Ο Αντώνης Κυριάκου φτιάχνει τα καλύτερα old fashion γλυκά

Από τις σπουδές πολιτικών επιστημών στην Αθήνα, βρέθηκε στο Λονδίνο και σε ένα από τα top ten bakeries της χώρας, να φτιάχνει τούρτες και γλυκά.

Η αγάπη του για την ζαχαροπλαστική και το πάθος του για τα γλυκά, μετράνε πολλά χρόνια πίσω, και μπορεί για λίγο να απίστησε, στην πορεία όμως βρήκε (ευτυχώς για εμάς) το δρόμο του και μπήκε στη κουζίνα για να κάνει τέχνη.

 


Article featured image
Article featured image

Τα γλυκά του μοιάζουν πραγματικά έργα τέχνης, ενώ σου δίνουν την αίσθηση ότι μόλις βγήκαν από το φούρνο της μαμάς.

Μια γλυκιά γευστική πανδαισία που σίγουρα δεν έχεις ξαναγευτεί.

Ο Αντώνης Κυριάκου, στην ηλικία των 28 ετών κατάφερε να δημιουργήσει μια νέα μόδα στις τούρτες και τα γλυκά, που σίγουρα σε λίγο καιρό θα είναι τάση.


Μου αρέσει πολύ να δοκιμάζω κυπριακές γεύσεις και να τις συνδυάζω με φαινομενικά αταίριαστα υλικά.


Από πολιτικός επιστήμονας, ζαχαροπλάστης; 

Με το που τελείωσα τις σπουδές μου στην Ελλάδα, επέστρεψα Κύπρο και μετακόμισα Λευκωσία για δουλειά, ενώ παράλληλα αποφάσισα να παρακολουθήσω μαθήματα ζαχαροπλαστικής. Μετά το τέλος των μαθημάτων, προκύπτει πρόταση για δουλειά σε ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Σαντορίνη.

Εκεί όμως τα πράγματα δεν ήταν καθόλου όπως τα περίμενα, αφού δύο βδομάδες αργότερα απολύουν τον head chef και με χρήζουν αντικαταστάτη του. Ξεκίνησα να βγάζω πιάτα και να συντονίζω την κουζίνα, έχοντας μόλις τελειώσει το course ζαχαροπλαστικής. Και να δέχομαι συγχαρητήρια και χειροκροτήματα από τον κόσμο.

 



 

Και πώς ανταπεξήλθες σε όλη αυτή τη δοκιμασία

Στην αρχή αντιλαμβάνεσαι ότι με είχε καταβάλει το άγχος και ήμουν τελείως χαμένος. Ευτυχώς είχα δύο κοπέλες στην κουζίνα βοηθούς εξαιρετικές,  οι οποίες με βοήθησαν πάρα πολύ.

 

Ναι αλλά πρακτικά πως τα κατάφερες;

Έκτοτε αγαπούσα την κουζίνα και μαγείρευα, τόσο γλυκά όσο και αλμυρά πιάτα. Και παρόλο που δεν είμαι της μαγειρικής, γνωρίζω πολλά πράγματα. Αυτό με βοήθησε στο να τα καταφέρω και με την κουζίνα του ξενοδοχείου.

 



Δυνατή εμπειρία, αλλά έφυγες στο τέλος της σεζόν.

Πήρα πολλά, αλλά το ζόρι ήταν μεγάλο και δεν ήταν αυτό που ήθελα. Επέστρεψα Κύπρο, έκανα διακοπές για λίγο καιρό και μετά αποφασίζω να φύγω για Λονδίνο και να εργαστώ στο Konditor and Cook Bakery, ένα από τα top ten bakeries του Λονδίνου. Εκείνη η συνεργασία ήταν στην ουσία αυτό που με έσπρωξε στο να ασχοληθώ με τα δικά μου γλυκά, «κλέβοντας» στοιχεία από τη συγκεκριμένη φιλοσοφία και τεχνοτροπία και εξελίσσοντας την.


Φαίνεται πώς ο κόσμος αρχίζει να ψάχνει την ποιότητα σε αυτό που γεύεται και όχι σε αυτό που βλέπει.


Προτίμησες όμως να επιστρέψεις στην Κύπρο.

Ναι γιατί το Λονδίνο ήταν δύσκολο, κυρίως οικονομικά. Τα λεφτά λίγα, τα έξοδα πολλά και οι ανάγκες ακόμη περισσότερες. Έτσι επέλεξα να επιστρέψω στην πατρίδα που υπήρχε εύφορο έδαφος, για να ξεκινήσω και αυτό που είχα ονειρευτεί.

Με το που επέστρεψα λοιπόν, είχα ξεκάθαρο στο μυαλό μου ότι θέλω να κάνω κάτι δικό μου. Είχα ανάγκη να εκφραστώ μέσα από αυτό, χωρίς κάποιος να μου λέει τι και πώς να το κάνω. 

 

Δεν είναι δύσκολο όμως να ξεκινάς στην ουσία μια επιχείρηση από το μηδέν;

Είναι, αλλά αυτό είναι κάτι που αγαπώ και έχω πάθος. Πέραν τούτου όμως με γοητεύει εξίσου και η ιδέα του hospitality. Είναι κάτι που θέλω πολύ να συνδυάσω. Να μετεξελίξω δηλαδή το εργαστήρι μου σε ένα café ή ένα dessert bar, το οποίο θα έρχεται ο κόσμος να απολαμβάνει τον καφέ του, σε ένα ζεστό και οικείο χώρο, μαζί με ένα κομμάτι εξαιρετικό γλυκό.





 

Από πού εμπνέεσαι για τις συνταγές σου και τις γεύσεις που θα συνδυάσεις;

Γενικά πειραματίζομαι και πειραματίζομαι με διάφορα υλικά. Μου αρέσει πολύ να δοκιμάζω κυπριακές γεύσεις και να τις συνδυάζω με φαινομενικά αταίριαστα υλικά.

Για παράδειγμα το brownie που έχεις μπροστά σου, έχει μέσα μάντολες -συνδυασμός ο οποίος είναι εκρηκτικός. Επίσης ασχολούμαι πολύ και με τις μαρέγκες, τις οποίες θεωρώ πολύ ωραίο γλυκό. Εκεί δοκίμασα το ξύσμα πορτοκαλιού με το κυπριακό ανθόνερο και πίστεψε με ήταν μαγικό, το δοκίμαζα και δεν πίστευα στο αποτέλεσμα.


Έχω φυτέψει και κάποια βρώσιμα λουλούδια, τα οποία αποξηραίνω και χρησιμοποιώ στις συνταγές μου.


Όταν πειραματίζεσαι, έχει και αποτυχίες. Σου έτυχαν κακοί συνδυασμοί;

Για να είμαι ειλικρινής σε γεύση όχι ιδιαίτερα, σε εμφάνιση όμως πολλές φορές. Ίσως φταίει ότι από μικρός είχα αδυναμία στα γλυκά, απέκτησα κάτι σαν ένστικτο γεύσεων –αν μπορώ να το αποκαλέσω έτσι- και μπορώ να γευτώ τους συνδυασμούς των υλικών, πριν κάν το ολοκληρώσω. Την ώρα που το φαντάζομαι δηλαδή, κατά κάποιον τρόπο μπορώ να γευτώ και το αποτέλεσμα. Άρα δύσκολα μπορεί να αποτύχω σε κάποιο συνδυασμό γεύσεων. 

 

Τα γλυκά σου, εκτός από υπέροχη γεύση έχουν και εντυπωσιακή εμφάνιση. Εσύ τι διαλέγεις από τα δύο;

Ιδανικά και αυτό προσπαθώ, να έχω και τα δύο, αλλά να χρειαζόταν να επιλέξω θα επέλεγα τη γεύση. Γι’ αυτό απέφυγα να ασχοληθώ και με τις τρισδιάστατες τούρτες και κατασκευές.

Είναι πολύ εντυπωσιακό το αποτέλεσμα, απλά θεωρώ πώς όταν κάποιος επενδύει κυρίως στην εμφάνιση, τότε η γεύση κάπου θα υστερεί.







Βλέπεις μια στροφή στις επιλογές του κόσμου, σε αυτό τον τομέα;

Ναι και αυτό είναι πολύ θετικό, όχι για εμένα προσωπικά αλλά γιατί φαίνεται πώς ο κόσμος αρχίζει να ψάχνει την ποιότητα σε αυτό που γεύεται και όχι σε αυτό που βλέπει. Το πελατολόγιο μου τουλάχιστον, επιλέγει εμένα, γιατί επενδύει κυρίως στη γεύση. 

 

Τι πρώτες ύλες χρησιμοποιείς;

Ασχολούμαι πολύ με το cream cheese και το βούτυρο. Επίσης έχω φυτέψει και κάποια βρώσιμα λουλούδια, τα οποία αποξηραίνω και χρησιμοποιώ στις συνταγές μου. Το Vegan Carrot Cake, έχει μέσα αποξηραμένα ροδοπέταλα, τα οποία χρησιμοποιώ και στη γέμιση και στη διακόσμηση.

 

Ποιο είναι το top seller γλυκό σου και πιο το πιο αγαπημένο σου;

Προσωπικά λατρεύω ένα από τα τελευταία που έφτιαξα το Nutty praline cake, το οποίο είναι χωρίς γλουτένη και πραγματικά δεν μπορώ να σταματήσω να το τρώω. Αυτό όμως που πουλάει περισσότερο και επιλέγει ο κόσμος είναι το Chocolate Cake, που είναι ίσως μια πιο safe επιλογή. Μεγάλη επιτυχία βέβαια έχουν και τα protein bars, δεν προλαβαίνω να τα φτιάχνω.





Είσαι πολύ περήφανος και για τα protein bars που φτιάχνεις.

Μπορεί να ακουστεί περίεργο, αλλά θεωρώ ότι οι μπάρες που φτιάχνω είναι ότι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, γι’ αυτό και ξεπουλάω συνέχεια. Πραγματικά είμαι πολύ σίγουρος για αυτό μου το δημιούργημα, γιατί το έχω δουλέψει πολύ και λόγω διατροφής το έχω ψάξει και πολύ, γι’ αυτό μιλάω χωρίς ίχνος αμφιβολίας.

Στην ουσία νομίζεις ότι τρως brownies, αλλά είναι protein bar και δεν περιέχουν ούτε ζάχαρη, ούτε γλουτένη, ούτε λίπη. 

Τα protein bars, είναι το παράλληλο επιχειρηματικό πλάνο που θέλω να τρέξω μαζί με το dessert bar, αφού στόχος μου είναι να το συσκευάσω και να προμηθεύω τόσο γυμναστήρια, όσο και σημεία που διαθέτουν προϊόντα υγιεινής διατροφής. 

 

Φτιάχνεις όμως και γλυκά για vegan. Υπάρχει κοινό γι’ αυτή την αγορά;

Αυξανόμενο. Τα τελευταία χρόνια ειδικά, όλο και περισσότεροι αποφεύγουν τη βρώση ζωικών προϊόντων και ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις για να μην στερούνται, αλλά ούτε και να καταπιέζονται.

Στον τομέα των γλυκών ειδικά, υπάρχει μεγάλο κενό στις επιλογές, και αυτό το κενό προσπαθώ να το καλύψω, όσο μπορώ. Πραγματικά όμως τα γλυκά αυτά, τουλάχιστον με τον τρόπο που τα φτιάχνω δεν υστερούν σε τίποτα από τα άλλα σε γεύση.

Το vegan chocolate cake, είναι το ίδιο εύγευστο σαν ένα «κανονικό» κέικ σοκολάτας, δεν καταλαβαίνεις ότι λείπει κάτι από μέσα.







Πού μπορεί να σε βρει ο κόσμος; 

Αυτή τη στιγμή τρέχει ήδη η σελίδα στο facebook «The Wisk» και στο Instagram, ενώ περιμένω και την ολοκλήρωση του επίσημου site. Παράλληλα ψάχνω χώρο για να στεγάσω το εργαστήριο, τον οποίο ελπίζω να λειτουργώ ως τα Χριστούγεννα, και στην πορεία ελπίζω να εξελίξω ως το desert bar που ονειρεύομαι.

 

Αυτή τη στιγμή είσαι μόνο Λεμεσό σωστά;

Ναι προς το παρόν δέχομαι και παραδίδω παραγγελίες μόνο για Λεμεσό, βέβαια αν κάποιος παραγγείλει από άλλη πόλη θα το φτιάξω, απλά θα πρέπει να έρθει να την παραλάβει. Κάτι που γίνεται ήδη, ειδικά στις περιπτώσεις που έφτιαξα τούρτες γάμου και πήγαν σε άλλες πόλεις. Στην πορεία όμως και αν όλα πάνε καλά, θα κάνω και διανομές κανονικά σε όλη την Κύπρο.





Τι περισσότερο θα δούμε με το που λειτουργήσει το εργαστήριο;

Έχω αρκετά σχέδια στο μυαλό μου και ελπίζω να τα καταφέρω. Βασικά όπως σου είπα θέλω να φτιάξω μαζί και ένα dessert bar, ενώ θα προσθέσω και section με διάφορες επιλογές, όπως το gym freak section, τις τούρτες φυσικά, τα εκλέρ όπου ήδη δημιούργησα το πρώτο μου strawberry cheesecake εκλέρ, και τέλος τις φωλιές μαρέγκας. 

Αγαπώ πολύ τη μαρέγκα ως γλυκό και θέλω να την εξελίξω. Θα έχω στο κατάστημα φωλιές μαρέγκας με διάφορες γεύσεις, να διαλέγει ο πελάτης ποια θέλει και να τη γεμίζει με ότι επιθυμεί. 

 

Πόσο κοστίζουν οι τούρτες σου; 

Οι περισσότερες τούρτες κοστίζουν γύρω στα 30 ευρώ, εκτός από την gluten free Nutty praline που κοστίζει λίγο περισσότερο. Η τιμή αυτή είναι για το κανονικό μέγεθος, που είναι 20cm ύψος και 20cm διάμετρος, οι μεγάλες τούρτες είναι 20x24cm.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ