H Ευρωβουλή ψήφισε υπέρ της διάσπασης της Google

Article featured image
Article featured image

Ψήφισε τελικά η Ευρωβουλή τη διάσπαση της Google, δηλαδή τον διαχωρισμό της μηχανής αναζήτησης από τις υπόλοιπες δραστηριότητες του αμερικανικού κολοσσού.



Το ψήφισμα της ευρωβουλής ήρθε μετά από τετραετή έρευνα σχετικά με τις φερόμενες ως μονοπωλιακές πρακτικές της Google επί Ευρωπαϊκού εδάφους, δηλαδή την προνομιακή παρουσίαση των δικών της προϊόντων και υπηρεσιών έναντι αυτών του ανταγωνισμού στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Το ψήφισμα των ευρωβουλευτών με 384 ψήφους υπέρ, 174 κατά και 56 παρών, δεν έχει τη δύναμη να διαχωρίσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Google επί ευρωπαϊκού εδάφους, αλλά «λειτουργεί ως μήνυμα τόσο προς την Κομισιόν (που έχει την νομοθετική δύναμη να επέμβει) αλλά και στις κυβερνήσεις των χωρών μελών, να κρατήσουν σκληρή στάση απέναντι στην Google», αναφέρει το BBC.  

Η τελική απόφαση για τη στάση που θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στην Google, εναπόκειται πλέον στην επίτροπο για θέματα ανταγωνισμού Margrethe Vestager που έχει στα χέρια της την υπόθεση την οποία κατέθεσαν ανταγωνιστές της Google το 2010 και αφορά στις μονοπωλιακές πρακτικές της.

Μια υπόθεση για την οποία ο προκάτοχος της Vestager, Χοακίν Αλμούνια, απέτυχε να βρει λύση κοινής αποδοχής, κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ έχουν ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για το ψήφισμα της Ευρωβουλής.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ