Ένα εκτενές αφιέρωμα στην προσωπική ιστορία μιας Ελληνοκύπριας από την Αμμόχωστο, το οποίο υπογράφει η καταξιωμένη συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, δημοσιεύει η βρετανική Daily Mail.
Όταν το 1974 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι και την πόλη της, η δικηγόρος Μαρία Χατζηβασίλη ήταν 17 ετών.
Σαράντα χρόνια μετά, Βικτόρια και Μαρία επισκέπτονται μαζί την πόλη φάντασμα που κάποτε υπήρξε, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο άρθρο, «ένα από τα πιο πολυτελή και σοφιστικέ τουριστικά θέρετρα της Μεσογείου, με επισκέπτες όπως η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ο Richard Burton, η Brigitte Bardot και ο Paul Newman».
Το ενδιαφέρον της Χίσλοπ, όπως εξομολογείται η ίδια στο άρθρο, κεντρίστηκε από την «ειδυλλιακή αυτή εφηβική ιστορία που κόπηκε απότομα».
«Είχα μια χαρούμενη ζωή ως έφηβη. Ένιωθα προστατευμένη. Ήμουν αθώα και αδαής. Όταν μπήκαν οι Τούρκοι στην Κερύνεια παρακολουθούσα τα γεγονότα στην τηλεόραση και όλα αυτά μου έμοιαζαν τόσο μακρινά, σαν να συνέβαιναν σε μια άλλη χώρα. Στη συνέχεια μάθαμε πως σκοτώθηκαν αθώοι πολίτες και γυναίκες βιάστηκαν. Αυτό συνέβη και σε φίλες μου από το σχολείο. Μόνο όταν γίναμε κι εμείς πρόσφυγες, κατάλαβα πως τα χρήματα που είχαμε δεν θα μας προστάτευαν» αναφέρει η Χατζηβασίλη,.
Η Χίσλοπ σημειώνει πως η παλαιά χλιδή της περιοχής έχει χαθεί εντελώς και έχει αντικατασταθεί από την εγκατάλειψη και τη φθορά του χρόνου.
Η οικογένεια της Χατζηβασίλη ήταν ανάμεσα στις πλούσιες της περιοχής και η Μαρία, μικρή τότε, «ενδιαφερόταν μόνο για τις σπουδές της στις τέχνες, την ποπ μουσική και τα φλερτ με τα αγόρια».
Η Χατζηβασίλη διηγείται τις τρομακτικές στιγμές που άκουσαν τα αεροπλάνα πάνω από τα κεφάλια τους και τις δραματικές εικόνες που εκτυλίχθηκαν μέσα στο σπίτι της όταν προσπάθησαν να προστατευτούν σε ένα παλιό κελάρι που είχαν στο σπίτι.
Ακόμα και όταν άρον-άρον έφυγαν, η ίδια και τα αδέλφια της πίστευαν πως όλα αυτά θα ήταν προσωρινά και πως σύντομα θα επέστρεφαν στα σπίτια τους. Κάτι που δεν συνέβη ποτέ.