Ψυχολόγοι συμμετείχαν σε βασανιστήρια της CIA και πληρώθηκαν 81 εκατ.

Article featured image
Article featured image

Δύο ψυχολόγοι πληρώθηκαν 81.000.000 δολάρια από τη CIA για την παροχή συμβουλών στην υλοποίηση των βασανιστηρίων που πραγματοποίησε η Υπηρεσία στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, όπως αποκαλύφθηκε από έκθεση της Γερουσίας στην Τρίτη.



Οι ψυχολόγοι προσδιορίζονται στη σύμβαση τους με τα ψευδώνυμα - Grayson Swigert και Hammond Dunbar - όπως και τα περισσότερα από τα άτομα που κατονομάζονται στην έκθεση της επιτροπής της Γερουσίας Πληροφοριών σχετικά με το πρόγραμμα της CIA.  

Οι δύο αυτοί ψυχολόγοι επινόησαν μεθόδους βασανιστηρίων και διεξήγαγαν ανακρίσεις, αναφέροντας στους προϊσταμένους τους στη CIA ότι οι μέθοδοι τους ήταν ζωτικής σημασίας για να πειστούν οι κρατούμενοι  να αποκαλύψουν πληροφορίες υψηλής αξίας.  

Για έξι χρόνια αυτοί οι δυο ψυχολόγοι εφάρμοσαν νέες μεθόδους προκαλώντας πόνο στους κρατούμενους. Για να πάρουν τη σύμβαση ίδρυσαν εταιρεία, υπογράφοντας για πάνω από 180 εκατομμύρια δολάρια για το όλο «έργο» τους.   

Ως προσόν θεωρήθηκε από την Υπηρεσία ότι δεν είχαν εργαστεί ξανά στον τομέα των βασανιστηρίων.

Έτσι εφάρμοσαν νέες μεθόδους με ονόματα όπως «ψευδοταφή», «χρήση εντόμων», και «αισθητηριακή στέρηση».   Μέχρι τη στιγμή που η CIA κατήγγειλε τη σύμβαση τους το 2009, η εταιρεία συμβούλων που ιδρύθηκε από τους δύο άνδρες είχαν πάρει 81 εκατομμύρια από χρήματα των φορολογουμένων. 


[ΠΗΓΗ]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ