Έχω Θέμα
Η Αντριάνθη και ο Λευτέρης έκαναν γάμο αλά κυπριακά [εικόνες & βίντεο]
Όλο και κάπου θα έχεις ακούσει πως σε όσα ζευγάρια αποφασίσουν να ενωθούν με τα ιερά δεσμά του γάμου, ακολουθώντας τον απόλυτα κυπριακό και παραδοσιακό τρόπο, και κάνοντας κυπριακό γάμο, δίνεται χορηγία.
Να παντρευτούν, δηλαδή, όπως ακριβώς παντρεύονταν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας στα χωριά, πριν από πολλά χρόνια, τηρώντας όλα τα ήθη και έθιμα του κυπριακού γάμου.
Και το παράξενο είναι πως το ακούσαμε αρκετές φορές και από διάφορους. Μπαίνοντας όμως στη διαδικασία να μάθουμε περισσότερα για τη συγκεκριμένη επιχορήγηση της κυβέρνησης, ανακαλύψαμε πως τελικά πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Μιλήσαμε με υπουργεία και άλλους κρατικούς και ημικρατικούς οργανισμούς αλλά τίποτα δεν βρήκαμε. Κανένας δεν είχε ιδέα για μια τέτοια χορηγία.
Και τότε σκεφτήκαμε να επικοινωνήσουμε με τον Λευτέρη και την Αντριάνθη, ένα νεαρό ζευγάρι που έκανε πρόσφατα έναν απόλυτα παραδοσιακό κυπριακό γάμο στην Κυπερούντα, ο οποίος μάλιστα διήρκησε 5 ολόκληρες ημέρες. Το ζευγάρι μάς επιβεβαίωσε πως η χορηγία από την κυβέρνηση είναι απλώς αυτό που λέμε «κουβέντες του καφενέ».
Και παρόλο που τα παιδιά δεν πήραν ούτε σεντ για τον παραδοσιακό τους γάμο, εντούτοις μάς περιέγραψαν την εμπειρία ως κάτι πολύ όμορφο το οποίο κρατούν ως μια εξαιρετική ανάμνηση.
Οι μεγαλύτεροι θυμόντουσαν τα παλιά και οι νεαρότεροι ήταν ενθουσιασμένοι που μάθαιναν κάποια από τα ήθη και έθιμά μας.
Παντρευτήκατε πριν από περίπου δύο χρόνια με τον απόλυτα παραδοσιακό κυπριακό τρόπο. Πως πήρατε την απόφαση;
Προερχόμαστε και οι δύο από οικογένειες που αγαπούν την παράδοση και που προσπαθούν να διατηρήσουν όσο μπορούν τα ήθη και έθιμα του τόπου μας. Επίσης, οι γάμοι που γίνονταν όταν ήμασταν παιδιά ήταν παραδοσιακοί κι έτσι θέλαμε να παντρευτούμε με το είδος του γάμου που ήταν πιο οικείο σε εμάς. Συνεπώς, η απόφασή μας αυτή δεν ήταν καθόλου ασυνήθιστη ούτε και δύσκολη.
Πόσο δύσκολο ήταν να περάσετε από την ιδέα στην πράξη;
Δεν ήταν καθόλου δύσκολο μιας και η Κυπερούντα (σ.σ. τόπος καταγωγής του Λευτέρη) ακολουθεί μέχρι και σήμερα ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των εθίμων του κυπριακού γάμου. Χρειάστηκε να κάνουμε μια πολύ μικρή έρευνα για να πληροφορηθούμε λεπτομερώς για τα ήθη και έθιμα του παραδοσιακού γάμου. Οργανωθήκαμε και μαζέψαμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία από πολύ νωρίς κι έτσι ο παραδοσιακός μας γάμος έγινε πραγματικότητα. Σαφώς, πολύ σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση της ιδέας αυτής έπαιξαν ο ενθουσιασμός, η θετικότητα και η καλή συνεργασία που είχαμε όλοι μεταξύ μας.
Αν παντρευόμασταν ξανά, πάλι τον ίδιο γάμο θα κάναμε.
Ποια είναι τα βασικότερα κυπριακά ήθη και έθιμα που ακολουθήσατε;
Ζυμώσαμε και ψήσαμε γλυσταρκές, ψωμιά και την κουλούρα του γάμου, καλέσαμε τους στενούς συγγενείς με κερί, κόψαμε τυριά και χοιρομέρια, φτιάξαμε τα φαγητά της δεξίωσης του γάμου. Ο γαμπρός με τους φίλους του έπλυναν το γαϊδούρι που θα έπαιρνε τη νύφη στην εκκλησία, κάναμε το στόλισμα και τα ζώματα της νύφης και του γαμπρού, ο γαμπρός και η νύφη οδηγήθηκαν στην εκκλησία με πομπή. Οι κουμπάροι και οι κουμέρες έγραψαν τα ονόματά τους στην κορδέλα των στεφάνων, οδηγηθήκαμε με πομπή στο χώρο της δεξίωσης όπου ο ιερέας μάς έβγαλε τα στέφανα, έγινε το ράψιμο και ο χορός του κρεβατιού, χορέψαμε το χορό του αντρογύνου κι έγινε το πλούμισμα από συγγενείς και φίλους, ενώ τη μέρα του αντίγαμου φτιάξαμε τις παραδοσιακές πίττες με μέλι και ζάχαρη.
Πού παντρευτήκατε;
Αν και παραδοσιακά ο γάμος γίνεται στον τόπο της νύφης, λόγω του ότι ήταν παραδοσιακός αποφασίσαμε να παντρευτούμε στο χωριό και συγκεκριμένα στην Κυπερούντα. Το μυστήριο τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας και η δεξίωση δόθηκε στην αίθουσα πολλαπλής χρήσης του χωριού.
Μάλιστα, ο γάμος σας κράτησε 5 ολόκληρες ημέρες. Πως αντέδρασαν οι γονείς και οι καλεσμένοι σας όταν έμαθαν για τη διάρκεια που θα είχε;
Όλοι ήταν θετικοί από την αρχή. Η ιδέα του να ξαναζήσουν κάτι από τα παλιά ή κάτι διαφορετικό, για όσους δεν παρευρέθηκαν ποτέ σε παραδοσιακό γάμο, τους ενθουσίασε και ανυπομονούσαν να έρθουν οι μέρες του γάμου μας. Γνωρίζαμε βέβαια ότι χρειαζόταν πολλή οργάνωση και προετοιμασία για να τηρήσουμε όσο το δυνατό καλύτερα τα ήθη και έθιμα μας κι ότι η κούραση θα ήταν περισσότερη, αλλά δεν πτοηθήκαμε και θέλαμε να το ζήσουμε.
Ο γαμπρός με τους φίλους του έπλυναν το γαϊδούρι που θα έπαιρνε τη νύφη στην εκκλησία.
Τα έξοδα θα ήταν περισσότερα από ότι ενός κανονικού γάμου στην Κύπρο, σωστά;
Καθόλου. Ρωτώντας φίλους που δεν παντρεύτηκαν με τον παραδοσιακό τρόπο, τα έξοδα τους ήταν περίπου τα ίδια με τα δικά μας. Ίσως να ήταν λίγο περισσότερα με βάση τα έξοδα ενός γάμου στο χωριό, αλλά χωρίς να υπάρχει τεράστια διαφορά.
Ακούγεται έντονα πως το κράτος επιχορηγεί τα άτομα που επιλέγουν να παντρευτούν με τον κυπριακό παραδοσιακό τρόπο. Ισχύει αυτό;
Η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ρωτήσαμε διάφορες υπηρεσίες του κράτους και της Ε.Ε. για τον μύθο αυτό που δημιουργήθηκε γύρω από την τέλεση παραδοσιακού γάμου, αλλά δε δίνεται καμία επιχορήγηση. Η μόνη επιχορήγηση που δίνεται είναι σε οργανωμένα σύνολα που κάνουν αναπαράσταση κυπριακού γάμου. Το αστείο ήταν πως ακούστηκαν και διάφορα ποσά που δήθεν πήραμε, ξεκινώντας από €10000 μέχρι και €30000, αλλά ειλικρινά δεν πήραμε ούτε σεντ.
Βλέποντας πίσω, πως ήταν τελικά εκείνες οι 5 ημέρες; Τι αναμνήσεις έχετε σήμερα;
Ήταν πέντε μέρες μοναδικές, γεμάτες αγάπη κι ευτυχία. Ήμασταν τριγυρισμένοι από ανθρώπους χαρούμενους με αυτό που ζούσαν, πρόθυμοι πάντα να βοηθήσουν σε ό,τι κι αν χρειαζόμασταν. Οι μεγαλύτεροι θυμόντουσαν τα παλιά και οι νεαρότεροι ήταν ενθουσιασμένοι που μάθαιναν κάποια από τα ήθη και έθιμά μας. Ήταν πέντε μέρες γλεντιού και διασκέδασης, πέντε μέρες γεμάτες παράδοσης που θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στο μυαλό και στην καρδιά μας.
Χορέψαμε τον χορό του αντρογύνου κι έγινε το πλούμισμα από συγγενείς και φίλους.
Στην τελική, θεωρείτε πως άξιζε που κάνατε έναν τέτοιο γάμο;
Άξιζε και με το παραπάνω. Αν παντρευόμασταν ξανά -εννοείται μεταξύ μας- πάλι τον ίδιο γάμο θα κάναμε.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο ΠΙΟ ΧΙΠ ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΓΑΜΟΣ