«Άλλαξαν οι εποχές, δεν είναι η εποχή του εγώ ή του ενός, είναι του εμείς και αυτό πρέπει να το βιώσουμε έμπρακτα και όχι σε θεωρητικό ή εγκεφαλικό επίπεδο. Ταυτόχρονα πρέπει συνεχώς να δίνουμε ευκαιρίες και από το τίποτα να δημιουργούμε, να παράγουμε και να ελπίζουμε».
Κάπως έτσι περιγράφει στη City Free Press ο συνιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του πολιτιστικού ιδρύματος ARTos, Αχιλλέας Κεντώνης, το σκεπτικό πίσω από τη φιλοξενία αυτές τις μέρες του ευρωπαϊκού και νομαδικού, όπως επίσημα χαρακτηρίζεται, προγράμματος «Park in Progress».
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κατά το ήμισυ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποτελείται από δύο ενότητες.
Πρώτη ενότητα είναι το σε εξέλιξη επταήμερο residency, (29 Σεπτεμβρίου με 5 Οκτωβρίου) στο οποίο 18 καλλιτέχνες από διάφορες χώρες της Ευρώπης θα φιλοξενηθούν στο ARTos, όπου θα έχουν την ευκαιρία «να συναντηθούν και να αναπτύξουν κοινές προτάσεις βασισμένες στη θεματολογία του προγράμματος».
Η κορύφωση, που αποτελεί και τη δεύτερη ενότητα του προγράμματος, θα πραγματοποιηθεί στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας, την Κυριακή, 5 Οκτωβρίου και ώρα 7.μ.μ στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής Νύχτας Νεανικής Δημιουργίας», όπου οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα μοιραστούν τις προτάσεις τους με το ευρύ κοινό.
«Πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο στην Κύπρο, θα φιλοξενήσουμε καλλιτέχνες όχι μόνο από Ευρώπη αλλά και από Βραζιλία, Μεξικό και Αίγυπτο» εξηγεί ο κ. Κεντώνας.
«Η κοινή θεματική είναι μια αίσθηση από τσίρκο. Όχι απαραίτητα ενός παραδοσιακού τσίρκου αλλά να έχει το στοιχείο που συνήθως μόνο το περιβάλλον ενός τσίρκου μπορεί να παρουσιάσει αποτελεσματικά σε σχέση με άλλες μορφές τέχνης».
Αυτήν τη στιγμή στην Κύπρο δεν ψάχνουμε να προσδιορίσουμε την τέχνη, προσθέτει.
«Αυτό που έχουμε ανάγκη στην Κύπρο είναι να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους και τις προτεραιότητες μας και το τσίρκο σου δίνει ακριβώς μιαν απεριόριστη ελευθερία να προσεγγίσεις υπαρξιακά, φιλοσοφικά και άλλα θέματα που μπορεί να έχει μια κοινωνία και να τα μοιραστεί μαζί σου με έναν εύπεπτο τρόπο».
Κάποιοι από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι ακροβάτες, άλλοι χορογράφοι, άλλοι εικαστικοί και άλλοι μουσικοί. Ο καθένας έρχεται με τη δική του πρόταση και σκοπός είναι να συνεργαστούν όλοι μαζί κατά τη διάρκεια του residency και να παράξουν κάτι καινούριο και ομαδικό.
«Όταν το αντίστοιχο residency είχε πραγματοποιηθεί, για παράδειγμα, στην Ουγγαρία, κάποιοι από τους καλλιτέχνες που γνωρίστηκαν εκεί ταίριαξαν πολύ και ενώ ζουν σε διαφορετικές χώρες έχουν γίνει μία ομάδα και εξακολουθούν να συνεργάζονται. Τέτοιες πιθανές συνεργασίες αποτελούν σίγουρα και για εμάς στόχο».
Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια επιλογής των συμμετεχόντων καλλιτεχνών αυτά ήταν η δυνατότητα η προτεινόμενη περφόρμανς να μπορεί να δεθεί με τις υπόλοιπες, η αξιοποίηση του χώρου και «η ποιότητα της δουλειάς φυσικά».
«Δώσαμε προτεραιότητα στους Κύπριους καλλιτέχνες, θέλαμε πάνω από το 1/3 να είναι από την Κύπρο, ακριβώς για να δώσουμε την ευκαιρία σε Κύπριους δημιουργούς να εμπλακούν σε τέτοιου είδους δράσεις».
Οι δράσεις για την «Ευρωπαϊκή Νύχτα Νεανικής Δημιουργίας» θα ξεκινήσουν από νωρίς το απόγευμα και θα συνεχιστούν μέχρι αργά το βράδυ, επιδεικνύοντας μια πληθώρα παραστάσεων, εγκαταστάσεων ήχου και βίντεο, σύγχρονου χορού και μουσικής.
Δείτε όλους τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες εδώ