Πνέει τα μένεα και απειλεί με μηνύσεις το κράτος του Περού εναντίον της διεθνούς, μη κυβερνητικής οργάνωσης Greenpeace για καταστροφή πολυσήμαντου αρχαίου μνημείου.
Ακτιβιστές μέλη της οργάνωσης τοποθέτησαν υφασμάτινο σλόγκαν για την προστασία του περιβάλλοντος σε απαγορευμένη περιοχή, όπου υπάρχουν αρχαίες φιγούρες, προκαλώντας όχι μόνο την οργή της κυβέρνησης και των πολιτών του Περού αλλά μάλλον και ανεπανόρθωτες ζημιές πάνω σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.
Οι «δράστες» έκαναν πατημασιές, οι οποίες μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να εξαφανιστούν. Ο υπουργός Πολιτισμού του Περού δήλωσε για το γεγονός: «Είναι ένα γερό χαστούκι προς όλους τους πολίτες του Περού που θεωρούν τις γραμμές ιερές. Με αυτήν την κίνηση οι ακτιβιστές επιτέθηκαν όχι μόνο σε πολιτιστική κληρονομιά του Περού αλλά και όλης της ανθρωπότητας προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές».
Οι περίφημες γραμμές της Νάσκα είναι μία σειρά αρχαίων γεωγλυφικών, σχεδιασμένων πάνω στο έδαφος στην έρημο Νάσκα του Περού. Δημιουργήθηκαν από πολιτισμούς που προϋπήρχαν των Ίνκας και χρονολογούνται γύρω στο 500 π.Χ.
Έχουν έκταση γύρω στα 200 χιλιόμετρα, γεγονός που τις κάνει ευδιάκριτες από ψηλά. Η έκταση, τα επιμελημένα με άρτια λεπτομέρεια και το πλήθος των σχεδίων έχουν αποτελέσει μυστήριο και θησαυρό των αρχαιολόγων. Οι φιγούρες απεικονίζουν πλάσματα, φυτά, όντα της φαντασίας ή γεωμετρικές σιλουέτες μεγάλης έκτασης.
Η πρόσβαση στην περιοχή είναι απαγορευμένη ακόμα και για εξέχοντα πρόσωπα, όπως υπουργούς και προέδρους, που επισκέπτονται το Περού για να θαυμάσουν το μνημείο. Οι γραμμές και το έδαφος είναι άκρως ευαίσθητα και ο βανδαλισμός αρχαιολογικών τόπων μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε 6 χρόνια φυλάκισης.
H Greenpeace δήλωσε ότι είναι έτοιμη να δεχθεί τις συνέπειες και τις κυρώσεις για την πράξη αυτή και μάλιστα ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης δεσμεύτηκε να ταξιδέψει μέχρι τη Λίμα για να ζητήσει αυτοπροσώπως συγγνώμη από τους Περουβιανούς.