Βακτήρια ανθεκτικά, θα απειλήσουν εκατομμύρια ζωές και θα απαιτήσουν τρισεκατομμύρια δολάρια για να καταπολεμηθούν. Ναι, αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρωπότητα και την παγκόσμια ανάπτυξη.
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, έδειξε ότι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι τα βακτήρια τα οποία έχουν αναπτύξει μεγάλη αντοχή στα αντιβιοτικά και θα απαιτήσουν νέες θεραπείες, οι οποίες θα κοστίσουν 100 τρισεκατομμύρια δολάρια ως το 2050.
Τα 15 τρισεκατομμύρια εξ αυτών θα πρέπει να τα δώσει η Ευρώπη, σύμφωνα με τον Jim O'Neill, πρώην επικεφαλής οικονομολόγο της Goldman Sachs.
Στην πραγματικότητα, η μελέτη επικεντρώνεται στο κόστος του θανάτου, αφού τα βακτήρια αναμένεται να προκαλέσουν 10 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο, περισσότερους δηλαδή από όσους προκαλεί ο καρκίνος.
Σύμφωνα με την έκθεση, αν δεν αναληφθεί αποφασιστική δράση, οι δαπάνες για τα βακτήρια θα μειώσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 2 έως 3,5% ως το 2050, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian.
Η έκθεση προβλέπει ότι καμία χώρα δεν θα μείνει απρόσβλητη από τον κίνδυνο, όμως οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο θα είναι η Αφρική, οι χώρες του BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) και επίσης το Μεξικό, η Ινδονησία, η Νιγηρία και η Τουρκία.
Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, πρόκειται για μια απειλή χειρότερη από την αλλαγή του κλίματος, λέει ο οικονομολόγος. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η φαρμακευτική βιομηχανία επενδύει ελάχιστα σε αντιβιοτικά για πολλές δεκαετίες, λόγω της χαμηλής απόδοσης των επενδύσεων για αυτές τις θεραπείες σε σύγκριση με εκείνες για τις χρόνιες ασθένειες.