Φοβούνται πως θα πιαστούν στα δίκτυα των ψαράδων και θα πνιγούν οι λουόμενοι στην κεντρικότερη παραλία της Λεμεσού, την Ακτή Ολυμπίων.
Η Ακτή Ολυμπίων είναι η παραλία μπροστά από το κέντρο της Λεμεσού, όπου σε καθημερινή βάση, χειμώνα – καλοκαίρι, μαζεύει πολύ κόσμο που για ευνόητους λόγους θέλει να απολαμβάνει το μπάνιο του με ανεμελιά.
Με μια επιστολή τους, ωστόσο, γεμάτη τσαντίλα και αγωνία, η «Ομάδα Λουομένων Ακτής Ολυμπίων» και η «Ομάδα Χειμερινών Κολυμβητών Ακτής Ολυμπίων» (ναι, υπάρχουν), διαμαρτύρονται για την τακτική ερασιτεχνών ψαράδων να ρίχνουν τα δίχτυα τους σε σημεία της θάλασσας που απαγορεύεται, πίσω δηλαδή από τις κόκκινες σημαδούρες.
Αυτή μάλιστα η παρανομία των ψαράδων, υπογραμμίζουν οι διαμαρτυρόμενοι κολυμβητές, είναι εις γνώση της Λιμενικής Αστυνομίας, η οποία τους επιβάλλει πρόστιμα, χωρίς όμως αυτοί να συμμορφώνονται.
Διαβάστε την επιστολή αυτούσια:
«Έντιμε κ. Υπουργέ,
Επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για την απαράδεκτη συμπεριφορά μερίδας ερασιτεχνών ψαράδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή που έχει έκταση περίπου ένα χιλιόμετρο (από την εκκλησία των Φράγκων μέχρι την αποβάθρα Εναερίου). Nα σημειωθεί ότι αυτή η περιοχή έχει κηρυχθεί «ως επιφυλαχθείσα αποκλειστικά για τους λουόμενους στη θάλασσα μεταξύ των ωρών 7.30π.μ. -7μ.μ. κάθε μέρας» ενώ είναι οριοθετημένη με σημαδούρες.
Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι το Διάταγμα παραβλέπεται συστηματικά και προκλητικά από ερασιτέχνες ψαράδες οι οποίοι επεκτείνουν τη δράση τους περνώντας το όριο που σηματοδοτούν οι σημαδούρες. Αυτό θέτει σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές των χειμερινών κολυμβητών που απολαμβάνουν το μπάνιο τους αμέριμνοι την στιγμή που οι ψαρόβαρκες πλησιάζουν την περιοχή και ρίχνουν τα δίκτυα τους ή ψαρεύουν με καλάμι. Την πληροφορία επιβεβαιώνει και η Λιμενική Αστυνομία η οποία μας πληροφόρησε ότι κατήντησε σύνηθες φαινόμενο να παραβιάζουν οι ψαράδες τα διακριτά σύνορα και γι αυτό τους επιβάλλονται πρόστιμα. Μάλιστα, κατά την Λιμενική, ο νόμος τους υποχρεώνει να κρατούν απόσταση μέχρι και 50 μέτρα από τις σημαδούρες.
Χαρακτηριστικό είναι το συμβάν που επεσυνέβη πριν από 2 χρόνια, με γυναίκα που κολυμπούσε και πιάστηκε στα δίκτυα ψαράδων και γλίτωσε την τελευταία στιγμή από βέβαιο πνιγμό. Διερωτόμαστε κ. Υπουργέ, θα πρέπει να κολυμπάμε κρατώντας και ένα μαχαιράκι μήπως και πιαστούμε στα δίκτυα των ασυνείδητων ψαράδων;
Μήπως θα πρέπει να διερωτηθείτε γιατί οι ψαράδες δεν συμμορφώνονται γι’ αυτό το ένα χιλιόμετρο θαλάσσιας έκτασης που χαρακτηρίστηκε προστατευόμενη περιοχή; Από την ενημέρωση που είχαμε από το Υπουργείο σας, έχει γίνει τεχνοοικονομική μελέτη για μόνιμη σηματοδότηση της έκτασης 1 χιλ. όμως λόγω μειωμένου προϋπολογισμού δεν μπορεί το έργο να πραγματοποιηθεί. Αυτό υποδηλεί την ανάγκη ότι χρειάζεται μόνιμη σήμανση, άλλωστε έχουμε πληροφορίες τις οποίες επιβεβαιώνει και η Λιμενική Αστυνομία ότι ψαράδες κόβουν τις υφιστάμενες σημαδούρες για να εισέρχονται όλο και πιο κοντά στην ακτή.
Επιπλέον, αναρωτιόμαστε γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε το θαλάσσιο οικοσύστημα να αναπτυχθεί σε αυτή την έκταση του ενός χιλιομέτρου, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να ενισχυθεί και ο καταδυτικός τουρισμός.
Παράλληλα, σας υπενθυμίζουμε τις επισημάνσεις που κάναμε και σε προηγούμενη επιστολή μας προς το Υπουργείο σας και για την οποία δεν λάβαμε καμία απάντηση, για την υπερβολική ρύπανση που παρατηρείται στην παράκτια περιοχή των λουόμενων από την ανοχή που επιδεικνύουν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
Μια άλλη παράμετρος που θέλουμε να θίξουμε είναι οι επιτρεπτές ώρες που δόθηκαν (μεταξύ των ωρών 7.30π.μ. -7μ.μ. κάθε μέρας) για να κολυμπούν οι χειμερινοί κολυμβητές. Κύριε Υπουργέ, μα οι περισσότεροι χειμερινοί κολυμβητές κολυμπούν μεταξύ των ωρών 5.00 – 6.00 το πρωί, πριν πάνε στην εργασία τους. Θέλουμε να σας κάνουμε σαφές ότι δεν μπορείτε να μας περιορίζεται ως προς αυτό και να μας επιβάλετε πότε να κολυμπούμε καταπατώντας κάθε ανθρώπινο δικαίωμα.
Τέλος, να σημειωθεί ότι εδώ και 3 περίπου μήνες η περιοχή δεν έχει σημαδούρες και με δικές μας προσπάθειες – αν και δεν είναι δική μας ευθύνη- αναζητούμε βάρκα για να βάλουμε πίσω τις σημαδούρες (τις οποίες μαζέψαμε από την ακτή αφού τις κόψαν οι ψαράδες), για να αποτρέψουμε τους ψαράδες που παρανομούν και να αποφύγουμε κάποιο δυστύχημα.
Περιμένουμε την απάντηση σας σχετικά με τα όσα εγείραμε και την κινητοποίηση του Υπουργείου σας για να αρθούν οι παρανομίες και οι κολυμβητές να απολαμβάνουν το μπάνιο τους χωρίς να ανησυχούν για τους ψαράδες και την ρύπανση».