Ο «πορτιέρης» Μπάρακ και η «πωλήτρια» Μισέλ

Article featured image
Article featured image

Σε μια άκρως προσωπική συνέντευξη για τις φυλετικές διακρίσεις ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, αποκάλυψε ότι του έχει τύχει να τον περάσουν για πορτιέρη και σερβιτόρο απλώς επειδή είναι μαύρος.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αυτές οι παρεξηγήσεις συνέβησαν πριν γίνει ένοικος του Λευκού Οίκου.

Στη συνέντευξη που έδωσε με τη σύζυγό του, Μισέλ, στο περιοδικό People, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε: «Βγαίνοντας από εστιατόριο, κάποιος μου έδωσε τα κλειδιά του για να του φέρω το αυτοκίνητό θεωρώντας δεδομένο ότι είμαι ο πορτιέρης.

Δεν υπάρχει μαύρος Αμερικανός, στην ηλικία μου, επαγγελματίας, που να μην έχει ζήσει κάτι παρόμοιο».

Η Μισέλ Ομπάμα θυμήθηκε ότι σε ένα επίσημο γεύμα κάποιος από τους καλεσμένους πλησίασε τον σύζυγό της και του παρήγγειλε καφέ.

Πριν από το 2009 η οικογένεια Ομπάμα ζούσε στο Σικάγο και όπως τόνισε η Πρώτη Κυρία: «Ο Μπαράκ ήταν ένας μαύρος που ζούσε στη νότια πλευρά του Σικάγο. Αδύνατο να βρεις ταξί, αλλά κι όταν έβρισκες ο ρατσισμός των ταξιτζήδων ήταν δεδομένος».

Η ίδια αποκάλυψε ότι το 2011 την πέρασαν για εμποροϋπάλληλο σε πολυκατάστημα της Ουάσινγκτον. «Μία κυρία με πλησίασε και ζήτησε να της δώσω κάτι από το ράφι. Θεώρησε ότι είμαι άλλη μια πωλήτρια και όχι η Πρώτη Κυρία. Αυτά συμβαίνουν», σχολίασε η κ. Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι το πρόβλημα των φυλετικών διακρίσεων στη χώρα δεν είναι όπως παλιά, αλλά τόνισε ότι υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για βελτίωση.

Φωτογραφία: VOGUE Magazine


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ