Μια από τις πλέον πολυχρησιμοποιημένες «ελληνικές» λέξεις είναι το «ρισπέκτ».
Τί κι αν ο Μπαμπινιώτης αρνείται να την προσθέσει στο λεξικό του. Ο Έλληνας και πολύ περισσότερο ο Κύπριος την χρησιμοποιεί καθημερινά και σε γερές δόσεις. Ο δεύτερος, μάλιστα, το εξελίσσει σε «ρισπέχτ», έτσι για να είναι πιο κοντά στη δική του διάλεκτο -μουσικά τουλάχιστον.
«Ρισπέχτ» στο τέρμα που έβαλε η ομάδα του, «ρισπέχτ» στο νέο look της φιλενάδας του, «ρισπέχτ» στην πολλών αλόγων μηχανή που πήρε ο φίλος του, «ρισπέχτ στο «σόζουμο» σουβλάκι στο συνοικιακό σύλλογο…
Και μέσα σε όλα τα «ρισπέχτ» είναι και ένα που μοιάζει πολύ ξένο για κάποιους. Αυτό της FIFA. Φυσικά, έτσι όπως το γράψανε, δεν φταίει και ο φτωχός ο Κύπριος οπαδός που δεν έπιασε το νόημα. Άκου RESPECT…
Στην Κύπρο είμαστε. Μπαίνεις που μπαίνεις στον κόπο να φτιάξεις το πανό για το γήπεδο, γιατί δεν μεταφράζεις στη διάλεκτο έτσι ώστε να το καταλάβουμε κι εμείς οι απαίδευτοι της κερκίδας;
Σίγουρα δεν μπαίνουν όλοι στο ίδιο καζάνι, αν και τα χθεσινά «ου ου» ακούγονταν από πολλές εκατοντάδες οπαδούς του ΑΠΟΕΛ. Και σίγουρα στο καζάνι μπαίνουν και πολλοί οπαδοί της Ομόνοιας, αφού έτυχε να είμαι πολλές φορές στην κερκίδα και να δω-ακούσω άτομα να εκδηλώνουν έντονα τον ρατσισμό τους, κυρίως απέναντι σε ξένους και δη ποδοσφαιριστές με αφρικανική καταγωγή. Και σίγουρα ρατσιστές υπάρχουν στις κερκίδες αρκετών ομάδων, αλλά και γενικότερα παντού εκεί έξω.
Καθώς εμείς βλέπαμε να γυροφέρνει στα social media η φωτογραφία-σύμβολο κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων, όπου ο αστυνομικός Μπρετ Μπάρνουμ αγκάλιασε με στοργή τον 12χρονο Νταβόντε Χαρτ, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης διαμαρτυρίας για τα όσα έγιναν στο Φέργκιουσον των ΗΠΑ, την ίδια ώρα τα παιδιά του Ποτέ έβλεπαν κάτι εντελώς διαφορετικό…
«Τα παιδιά μου είδαν το περιστατικό στην τηλεόραση και μετά με ρωτούσαν τι έγινε. Τους είπα πως είναι ρατσιστές. Aλλά… no problem! Θα προσπαθήσω να είμαι συγκεντρωμένος και να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό στο ποδόσφαιρο».
Υποθέτουμε ότι ο Μίκαελ Ποτέ είναι ενήλικας και δυνατός χαρακτήρας, οπότε μπορεί να το διαχειριστεί όλο αυτό που βίωσε. Υποθέτουμε λέμε… Με τα παιδιά του τι γίνεται; Ποιος θα τα προστατεύσει από τον κάθε ανεγκέφαλο των γηπέδων;
Εσύ οπαδέ αγράμματε και απαίδευτε, που εκδηλώνεις τόσο έντονα τον ρατσισμό σου, θεωρείς πως είσαι ανώτερο ον από έναν άνθρωπο που ήρθε στην Κύπρο και ομορφαίνει το άθλημά που υποτίθεται πως σου αρέσει να παρακολουθείς;
«Τόσους μήνες στην Κύπρο δεν το είχα συναντήσει ξανά. Οk, το έκαναν φίλαθλοι του ΑΠΟΕΛ, αλλά θα έλεγα ότι δεν είναι φίλαθλοι αυτοί. Δεν είναι το ποδόσφαιρο αυτό. Δεν είναι αυτό που θέλουμε να δείχνουμε», καταλήγει ο Ποτέ.
Το μόνο που κατάφερε ο Ποτέ, μετά τις εκδηλώσεις ρατσισμού εναντίον του, ήταν να… δεχτεί μια κίτρινη κάρτα από τον διαιτητή, τον κύριο Μασιά, γιατί αντέδρασε όπως αντέδρασε.
Ένας άνθρωπος βρίζεται από εκατοντάδες ανεγκέφαλους και αντί να τον προστατεύσουμε, αντιθέτως, του κάνουμε επίπληξη και τον τιμωρούμε, επιβραβεύοντας στην ουσία τη βία -λεκτική σε αυτή την περίπτωση.
Κύριε Μασιά και κύριοι της ΚΟΠ, έχετε υπόψη σας την απόφαση της FIFA; «Καμία ανοχή σε ρατσιστικές συμπεριφορές καθώς προβλέπεται ακόμα και ο αποκλεισμός ομάδων από διοργανώσεις ή και ο αποκλεισμός τους, σε περίπτωση σοβαρών ρατσιστικών περιστατικών».
Σύμφωνα με το άρθρο 14 του πειθαρχικού κώδικα της UEFA, ρατσιστική είναι η προσβλητική συμπεριφορά για το χρώμα του δέρματος, τη φυλή, τη θρησκεία και την καταγωγή που εκδηλώνεται προς ένα άτομο ή ομάδα ατόμων.
Η μίνιμουμ ποινή που προβλέπεται στον πειθαρχικό κώδικα της UEFA για ρατσιστική συμπεριφορά είναι «μερικό κλείσιμο κερκίδας», ενώ η αμέσως επόμενη ποινή είναι ο αποκλεισμός της έδρας για έναν αγώνα μαζί με πρόστιμο 50.000 ευρώ.
Η παράγραφος 5 του ίδιου άρθρου προνοεί ότι «δίνεται η δυνατότητα διακοπής του αγώνα από τον διαιτητή για σοβαρά περιστατικά».
Αλήθεια, ποιο περιστατικό θεωρείται σοβαρό;
Ρισπέχτ ρε, στον Ποτέ και τον κάθε Ποτέ. Στον κάθε άνθρωπο!
Αφιερώστε 2,5 λεπτά από τον χρόνο σας και δείτε αυτό: