Όταν χέρια και πνεύμα συνεργούν

Article featured image
Article featured image

«Μια λεπτή ή ανεπαίσθητη διαφορά ως προς το νόημα, το συναίσθημα, τον τόνο ή τη διαβάθμιση».

Στην έκθεση Nuances, η οποία θα παρουσιαστεί στο Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας, στη Λευκωσία, στις 28 Νοεμβρίου, η υφαντουργός και σχεδιάστρια Ιωάννα Λουκά, παρουσιάζει μια συλλογή από ριχτάρια υφασμένα στο χέρι.

Η συλλογή που σχεδιάσθηκε και δημιουργήθηκε αποκλειστικά για εσωτερικούς χώρους, θα αποτελείται από μοναδικά και αυτόνομα χειροποίητα κομμάτια για το κρεβάτι, τον καναπέ και το σπίτι γενικότερα.

Μπορούμε να μιλήσουμε για μια προσπάθεια που στοχεύει στην εξισορρόπηση από τη μια της συνεχούς πρόκλησης - για την καλλιτέχνιδα - να υπερβεί τα όρια των στερεοτυπικών τεχνικών και περιορισμών ύφανσης και από την άλλη της διαδικασίας δημιουργικού διαλογισμού, όπου χέρια και πνεύμα συνεργούν για να παράξουν ένα προϊόν ευχάριστο στις αισθήσεις.

Ιδιαίτερες και ευφάνταστες επιλογές νημάτων όπως επίσης καινοτόμες αλλά και ευρηματικές τεχνικές ύφανσης, αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την παραγωγή υφασμάτων με υφή, βάρος και χρώμα που ποικίλουν.

Η  συλλογή χρωστά την έμπνευση της σε τεχνικές προκλήσεις και αιφνιδιασμούς  που διατυπώθηκαν στη ροή της πρακτικής εφαρμογής της ύφανσης.

Την ίδια έμπνευση ενίσχυσαν ιδέες όπως αυτές προέκυψαν από εικόνες, πράγματα, ποιήματα, αρώματα ή μυρωδιές.

Φωτογραφίες: Στέλιος Καλλινίκου


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ