Στον αέρα το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο

Χαρακτηρίζεται ως ο γίγας των αιθέρων και όχι άδικα, αφού το Airlander-10, έχει μήκος 92 μέτρα και πλάτος 43,5 μέτρα, και ξεπερνά σε μέγεθος και το μεγαλύτερο επιβατικό αεροπλάνο στον κόσμο, το Airbus A380.

 


Article featured image
Article featured image

Το φουτουριστικό αεροσκάφος σχεδιάσθηκε και κατασκευάσθηκε από την μικρή βρετανική εταιρεία Hybrid Air Vehicles (HAV) και συνδυάζει τεχνολογίες των αεροπλάνων, των ελικοπτέρων και των αερόπλοιων, ενώ λειτουργεί με αέριο ήλιο. 

Το Airlander-10, έκανε με επιτυχία την παρθενική του πτήση πριν λίγες μέρες, στη Μ. Βρετανία  και εντυπωσίασε με το μέγεθος και την εμφάνιση του. 

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία το αεροσκάφος μπορεί να παραμείνει στον αέρα σε ύψος έως 6.100 μέτρων, επί πέντε μέρες όταν έχει πλήρωμα και έως δύο εβδομάδες όταν δεν είναι επανδρωμένο. 

 



 

Είναι πολύ φθηνότερο από τα συμβατικά αεροπλάνα κοστίζοντας περίπου 25 εκατομμύρια λίρες, έναντι 287 εκατ. λιρών του Α380. Το πλεονέκτημά του είναι ότι μπορεί να απογειωθεί και να προσγειωθεί σχεδόν σε κάθε είδους επιφάνεια, ακόμη και από/σε νερό, μεταφέροντας φορτίο έως δέκα τόνων, δηλαδή ανάλογο βάρος με ένα στρατιωτικό μεταγωγικό ελικόπτερο «Σινούκ».

 



Η κατασκευάστρια εταιρεία ευελπιστεί ότι το δημιούργημά της θα αξιοποιηθεί, μεταξύ άλλων, για μεταφορές εμπορευμάτων, αποστολές έρευνας και διάσωσης, εναέριες επιτηρήσεις, παροχή ασύρματου Ίντερνετ και επικοινωνιών (Wi-Fi), τουριστικά ταξίδια κ.α.

 



Στόχος της είναι η κατασκευή 100 αεροσκαφών μέσα στην επόμενη πενταετία, ενώ θεωρεί ότι η ζήτηση θα μπορούσε να φθάσει ακόμη και τα 1.000 αεροσκάφη, σύμφωνα με τον Guardian.   

Ήδη το Airlander-10 προσελκύει το ενδιαφέρον των ενόπλων δυνάμεων διαφόρων κρατών και η HAV εκτιμά ότι, στην αρχή τουλάχιστον, το 40% έως 50% των χρήσεων του θα είναι στρατιωτικές. 

Το μεγάλο ύψος στο οποίο μπορεί να πετάει, του επιτρέπει να μένει εκτός βολής από τις εχθρικές δυνάμεις στο έδαφος, εκτός από τα εξειδικευμένα αντιεροπορικά εδάφους-αέρος. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ