Γυμνές ακτιβίστριες για την Πάολα στη Δημοτική Αγορά

Article featured image
Article featured image

Οι Κύπριοι καλλιτέχνες είναι στο πλευρό της Πάολας Ρεβενιώτη, με έμπρακτο τρόπο, καταδικάζουν την έφοδο της αστυνομίας και την κατάσχεση των έργων της.

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η πρωτοφανής έφοδος της κυπριακής  αστυνομίας στο χώρο της έκθεσης φωτογραφιών της γνωστής τρανς ακτιβίστριας Πάολας Ρεβενιώτη ανέβηκαν στο facebook της οργάνωσης Accept - Cyprus LGBT.

 

Διαβάζουμε στο facebook page της Accept:

Απροσδόκητο happening από γυμνές ακτιβίστριες που παγματοποιήθηκε ως διαμαρτυρία εναντίον της κατάσχεσης των έργων τέχνης της έκθεσης «Διόρθωση» της Πάολας Ρεβενιώτη, από την Αστυνομία Κύπρου.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα (Σάββατο 22/11) στη Δημοτική Αγορά Λευκωσίας, κατά τη διάρκεια της προβολής του ντοκιμαντέρ «Καλιαρντά», μπροστά από τα πάνελ της έκθεσης που παρέμειναν κενά.

 Οι φωτογραφίες κατασχέθηκαν επειδή απεικόνιζαν ανδιρκό γυμνό, ενώ στη συνέχεια η Αστυνομία Κύπρου προχώρησε σε καταγγελία εναντίον του Προέδρου της accept - Cyprus LGBT, Κώστα Γαβριηλίδη, για «Δημοσίευση Αισχρών Θεμάτων» σε δημόσιο χώρο.

 

Εκτός των άλλων, ανακοίνωση συμπαράστασης στην Πάολα και τους διοργανωτές της έκθεσης έβγαλε και το Σωματείο Εικαστικών Καλλιτεχνών Κύπρου:

Το συμβούλιο και τα μέλη του Σωματείου Εικαστικοί Καλλιτέχνες Κύπρου (ΕΙ.ΚΑ) με λύπη και δυσαρέσκεια πληροφορήθηκαν την κατάσχεση των φωτογραφιών της Πάολας Ρεβενιώτη από τη Δημοτική Αγορά Λευκωσίας.

Θεωρούμε ότι το γεγονός αυτό πλήττει ανεπανόρθωτα το πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης μας αλλά πρωτίστως προσβάλλει και καταργεί το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση. Η χειρονομία κατάσχεσης του περιεχομένου της έκθεσης αποτελεί συνεπώς ύβρη για την τέχνη και τον πολιτισμό. Άδικα το περιεχόμενο θεωρήθηκε ακατάλληλο. Οι φωτογραφίες αποτελούσαν και αποτελούν μαρτυρία μιας κοινωνικής αλήθειας που δυστυχώς βρίσκει μεμονωμένα άτομα ανέτοιμα να την κοινωνήσουν. Αυτές διακρίνονται μάλιστα για την αισθητική τους ποιότητα και το περιεχόμενος τους σε καμία περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί επιλήψιμο.

Μια αναδρομή στην ιστορία αναπαράστασης του ανθρωπίνου σώματος, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, επιβεβαιώνει την ανάγκη αλλά και το δικαίωμα κάθε δημιουργού στην γυμνή απεικόνιση του σώματος. Η έκθεση της Ρεβενιώτη, αξιολογώντας το περιεχόμενο της, πραγματεύεται την εν λόγω θεματική με τρόπο καθ’ όλα άμεμπτο.

Το Σωματείο Εικαστικοί Καλλιτέχνες Κύπρου (ΕΙ.ΚΑ) επικρίνει την ενέργεια απόσυρσης των φωτογραφιών της Ρεβενιώτη και στηρίζει σθεναρά το δημιουργικό εγχείρημα της. Ευελπιστώντας στην αποκατάσταση των συνεπειών μιας ακραίας χειρονομίας όπως αυτής που εκδηλώθηκε στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς, ευχόμαστε στα μέλη της οργάνωσης Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου όπως και στην Πάολα Ρεβενιώτη επιτυχή συνέχεια στο έργο τους.Σάββας Χριστοδουλίδης, Πρόεδρος ΕΙ.ΚΑ

Σωματείου Εικαστικοί Καλλιτέχνες Κύπρου (ΕΙ.ΚΑ) 

Παράλληλα, στο avaaz.org υπάρχει ένα ψήφισμα, μια ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας κατ’ ακρίβεια, από καλλιτέχνες και πολίτες της Κύπρου, με τίτλο «ΟΧΙ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ», την οποία μπορείς να υπογράψεις ΕΔΩ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ