Μόνο έτσι μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει το χωριό του Κάμπου της Τσακίστρας. Αν και για τους περισσότερους ακούγεται σαν ένα απομακρυσμένο και δύσβατο χωριό, στην πραγματικότητα αποτελεί ένα από τα ομορφότερα μέρη που έχει σήμερα το νησί μας. Είναι ένα χωριό βυθισμένο στο πράσινο, με παραδοσιακά σπιτάκια και πλατεία που μπορεί να σου προσφέρει χαλάρωση καλύτερη και από SPA ακριβού ξενοδοχείου.
Φωτογραφία Κωνσταντίνος Χαραλάμπους
Από όποια πόλη και να ξεκινήσεις, για να πας εκεί, σε κάποια φάση της διαδρομής θα βυθιστείς μέσα στο πυκνό πευκοδάσος του Δάσους Πάφου και θα απολαμβάνεις συνεχώς πράσινο. Ο οικότοπος του πευκοδάσους αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της ευρωπαϊκής βιοποικιλότητας και για αυτό το λόγο το Δάσος Πάφου είναι μια από τις 62 περιοχές του νησιού μας που εντάσσονται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστασίας της Φύσης, Natura 2000.
Ο οικότοπος του πευκοδάσους αποτελεί το ενδιαίτημα για το εθνικό μας θηλαστικό, το αγρινό, το οποίο μπορείς να συναντήσεις μόνο στο νησί μας και πουθενά αλλού στον κόσμο. Γι’ αυτό, καθώς οδηγάς, είναι πολύ πιθανό να πετύχεις αγρινά να τρέχουν πάνω στις πλαγιές δίπλα από το δρόμο. Προσοχή λοιπόν όταν οδηγούμε, τα μάτια πάντα στο δρόμο, κυρίως για να μη πάμε ευθεία από καμιά πλαγία, αλλά και για να μη συγκρουστούμε με κανένα αγρινό που διασχίζει.
Φωτογραφία: Ναθαναήλ Ανδρέου
Οι αξίες και τα οφέλη του δάσους, αναρίθμητα. Όντας ακόμα στο δημοτικό, το πρώτο στοιχείο που μάθαμε να εκτιμούμε είναι το δάσος και τα πεύκα. Και σαν μεγαλώνουμε όλο και περισσότερο μπορούμε να αντιληφθούμε τι μας προσφέρει αυτός ο οικότοπος.
Στο παρελθόν η κυριότερη ενασχόληση των κατοίκων του Κάμπου της Τσακίστρας ήταν η υλοτομία, η ευρύτερη δραστηριότητα δασικών επαγγελμάτων και η επεξεργασία του ξύλου. Για αυτό και δίπλα από το χωριό έχει δημιουργηθεί πρόσφατα από την κοινότητα ένα εξαιρετικό Εκθετήριο - Μουσείο Δασικών Εργαλείων, Υλοτομίας και λοιπού εξοπλισμού.
Φωτογραφία: Κούλα Μιχαήλ
Μόνο λίγα λεπτά μέσα στο χώρο είναι αρκετά για να καταλάβει κάποιος πόσο καλή δουλειά έχει γίνει και πόση πληροφορία μπορεί να αποκομίσει από τον χώρο. Όπως λέει και στην ιστοσελίδα του Μουσείου «Στους χώρους του Mουσείου προβάλλονται μέσα από μια σειρά διαδραστικών μέσων, η διαχρονική ιστορία του δάσους και η άρρηκτη σχέση του με τον πολιτισμό και την ιστορική εξέλιξη της περιοχής. Προβάλλεται επίσης η σημασία του ξύλου ως στοιχείο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου καθώς και η διαδικασία αξιοποίησης του από την κοπή μέχρι και την μεταφορά του στις παλιές ξυλοσχιστικές μηχανές του Κάμπου και της Τσακκίστρας».
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Χαραλάμπους
Ο χρόνος, μέσα στο μουσείο θα περάσει πολύ γρήγορα, γιατί διαρκώς θα θαυμάζεις τα υπέροχα εκθέματα αλλά και θα απορροφάς πληροφορίες για την ιστορία και τους μύθους του δάσους σαν σφουγγάρι. Σε κάποια στιγμή όμως το στομάχι θα γουργουρίσει και θα σημάνει η ώρα για μεσημεριανό. Φρόντισε να έχεις συνεννοηθεί με κάποιο εστιάτορα του χωριού, για να σας έχει έτοιμη σούβλα και άλλα φαγητά. Η σούβλα του Κάμπου είναι μοναδική και θα ‘ναι κρίμα να μην τη γευτείς.
Μπορείς στη συνέχεια να χαλαρώσεις στην πλατεία ακούγοντας τα πουλιά να κελαηδούν σαν πίνεις τον καφέ σου. Είναι πολύ πιθανό να μην θέλεις να φύγεις. Στο κάτω-κάτω τόσες χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος μέσα στη φύση έμαθε να ζει και ίσως τα αρχαία ένστικτα να θέλουν να σε γαντζώσουν εκεί που ζούσαν οι πρόγονοι μας.
Φωτογραφία: Κούλα Μιχαήλ
Αναχωρώντας για το σπίτι μπορείς να κάνεις και μια στάση στο Μοναστήρι του Κύκκου. Ένα κεράκι και μια ευχή ότι στο μέλλον δεν θα χαθούν όλα αυτά τα χωριουδάκια που μας θυμίζουν τις ρίζες μας αλλά και το πανέμορφο και σημαντικότατο φυσικό περιβάλλον του τόπου μας…
Περισσότερες πληροφορίες και δραστηριότητες του Project μπορείς να βρεις στο site www.cyprusbiodiversity.eu αλλά και στo facebook page www.facebook.com/Bioforlife, LIFE+ Project