Το ερευνητικό ίδρυμα Fermi National Accelerator Laboratory ξεκινάει πείραμα για να δώσει απάντηση στην ερώτηση εάν το Σύμπαν μας είναι εν τέλει ένα… ολόγραμμα. Είναι αυτό που παρατηρούμε μία τρισδιάστατη ψευδαίσθηση σ’ ένα κόσμο δισδιάστατο;
Σκεφτείτε τον εαυτό σας μπροστά από την τηλεόραση. Παρακολουθείτε τους χαρακτήρες σε τρεις διαστάσεις, αλλά η οθόνη της τηλεόρασης είναι δυσδιάστατη. Οι ερευνητές του Fermi National Accelerator Laboratory θεωρούν ότι η πληροφορία του σύμπαντος έχει την δυνατότητα να διαχωριστεί σε pixels και αυτό που εξετάζουν είναι αν υπάρχει κάποιο πεπερασμένο όριο στην ικανότητά του να αποθηκεύει πληροφορία με βάση τον αριθμό αυτών των pixels.
Το πείραμα πραγματοποιείται με την χρήση ενός ολογραφικού συμβολόμετρου ακριβείας, του Holometer, το οποίο έχει την δυνατότητα να μετρήσει απειροελάχιστες δονήσεις.
Όπως δηλώνουν οι Craig Hogan και Aaron Chou, αυτό που θέλουν να δουν είναι "...αν ο χωροχρόνος μπορεί να θεωρηθεί κβαντικό σύστημα, όπως η μάζα» με την ελπίδα πως αν επιβεβαιωθούν, τότε θ’ αλλάξει η αντίληψη που είχαμε για το σύμπαν χιλιάδες χρόνια τώρα".