Η Νατάσσα δεν είναι από τα άτομα που θα τύχει να περάσουν από δίπλα σου και μπορεί να μην το πάρεις καν χαμπάρι. Δεν υπάρχει περίπτωση.
Η κοπέλα είναι ένας σίφουνας, μια έντονα εξωστρεφής προσωπικότητα που θα κάνει την παρουσία της αισθητή, όχι όμως με τρόπο που θα σπαστείς, αντίθετα.
Ταυτόχρονα, εάν τελικά υπάρχει κάτι σαν μέσος ανθρώπινος νους, η Νατάσσα έχει, πιστεύω, προικιστεί με μια ψηλότερη από τον μέσο όρο ευφυΐα. Δυστυχώς για εμάς τους κοινούς θνητούς, είναι μερικοί άνθρωποι που σε κάνουν να τους θαυμάζεις και την ίδια ώρα να απορείς για τα επίπεδα νοημοσύνης και σπιρτάδας που καταφέρνουν και αναπτύσσουν.
Ακόμη και το σοβαρό μειονέκτημά της συχνά να αδυνατεί να εκφράσει λιανά και με σαφήνεια αυτά που θέλει να σου πει, από τα πιο πάνω είναι νομίζω που πηγάζει. Ένας παραγωγικός πανζουρλισμός, αυτό νιώθω πως επικρατεί μεστό μυαλό της.
Η φασαρία όμως στη συνέχεια της σκέψης της δεν την έχει αποτρέψει από το να είναι σε θέση, ή μάλλον καλύτερα, να έχει την ευαισθησία, να αντιλαμβάνεται πως υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι και ικανοί άνθρωποι που είναι το ακριβώς αντίθετο από την ίδια: πολύ εσωστρεφείς.
Σε αυτό το σημείο είναι που κάνει είσοδο η ανατρεπτική πλατφόρμα του Τελάλη.
Αφήνουμε την ίδια τη Νατάσσα που τον δημιούργησε να μας πει όλα τα υπόλοιπα.
Τι είναι ο Τελάλης;
Ο Τελάλης είναι μια ιστοσελίδα που λειτουργεί ως ένα κομβικό σημείο συνάντησης τριών κόσμων.
Ο πρώτος κόσμος είναι ο δημιουργικός, άτομα δηλαδή που έχουν ταλέντο να παράγουν ιδέες ή που ανήκουν στα δημιουργικά επαγγέλματα όπως γλύπτες, ζωγράφοι, μουσικοί κλπ και που το ταλέντο τους συχνά μένει αναξιοποίητο.
Ο δεύτερος είναι ο κατασκευαστικός τομέας, είτε αυτοί ονομάζονται τεχνίτες είτε σιδεράδες κλπ που δυστυχώς πολλές φορές δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι.
Μετά έχεις όλο τον υπόλοιπο κόσμο που έχει ιδέες και δεν έχει τρόπο να τις υλοποιήσει.
Σκοπός του Τελάλη είναι να φέρει όλα αυτά τα άτομα κοντά για να λύσει τα προβλήματα τους.
Πότε ξεκίνησε;
Ξεκίνησε να λειτουργεί ως ιστοσελίδα τον Οκτώβρη του 2013. Έχει δηλαδή σχεδόν πάνω από ένα χρόνο και πρέπει να πούμε πως η απήχηση από τον κόσμο είναι μεγάλη, όπως επίσης και από όλα τα υπόλοιπα μέσα.
Όταν λες υπόλοιπα μέσα τι εννοείς;
Εννοώ παρουσιάστηκε στο Προεδρικό, βάλαμε τους Δημάρχους Λεμεσού και Λευκωσίας υποστηρικτές, είμαστε σε ένα σημείο γενικά που έχουμε καταφέρει να κτίσουμε στρατηγικές συνεργασίες με αρκετούς εδραιωμένους οργανισμούς και φορείς, με σκοπό να διασφαλίσουμε ότι θα δίνονται χειροπιαστές ευκαιρίες στα μέλη του Τελάλη.
Πότε και γιατί σκέφτηκες την όλη ιδέα;
Η ιδέα γεννήθηκε τον Απρίλη του 13 από αγανάκτηση για την αδικία να μην υπάρχει στην Κύπρο ένα οικοσύστημα που να μπορεί να στηρίξει όλους αυτούς τους ανθρώπους.
Οικοσύστημα δηλαδή;
Κάτι δηλαδή που αποτελείται από πολλά πράγματα με κοινό στόχο.
Συνήθως γίνεται λόγος για το οικοσύστημα (ecosystem) που στηρίζει τα startups. Εγώ μιλώ για το ecosystem που στηρίζει τη δημιουργική βιομηχανία (creative industry).
Δεν υπάρχει άλλος φορέας που να μπορεί να βοηθήσει μαζικά όλον αυτόν τον κόσμο.
Προσπαθούμε να λύσουμε ένα σοβαρό πρόβλημα της αγοράς, την κακή συνεννόηση μεταξύ των ατόμων που προσφέρουν μια δουλειά και αυτών που αναλαμβάνουν να τη διεκπεραιώσουν
Δώσε μου απτά παραδείγματα, τι κάνατε μέσα σε αυτόν τον πρώτο χρόνο;
Καταρχάς δημιουργήθηκε μια σεβαστή σε αριθμό κοινότητα, η κοινότητα του Τελάλη. Καταφέρουμε να πετύχουμε από την αρχή μεγάλη απήχηση. Ο ένας έφερνε δεκαπέντε, οι δεκαπέντε άλλους τριάντα κλπ.
Όλους αυτούς τους ανθρώπους τους φέραμε κοντά και βοηθήσαμε ποικιλοτρόπως αρκετό κόσμο.
Νατάσσα, ψάχνω δουλειά σε γραφείο μπορείς να με βοηθήσεις; Έχω φωτογραφικό υλικό, αξίζει να γίνω φωτογράφος, σε φέρνω σε επαφή με αυτό το άτομο, ψάχνω να ανακαινίσω το σπίτι μου, που να πάω.
Προσπαθούμε ουσιαστικά να λύσουμε ένα σοβαρό πρόβλημα της αγοράς, την κακή συνεννόηση μεταξύ των ατόμων που προσφέρουν μια δουλειά και αυτών που αναλαμβάνουν να τη διεκπεραιώσουν.
Είναι απίστευτο το τι συμβαίνει, συχνά παίρνω e-mail από άτομα που μόλις έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και θέλουν να γίνουν μέλος του Τελάλη, το νιώθουν κάπως ως ένα αποκούμπι για τα πρώτα τους βήματα στην αγορά εργασίας.
Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι μάλλον πως πετύχαμε αναγνώριση και σεβασμό από άτομα που είναι φτασμένα στον τομέα τους.
Το διήμερο event την επόμενη βδομάδα πώς προκύπτει;
Οι πολλές συζητήσεις ανάμεσα στα μέλη της κοινότητας έφεραν στην επιφάνεια και πολλές ανάγκες.
Κάτι που παρατηρήθηκε να επαναλαμβάνεται από τους περισσότερους είναι ότι την ώρα της πράξης μπλοκάρουν. Κάποιες τυχόν ανασφάλειες που έχουν, τους αποτρέπουν από το να υλοποιήσουν τους στόχους τους και τα παρατούν.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα ανήσυχα πνεύματα είναι συνήθως εσωστρεφή. Είναι μεμονωμένος ο αριθμός των ατόμων που τελικά κάνουν πράγματα μόνοι τους.
Επομένως, αυτή η διήμερη εκδήλωση έχει ως στόχο να βοηθήσει στο ξεμπλοκάρισμα.
Επίσης να προσφέρει εκπαίδευση σε καινοτομικά θέματα που ίσως αποδειχθούν πολύ χρήσιμα στους συμμετέχοντες.
Δεν θέλουμε μόνο καλλιτέχνες, πάντρεμα μεταξύ διαφορετικών τομέων, αυτό θέλουμε
Πώς; Μίλα μου για το πρόγραμμα του διημέρου.
Λοιπόν, μεγάλο μέρος του event θα είναι αφιερωμένο στο πως μπορούμε να πραγματοποιήσουμε κάτι που σκεφτήκαμε. Διακεκριμένοι επαγγελματίες από διάφορους κλάδους θα δώσουν ομιλίες με κοινή θεματική την υλοποίηση των ιδεών.
Θα έχουμε, για παράδειγμα, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ομιλία για το πώς βρίσκουμε λεφτά και χορηγίες. Για το πως η δημιουργικότητα μπορεί να ξεμπλοκαριστεί με διάφορα μαγικά τρικ.
Κάποιος θα δώσει ομιλία για το πώς άλλαξε η ζωή του μέσα από τον Τελάλη, άλλος για το πώς η παράδοση βοηθά, για τη δύναμη τη συνεργασίας και για το πως μια εξίσωση μεταξύ επιχειρηματικών, δημιουργικών και τεχνολογικών μυαλών μπορεί να αποφέρει πολύ επιτυχή αποτελέσματα.
Ακόμη, θα βραβεύσουμε τα άτομα που έλαβαν μέρος σε παλιότερο διαγωνισμό του Τελάλη που είχε να κάνει με καινοτομία.
Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η εκδήλωση είναι ανοιχτή για τον οποιοδήποτε, δεν θέλουμε για παράδειγμα μόνο καλλιτέχνες, πάντρεμα μεταξύ διαφορετικών τομέων, αυτό θέλουμε.Με φιλοξενούμενους που θα είναι από μηχανολόγοι μέχρι πανεπιστημιακοί που ασχολούνται με ρομποτική τεχνολογία, σκοπός είναι ταυτόχρονα να προωθήσουμε την καινοτόμο δημιουργία. Εγώ αύριο μπορώ να σου τυπώσω το κουτάλι που κάνεις τον καφέ σου, έχει κόσμο που δεν το ξέρει αυτό το πράγμα επειδή φοβάται!
Το διήμερο θα κλείσει τέλος με ανθρώπινη βιβλιοθήκη, που πιστεύω θα είναι το σημαντικότερο κομμάτι της εκδήλωσης. Είκοσι άτομα με μεγάλη εμπειρία στον χώρο τους, που για πολύ κόσμο αποτελούν μέντορες, όπως είναι για παράδειγμα ο Αχιλλέας Κεντώνης, η Λία Χαράκη και ο Λέλλος Δημητριάδης, θα είναι διαθέσιμα για γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων.
Μακροπρόθεσμα πώς τον βλέπεις τον Τελάλη;
Όραμά μας είναι να παντρευτούν οι κόσμοι της δημιουργικότητας και της επιχειρηματικότητας.
Υπάρχουν άνθρωποι στην Κύπρο με απίστευτες δυνατότητες, στους οποίους πρέπει να δοθεί δουλειά, γιατί αυτοί είναι που θα φέρουν πραγματική καινοτομία.
Μέσα από τη συλλογική σκέψη και τη δύναμη της συνεργασίας, έτσι είναι που η κοινωνία μας θα προχωρήσει.
Για όλους τους ομιλητές και την ατζέντα της διήμερης εκδήλωσης στις 27 και 28 του Δεκέμβρη πάτα ΕΔΩ.