Την περασμένη βδομάδα είχε γίνει viral το βίντεο που παρουσίαζε σκηνή απ’ την εμπόλεμη Συρία, μ’ ένα μικρό αγόρι να αψηφά τον κίνδυνο και να σώζει ένα τρομοκρατημένο κοριτσάκι απ’ τα πυρά σκοπευτών. Λίγες μέρες μετά, ομάδα νορβηγών σκηνοθετών, αποκάλυψε ότι το βίντεο δεν ήταν αληθινό, όπως πίστεψε ο κόσμος, αλλά σκηνοθετημένο.
Πρόκειται για τις περιπτώσεις που η τέχνη έχει ένα ηχηρό μήνυμα να στείλει, χρησιμοποιώντας τα ίδια «όπλα» μ’ αυτούς που στο όνομα της «ενημέρωσης» σκορπούν τον τρόμο ή προκαλούν την απάθειά μας, στην επανάληψή του.
Μόλις λοιπόν το εν λόγω βίντεο έγινε viral, ο 34άχρονος σκηνοθέτης του Λαρς Κέβμπεργκ, δήλωσε στο BBC πως πρόκειται για σκηνοθετημένες σκηνές και εξήγησε πως σκοπός του ήταν να γυρίσει ένα βίντεο που να μοιάζει αληθινό. Στόχος του ήταν να επιστήσει την προσοχή στο θέμα των παιδιών στις εμπόλεμες ζώνες.
Το βίντεό του γυρίστηκε τον περασμένο Μάιο στη Μάλτα και, αφού θα γινόταν πρώτα viral, θα αποκάλυπτε ο ίδιος την αλήθεια.
«Αν γυρίζαμε ένα βίντεο και το παρουσιάζαμε σαν αληθινό ο κόσμος θα το μοιραζόταν και θα αντιδρούσε», δήλωσε ο σκηνοθέτης.
Οι πρωταγωνιστές, το αγόρι και το κορίτσι, είναι επαγγελματίες ηθοποιοί, το βίντεο γυρίστηκε από μια ομάδα που έχει δουλέψει για ταινίες όπως η «Τροία» και το «Gladiator» και οι φωνές που ακούγονται ανήκουν σε Σύρους πρόσφυγες που ζουν στη Μάλτα.
«Θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα "όπλο" που χρησιμοποιείται συχνά στους πολέμους για να πετύχουμε το σκοπό μας. Και το όπλο αυτό είναι η κατασκευή ψεύτικων βίντεο για δημιουργία εντυπώσεων. Θέλαμε να δούμε πως θα αντιδρούσε ο κόσμος σε αυτό, αλλά και πώς θα το διαχειριζόταν τα ίδια τα media».
Το συγκεκριμένο έκανε την δουλειά του, αφού πρώτα μας προκάλεσε συγκίνηση και έπειτα μας έβαλε σε σκέψεις. Σε μια εποχή που η εικόνα του αληθινού πολέμου μοιάζει με τρέιλερ πολεμικού παιγνιδιού, εκεί έξω υπάρχουν παιδιά που δεν βρίσκονται πίσω από μια κονσόλα αλλά στο πεδίο μάχης.