Στη Βόρεια Ευρώπη, ο δαίμονας Krampus κλέβει τη δόξα του Αγιου Βασίλη.
Ο Krampus έχει τεράστια κέρατα, σκούρα μαλλιά, μυτερούς κυνόδοντες και βρίσκεται στον αντίποδα του Αγιου Βασίλη.
Ο δαίμονας, φοράει μια αλυσίδα με κουδούνια και κρατάει μπαστούνι από σημύδα για να χτυπάει τα άτακτα παιδιά και να τα παίρνει μαζί του στα έγκατα της Γης.
Η λέξη Κrampus , προέρχεται από τη γερμανική λέξη Krampen , που σημαίνει νύχι και σύμφωνα με την Σκανδιναβική μυθολογία είναι ο γιος της Χελ (της κόρης του Λόκι και βασίλισσας του Χελχάιμ, του κάτω κόσμου, του αντίστοιχου Αδη για τους Νορβηγούς). Το θρυλικό θηρίο μοιράζεται επίσης κοινά χαρακτηριστικά με άλλα τρομακτικά δαιμονικά όντα της ελληνικής μυθολογίας όπως σάτυρους και φαύνους.
Ο Krampus δημιουργήθηκε στον αντίποδα του καλού Αγίου Βασίλη που επιβράβευε τα καλά παιδιά με γλυκά. Ο δαίμονας ερχόταν για τα κακά παιδιά και όχι μόνο δεν τους άφηνε κάλτσα με κάρβουνα, αλλά, αντίθετα, τα χτυπούσε και τα έπαιρνε στο βασίλειο του.
Σύμφωνα με τη λαογραφία , ο Krampus εμφανίζεται στις πόλεις τη νύχτα της 5ης Δεκεμβρίου, της παραμονής του Αγίου Νικολάου, γνωστή ως Krampusnacht ή νύχτα του Krampus. Στις 6 Δεκεμβρίου τα παιδιά θα βγουν να δουν αν η χριστουγεννιάτικη κάλτσα τους θα περιέχει δώρο (για τα καλά παιδιά) ή ένα ξύλινο μπαστούνι (για τα κακά παιδιά).
Στην σύγχρονη εποχή ο Krampus επιβιώνει ακόμα στην Αυστρία , τη Γερμανία , την Ουγγαρία , τη Σλοβενία και την Τσεχική Δημοκρατία και σύμφωνα με την παράδοση μεθυσμένοι άντρες ντυμένοι δαίμονες παρελαύνουν στους δρόμους (το λεγόμενο Krampuslauf).
Η Τρομακτική παρουσία του Krampus είχε απαγορευθεί για πολλά χρόνια από την Καθολική Εκκλησία και στη συνέχεια από τους ναζιστές στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίοι θεώρησαν τον Krampus κατάπτυστο ως «δημιουργία των Σοσιαλδημοκρατών».
Πλέον ο Χριστουγεννιάτικος δαίμονας είναι αρκετά δημοφιλής την περίοδο των Χριστουγέννων στη Βόρεια Ευρώπη και αποκτά φήμη ίση με αυτή του Αγιου Βασίλη, με πολλές Βόρειες χώρες να προσπαθούν να εμπορευματοποιήσουν τη σκληρή εικόνα του Krampus πουλώντας σοκολάτες , κουκλάκια, και συλλεκτικά κέρατα.