Ποια τα πλεονεκτήματα του να μην έχεις κινητό;
Ηρεμάς, ελαττώνεται το άγχος σου, απολαμβάνεις παραπάνω την κάθε στιγμή της ζωής σου, έξω που τους τέσσερις τοίχους τζιαι βλέπεις τι συμβαίνει γύρω σου. Επειδή έζησα τζιαι τη ζωή χωρίς τζιαι τη ζωή με κινητό, πραγματικά θα διάλεγα εκατό φορές την πρώτη. Τα πλεονεκτήματα υπερνικούν τα μειονεκτήματα, με μεγάλη διαφορά. Εν θα πω ότι η ζωή χωρίς κινητό εν πιο εύκολη, γιατί υπάρχουν τζιαι ευκολίες όταν έσιεις κινητό, αλλά εν ούλλα θέμα συνήθειας.