Η οικονομική κρίση διπλασίασε τους δισεκατομμυριούχους

Article featured image
Article featured image

Καθώς εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να επηρεάζονται από την παγκόσμια οικονομική κρίση που όσο περνάει ο καιρός βαθαίνει, οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη γίνονται περισσότεροι και πλουσιότεροι.

Τα δεδομένα που συνέλεξε η βρετανική ΜΚΟ Oxfam δείχνουν ξεκάθαρα πως η κρίση κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους με τα νούμερα να αποκαλύπτουν πως οι δισεκατομμυριούχοι διπλασιάστηκαν.  

Από το 2009 έως το 2014, την περίοδο δηλαδή που πολλά κράτη βυθίστηκαν στην χρηματοοικονομική ύφεση, οι μισθοί μειώθηκαν δραματικά και η ανεργία εκτοξεύθηκε, οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη από 793 έγιναν 1.645 ενώ ο πλούτος τους όχι μόνο δεν επηρεάστηκε αλλά αυξήθηκε.  

Η πολυσέλιδη έκθεση, τα αποτελέσματα της οποίας επιβεβαιώνουν κορυφαίοι οικονομολόγοι, παρουσιάζει μια σειρά από αριθμητικά παραδείγματα που αποκαλύπτουν την οικονομική ανισότητα σε όλο της το μεγαλείο.

Από το 2009, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο γυναίκες πέθαναν στη διάρκεια του τοκετού εξαιτίας της έλλειψης υγειονομικής περίθαλψης. Σχεδόν 57 εκατομμύρια παιδιά στερούνται κάθε μορφής εκπαίδευσης και δεν πηγαίνουν στο σχολείο.

Την ίδια ώρα, 85 δισεκατομμυριούχοι έχουν στην κατοχή τους περισσότερο πλούτο από ότι το μισό του φτωχού πληθυσμού στον πλανήτη.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως εάν οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη φορολογούνταν με 1,5%, το παγκόσμιο ταμείο θα ενισχυόταν με 74 δισ. δολάρια ετησίως, ποσό που θα εξασφάλιζε την εκπαίδευση όλων των παιδιών και θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα της υγειονομικής περίθαλψης στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.  


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ