Ο Τούρκος που προσπάθησε να δολοφονήσει τον Ποντίφικα αφήνει λευκά τριαντάφυλλα στον τάφο του

Article featured image
Article featured image

Ο άνθρωπος ο οποίος επιχείρησε να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β' πριν από 33 χρόνια εμφανίστηκε το Σάββατο στο Βατικανό και άφησε λευκά τριαντάφυλλα στον τάφο του, δηλώνοντας μάλιστα ότι θέλει να συναντηθεί με τον σημερινό ποντίφικα Φραγκίσκο.

Ο Τούρκος Μεχμέτ Αλί Αγκτσά είχε τραυματίσει σοβαρά τον Ιωάννη Παύλο τον Β' κατά την απόπειρα εναντίον της ζωής του στις 13 Μαϊου 1981 στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

 Ο εκλιπών Πάπας είχε συγχωρέσει τον επίδοξο δολοφόνο του, ο οποίος υπήρξε μέλος της ακροδεξιάς οργάνωσης Γκρίζοι Λύκοι και το 1983 είχε πάει να τον συναντήσει στη φυλακή της Ρώμης όπου εκρατείτο καταδικασμένος σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για την επίθεση.

 Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' συναντά τον Μεχμέτ Αλί Αγκτσά στο κελί του το 1983Ο Αγκτσά κάλεσε την εφημερίδα La Repubblica για να ανακοινώσει ότι βρίσκεται στο Βατικανό, στην πρώτη του επίσκεψη έπειτα από την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα και ακριβώς 31 χρόνια μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στη φυλακή.

Την επίσκεψή του επιβεβαίωσε στο Reuters ο πατήρ Τσίρο Μπενεντετίνι, ο δεύτερος εκπρόσωπος Τύπου της Αγίας Έδρας, ο οποίος είπε ότι ο Αγκτσά στάθηκε για λίγα λεπτά σιωπηλός πάνω από τον τάφο του πάπα στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου προτού εναποθέσει δύο μπουκέτα με λευκά τριαντάφυλλα.

Στον 56χρονο Αγκτσά απονεμήθηκε χάρη στην Ιταλία το 2000 και έπειτα εκδόθηκε στην Τουρκία όπου φυλακίστηκε για την δολοφονία το 1979 του δημοσιογράφου Αμπντί Ιπεκτσί και για άλλα αδικήματα. Το 2010 αποφυλακίστηκε.

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με το ποιός ενδεχομένως να βρισκόταν πίσω από την επίθεση εναντίον του πάπα Ιωάννη Παύλου του Β', ο οποίος πέθανε το 2005. Ερευνητική επιτροπή του ιταλικού κοινοβουλίου αποφάνθηκε το 2006 ότι «είναι πέραν κάθε λογικής αμφιβολίας» ότι η επίθεση είχε ενορχηστρωθεί από τους ηγέτες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Το Βατικανό απάντησε με ψυχραιμία στο αίτημα του Αγκτσά να συναντηθεί με τον πάπα Φραγκίσκο. «Εναπόθεσε λουλούδια στον τάφο του Ιωάννη Παύλου, θεωρώ ότι αυτό είναι αρκετό» δήλωσε στην La Repubblica ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας πατήρ Φεντερίκο Λομπάρντι.


[πηγή]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ