Βρέθηκε ελληνικός θησαυρός στα νερά της Σικελίας [εικόνες]

Article featured image
Article featured image

Στα βάθη της Μεσογείου θάλασσας, μόλις 40 χιλιόμετρα από τη βόρεια πλευρά της Σικελίας βρέθηκε ένα ναυάγιο ελληνικού πλοίου που χρονολογείται το 218 π.Χ.

Στην περιοχή έσπευσαν αμέσως εξειδικευμένοι δύτες από τις ΗΠΑ οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει αντίστοιχες καταδύσεις στα υποθαλάσσια σπήλαια της Φλόριντα.

  

Οι δύτες έπεσαν σε βάθος 400 μέτρων για να συλλέξουν τα ευρήματα του ναυαγίου που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήταν κατορθωτό να τα βρουν.

Η ύπαρξη του ναυαγίου του σκάφους Παναρέα ΙΙΙ ήταν γνωστή πριν από τέσσερα χρόνια, από ερευνητές που χρησιμοποίησαν σόναρ μετάδοσης και υποβρύχιο στα νερά του κόλπου Καπιστέλο. Ωστόσο επειδή το ναυάγιο βρισκόταν στα βάθη της θάλασσας η επιχείρηση δεν είχε στεφθεί με επιτυχία.

Αυτή τη φορά όμως, οι δύτες από τη Φλόριντα σε συνεργασία με τους αρχαιολόγους της Global Underwater Explorers (GUE) αποφάσισαν να εργαστούν από κοινού για να φέρουν στο φως τα σπουδαία ευρήματα του ελληνικού σκάφους.

  

Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί πολλοί αμφορείς και τεφροδόχους που χρησιμοποιούνταν για να μεταφέρουν εμπορεύματα όπως ελιές και κρασί στον τότε γνωστό αρχαίο κόσμο. Επίσης βρέθηκε ένα θυσιαστήριο που έφερε χαραγμένα ελληνικά γράμματα.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως το πλοίο παρέπλευσε μεταξύ του 218-210 π.Χ. κατά τη διάρκεια του δεύτερου Καρχηδονικού Πολέμου.

Όπως είπαν οι αρχαιολόγοι, το ξύλινο πλοίο έχει μήκος 50 ποδών. που θα μπορούσε να έχει σπάσει πάνω σε βράχια πριν βυθιστεί. Θα μπορούσε, επίσης, να είναι ένα φορτηγό πλοίο που προμήθευε τον ρωμαϊκό στρατό.

 

 

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ