Σίγουρα κάπου θα έχετε ακούσει για αυτούς τους μάγους που φορούσαν άσπρα, είχαν μακριά γένια και ήταν οι σοφοί του χωριού. Αποτελούσαν την ιερατική τάξη της Κελτικής Δυτικής Ευρώπης, κατά την διάρκεια της εποχής του Σιδήρου.
*Φωτογραφίες: Λεύκιος Σεργίδης
Ο Δρυίδης Πανοραμίξ από τα κόμικς του Αστερίξ και Οβελίξ είναι ίσως η πιο κοινή εικόνα που μας έρχεται στο νου, όταν ακούμε για αυτά τα άτομα , αν και στην πραγματικότητα αποτελούσαν μια κλειστή ομάδα από διάφορες επαγγελματικές και κοινωνικές τάξεις που είχαν μια συγκεκριμένη πρακτική και στάση ζωής.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο των Δρυίδων είναι η ετυμολογία του ονόματος τους, η οποία προέρχεται από το δέντρο Δρυς (τη γνωστή σε όλους μας βελανιδιά).
Η βελανιδιά αποτελούσε ιερό δέντρο από τα βάθη της ανθρωπότητας. Ένα παράδειγμα είναι η προφητική ιερή βελανιδιά του μαντείου της Δωδώνης, το οποίο ήταν το αρχαιότερο μαντείο του κόσμου.
Η παράδοση των Χριστουγέννων προστάζει, μόλις βρεθείς κάτω από γκι με το ταίρι σου, να φιληθείτε, ώστε να απολαύσετε χρόνια ευτυχίας και ευημερίας.
Λίγα είναι γνωστά για τις τελετές των Δρυίδων και ένα από αυτά είναι η ιεροτελεστία της βελανιδιάς και του γκι. Στη συγκεκριμένη τελετή οι ασπροφορεμένοι σοφοί, ανέβαιναν πάνω στις ιερές βελανιδιές και έκοβαν το γκι που βλαστάνει ως παράσιτο πάνω σε βελανιδιές της Ευρώπης. Στη συνέχεια έσφαζαν και δύο άσπρους ταύρους και παρασκεύαζαν ένα ελιξίριο, που βοηθούσε στη γονιμότητα των ζευγαριών αλλά και χρησιμοποιούταν κατά της δηλητηρίασης.
Και αν σου πέρασε από το μυαλό, όντως από εκεί φαίνεται να ξεκίνησε η παράδοση των Χριστουγέννων, η οποία προστάζει μόλις βρεθείς κάτω από γκι με το ταίρι σου, να φιληθείτε, ώστε να απολαύσετε χρόνια ευτυχίας και ευημερίας.
Στο νησί μας δεν έχουμε γκι αλλά βελανιδιές (δρύες) έχουμε. Το ένα από τα τρία είδη βελανιδιάς του νησιού μας είναι η λατζιά και μπορούμε να τη βρούμε μόνο στην Κύπρο και πουθενά αλλού στον κόσμο.
Το τραγούδι χρυσοπράσινο φύλλο, που γράφτηκε για την Κύπρο, στην ουσία μιλά μεταφορικά και για αυτή τη βελανιδιά…
*Η Λατζιά (Quercus alnifolia)
Το επιστημονικό της όνομα είναι Quercus alnifolia και το χαρακτηριστικό της είναι τα χρυσοπράσινα φύλλα (από πάνω πράσινα και από κάτω χρυσά). Το τραγούδι χρυσοπράσινο φύλλο, που γράφτηκε για την Κύπρο, στην ουσία μιλά μεταφορικά και για αυτή τη βελανιδιά… Τη Λατζιά μπορούμε να τη συναντήσουμε σε υψόμετρα από 400-1800 μέτρα και όταν κυριαρχούν μέσα στο χώρο σχηματίζουν ένα πολύ σημαντικό οικότοπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο που ονομάζεται Θαμνώνες και δασικές συστάδες της Quercus alnifolia με κωδικό 9390*. Το αστεράκι υποδεικνύει ότι αυτός ο οικότοπος είναι προτεραιότητας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Προστασία των Οικοτόπων και των Άγριων Ειδών Πανίδας και Χλωρίδας.
*Τα χρυσοπράσινα φύλλα της Λατζιάς
Το δεύτερο είδος Δρυός (Βελανιδιάς) του νησιού μας έχει επιστημονικό όνομα Quercus infectoria και είναι ένα πολύ όμορφο και επιβλητικό δέντρο, που σίγουρα παραπέμπει σε ιερό δέντρο. Αν δεν το έχεις στο μυαλό σου σκέψου τα δέντρα που συναντάς όταν πηγαίνεις από Λεμεσό προς Σαιττά. Περνώντας από τον Αστυνομικό Σταθμό Λάνιας μην έχεις έννοια μόνο για ραντάρ ταχύτητας. Πάντα να οδηγάς με σύνεση και ασφάλεια! Τα περισσότερα δέντρα γύρω σου είναι Βελανιδιές. Το είδος αυτό συχνά σχηματίζει μικρές συστάδες σε παρυφές καλλιεργειών ή επιμήκεις συστάδες σε όχθες ρεμάτων. Και αυτό το είδος είναι πολύ σημαντικό σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο και αν επικρατεί στο χώρο σχηματίζει τον Οικότοπο που ονομάζεται Δασικές συστάδες της Quercus infectoria με κωδικό 93Α0.
*Η Βελανιδιά Quercus infectoria
Οι Δρύες ήταν ιερά δέντρα στο παρελθόν. Προσπαθώ να φανταστώ ένα Δρυίδη να βλέπει σήμερα πως μεταχειριζόμαστε το φυσικό μας περιβάλλον για χάρη λίγων πενταροδεκάρων, χωρίς να υπολογίζουμε τι μας προσφέρει η φύση, αφού χωρίς αυτή τελικά θα χαθούμε και οι ίδιοι. Φανταστείτε τον Πανοραμίξ να τραβάει τα μαλλιά του και ο Οβελίξ να περνά δίπλα παρέα με τον Ιντεφίξ και να στοχάζεται.
«Μα είναι τρελοί αυτοί οι Ευρωπαίοι;».
Περισσότερες πληροφορίες και δραστηριότητες του Project μπορείς να βρεις στο site www.cyprusbiodiversity.eu αλλά και στo facebook page www.facebook.com/Bioforlife, LIFE+ Project