Έχω Θέμα
4 Κύπριοι που άφησαν το πτυχίο στο συρτάρι και ασχολούνται επιτυχώς με κάτι άλλο
Σπουδάζεις κάτι, παίρνεις το πτυχίο, το μεταπτυχιακό ή το διδακτορικό σου, και τελικά, είτε από ανάγκη είτε συνειδητά γιατί δεν σε γεμίζει ο κλάδος σπουδών σου, αποφασίζεις να κλειδώσεις το «χαρτί» στο συρτάρι και να ακολουθήσεις το όνειρό σου.
Από παιδιά βάζουμε στόχους, κοπιάζουμε για να τους πετύχουμε και στο τέλος, ενίοτε μπορεί να αντιληφθούμε πως αυτό που πετύχαμε, τελικά δεν μας βγαίνει, ή δεν μας γεμίζει. Αυτό συμβαίνει πολλές φορές και σε επαγγελματικό επίπεδο. Μπορεί μεν να έχουμε σπουδάσει αυτό που έχουμε ονειρευτεί (ή και αυτό που είχαν ονειρευτεί οι γονείς μας), αλλά τελικά, είτε επειδή δεν βρίσκουμε δουλειά στον τομέα μας είτε από δική μας επιλογή γιατί ανακαλύψαμε ότι κλίνουμε προς άλλη κατεύθυνση, το πτυχίο να μείνει στο συρτάρι για πάντα -χωρίς φυσικά να εννοούμε ότι οι γνώσεις που αποκτήσαμε δεν θα μας είναι χρήσιμες.
Πιο κάτω παρουσιάζουμε 4 νέους στην Κύπρο που αποφάσισαν να αφήσουν το πτυχίο τους -ποιος ξέρει για πόσο;- και να ασχοληθούν επιτυχώς με κάτι άλλο, εντελώς διαφορετικό.
Φέτος, διορίζομαι στο δημόσιο, αλλά δεν έχω σκοπό να πάω. Δεν θα σταματούσα με τίποτα αυτό που κάνω.
Η Μικαέλλα Ζαβρού σπούδασε Sports Management και τελικά... έφτιαξε Εργαστήρι Γλυκών
Η Μικαέλλα από τη Λευκωσία τέλειωσε τις σπουδές της πριν από περίπου 5 χρόνια. Σπούδασε Sports Management και έπειτα έκανε μεταπτυχιακό στο Event Management.
Επί 3συναπτά έτη έστελνε το βιογραφικό της σε διάφορες εταιρείες και πήγε σε αμέτρητα interviews, ωστόσο δεν κατάφερε να βρει μια αξιοπρεπή δουλεία στον τομέα της. Οι εργοδότες, όπως μας είπε, έψαχναν αυτό που λέμε «το παιδί για όλες τις δουλειές».
«Στην Κύπρο δυστυχώς παρατήρησα πως οι εργοδότες δεν δίνουν στους νέους ευκαιρίες για να εργαστούν. Όλοι ζητούν εμπειρία για να προσλάβουν κάποιον και αυτό που συμβαίνει είναι πολύ άδικο. Πώς να αποκτήσω εμπειρία αφού κανένας δεν μου δίνει ευκαιρία να εργαστώ για την αποκτήσω;».
Ήταν γενικά πολύ απογοητευμένη με τις ευκαιρίες εργοδότησης στην Κύπρο, μέχρι που μια μέρα αποφάσισε πως δεν ήθελε να είναι για μια ζωή ένας απλός υπάλληλος.
Έτσι αποφάσισε να ασχοληθεί με τη ζαχαροπλαστική, κάτι που αγαπούσε πολύ και να ανοίξει στο Στρόβολο το εργαστήρι «Mikaella Sweets».
Εκεί φτιάχνει με πολύ μεράκι σπιτικά γλυκά, όπως τούρτες με βουτυρόκρεμα, cupcakes σε διάφορες γεύσεις, μπισκότα, κεραστικά και άλλες πολλές γλυκές δημιουργίες.
Η Μικαέλλα, πάντως, λέει πως ποτέ δεν θα άφηνε τη ζαχαροπλαστική για να ασχοληθεί με το πτυχίο της.
Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για παραγγελίες από το «Mikaellasweets», τηλεφωνήστε στο 99 839750.
Η Βέρα Ιωάννου σπούδασε Φιλόλογος και τελικά... δημιούργησε Ινστιτούτο Ομορφιάς
Αν σου δινόταν η ευκαιρία να διοριστείς ως φιλόλογος στο δημόσιο θα απαρνιόσουν τη θέση; Η Βέρα Ιωάννου, πάντως, από τη Λευκωσία, φέτος διορίζεται στο δημόσιο ως φιλόλογος, αλλά δεν έχει σκοπό να δεχτεί τη θέση.
Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στα Ιωάννινα, αποφοίτησε το 2002 και επέστρεψε στην Κύπρο. Αρχικά, δούλεψε ως διορθώτρια σε περιοδικά και μετά για 2-3 χρόνια έκανε αντικαταστάσεις σε διάφορα σχολεία μέχρι που την σταμάτησαν λόγω οικονομικής κρίσης.
Και επειδή, όπως μας είπε η ίδια, την περίοδο εκείνη στη Λευκωσία δεν υπήρχε κάποιο κατάστημα που να εξειδικευόταν στα νύχια, αποφάσισε να το φτιάξει αυτή. Βρήκε λοιπόν ένα μεγάλο μαγαζί στο Στρόβολο και δημιούργησε εκεί το salon «GRACE nails & more». Στην αρχή, πρόσφερε μόνο περιποίηση νυχιών, πλέον όμως εξελίχθηκε σε πολυχώρο που προσφέρει μακιγιάζ, αποτριχώσεις, βλεφαρίδες και διάφορες άλλες περιποιήσεις ομορφιάς. Από 1η Δεκεμβρίου μάλιστα, ανοίγει παράρτημα του «GRACE nails & more» και στη Λεμεσό.
Όταν ρωτήσαμε τη Βέρα αν θα την ενδιέφερε να σταματήσει αυτό που κάνει και να ασχοληθεί ξανά με το πτυχίο της, μας είπε: «Δεν θα μπορούσα να κλειδωθώ σε μια τάξη και να διδάσκω, θα βαριόμουν απίστευτα. Φέτος, διορίζομαι στο δημόσιο, αλλά δεν έχω σκοπό να πάω. Δεν θα σταματούσα με τίποτα αυτό που κάνω. Νιώθω πως με τη δουλεία μου κάνω κάτι παραγωγικό και εξελίσσομαι ως άνθρωπος».
Τηλέφωνο: 99263575
Ο Γιάννος και ο Αντρέας είναι οι «Άνεργοι Πτυχιούχοι» με... την Κινητή Καντίνα
Ο Γιάννος (28 ετών) σπούδασε AutomotiveEngineering, ενώ ο κουμπάρος του, ο Αντρέας (26 ετών), Computer Science.
Κανένας από τους δύο δεν βρήκε δουλειά στον τομέα του, εξου και αποφάσισαν να ανοίξουν μαζί μια κινητή καντίνα, την έστησαν στα Λειβάδια της Λάρνακας και την ονόμασαν (ευλόγως) «Άνεργοι Πτυχιούχοι».
Κατέληξαν στη συγκεκριμένη δουλειά καθώς, όπως μας είπαν, ήταν μια επιχείρηση που δεν χρειαζόταν πολλά έξοδα. Έκαναν ένα μικρό δάνειο και ξεκίνησαν.
Στόχος τους, είναι κάποια στιγμή να ασχοληθούν με το πτυχίο τους, αλλά ταυτόχρονα θέλουν να συνεχίσουν να λειτουργούν και την καντίνα.
Δεν θεωρούν πάντως πως τους βοήθησε το πτυχίο καθόλου στη δουλειά που κάνουν τώρα. «Στο μόνο που μας βοήθησε το πτυχίο είναι να αναγνωρίσουν οι πελάτες μας πως είμαστε σπουδασμένοι και να μας αγκαλιάσουν περισσότερο και να μας στηρίζουν».
«Πριν ανοίξουμε την καντίνα, ψάχναμε δουλειά στον τομέα μας αλλά οι περισσότεροι ήθελαν εμπειρία. Εκείνη που δεν ζητούσαν εμπειρία, εκμεταλλεύονταν την κρίση και μας πρόσφεραν ψίχουλα».
Μπορείς να δεις το μενού της καντίνας ΕΔΩ.
Περισσότερες πληροφορίες:96632112
Ο Ηρόδοτος Ηροδότου σπούδασε Τοπογράφος και τελικά... εξέλιξε το Εργαστήρι Παραγωγής Ταραμοσαλάτας της οικογένειας
Από μικρός, ο Ηρόδοτος Ηροδότου ήθελε να ακολουθήσει το επάγγελμα του τοπογράφου. Μόλις τέλειωσε τον στρατό σπούδασε αυτό που ήθελε στην Αγγλία και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στον ίδιο τομέα.
Το 2013, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, επέστρεψε στην Κύπρο και δούλεψε ως τοπογράφος για 2 χρόνια, μέχρι που τελικά άρχισε να ασχολείται με τη φημισμένη ταραμοσαλάτα με το όνομα «Μαγουλίτσα». Την ταραμοσαλάτα που έφτιαχνε αρχικά η νονά του πατέρα του, η κυρία Μαρούλα, η οποία στη συνέχεια τους παραχώρησε την επωνυμία και τ ημοναδική συνταγή της.
Έτσι ο Ηρόδοτος, αποφάσισε να ανοίξει μαζί με την οικογένεια του ένα εργαστήρι στη Λευκωσία, όπου κατασκευάζουν και προμηθεύουν στην αγορά το προϊόν.
Στην αρχή, η παραγωγή της «Μαγουλίτσας» ήταν μικρή και ο Ηρόδοτος δούλευε εκεί μόνο μερικές ώρες, ενώ στη συνέχεια η ζήτηση αυξήθηκε γι΄ αυτό αποφάσισε να σταματήσει εντελώς από τη δουλειά του και να ασχοληθεί εξ' ολοκλήρου με αυτήν.
«Δεν θα σταματήσω ποτέ να ασχολούμαι με τη Μαγουλίτσα. Αν στο μέλλον βρω μια καλή δουλειά στον τομέα μου, θα την κάνω παράλληλα με αυτό που κάνω τώρα».
Πλέον, η εταιρεία εκτός από ταραμοσαλάτα, φτιάχνει και διάφορα άλλα σπιτικά προϊόντα.
Η «Μαγουλίτσα» διανέμεται σε επιλεγμένες υπεραγορές και σε μερικά καταστήματα βιολογικών προϊόντων.
Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφώνησε στο 99774282, ή πάτησε ΕΔΩ.