Hollywood Report: 14 κινηματογραφικά «Like» και «Unlike» για το 2014

Article featured image
Article featured image

Πέφτουν αισίως οι τίτλοι τέλους μιας ακόμα χρονιάς...

Είναι στιγμές, εικόνες και καταστάσεις που με έκαναν να χαμογελάσω και άλλες που με έκαναν να θέλω απλά να πατήσω delete και να τις διαγράψω για πάντα από τον σκληρό δίσκο του εγκεφάλου μου.

 

Έτσι είναι όμως το Χόλιγουντ...

Έχει τα καλά, έχει και τα κακά του. Έχει τα ενδιαφέροντα, έχει όμως και τα βαρετά του.



Λίγο πριν αποχαιρετήσω και εγώ με τη σειρά μου το 2014, θα ήθελα να ευχηθώ ένα συναρπαστικό 2015 σε όλους τους αναγνώστες της City Free Press και του προσωπικού μου blog «Star Wars», και να καταθέσω τα δικά μου 7 like και 7 unlike για την -κινηματογραφική- χρονιά που μας πέρασε!

 

No7

Like

Η Cate Blanchett απέδειξε για ακόμα μια φορά πόσο τεράστια ηθοποιός είναι μέσα από την απολαυστική και πολυδιάστατη ερμηνεία της στην ταινία «Blue Jasmine» του Woody Allen. Σάρωσε όλα τα βραβεία ερμηνείας στο διάβα της, ανάμεσά τους φυσικά και το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, το οποίο και άξιζε αναντίλεκτα. Παράλληλα δεν θα μπορούσα να μην αναγνωρίσω την υποκριτική δεινότητα και την σταθερά ανοδική πορεία του Matthew McConaughey που -εκτός του ότι έγινε πετσί και κόκκαλο- έδωσε ρεσιτάλ ερμηνείας στο ρόλο του διαγνωσμένου με AIDS/ομοφοβικού καουμπόι Ron Woodroof στην ταινία «Dallas Buyers Club» του Jean-Marc Vallée, κερδίζοντας με τη σειρά του το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Unlike

Η Nicole Kidman είναι μια ηθοποιός που εκτιμώ ιδιαίτερα. Άλλωστε έχει αποδείξει την αξία της όλα αυτά τα χρόνια μέσα από ταινίες όπως «Moulin Rouge!», «The Others», «The Hours» και «Stoker». Όμως, τα τελευταία χρόνια φαίνεται να κάνει τη μια λάθος επιλογή μετά την άλλη. Για το 2014 η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός από την Αυστραλία μας χάρισε δύο «πίκρες», η πρώτη ήταν μέσα από το «Grace of Monaco» και η δεύτερη μέσα από το «Before I Go to Sleep».

 

No6

Like

Ο David Fincher έκανε το θαύμα του και πάλι. Η ταινία «Gone Girl» είχε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα και ένα πανέξυπνο σενάριο που δεν μπορούσε παρά να σε παρασύρει στον αλλόκοτο ρυθμό του. Γι’ αυτό ευθύνεται η συγγραφέας του βιβλίου Gillian Flynn, η οποία επιμελήθηκε το σενάριο της ταινίας, ενώ την παράσταση έκλεψε με την υπέροχη ερμηνεία της η πανέμορφη Rosamund Pike.

Unlike

Αν και δεν είμαι φανατικός του είδους, ανέκαθεν εκτιμούσα μια καλή κωμωδία, όπως ήταν για παράδειγμα το «Dumb and Dumber» που γυρίστηκε το 1994. Είκοσι χρόνια μετά, ο Jim Carrey και ο Jeff Daniels (δύο  αγαπημένοι μου ηθοποιοί) ένωσαν ξανά τις δυνάμεις τους και πρωταγωνίστησαν στο sequel της ταινίας των αδελφών Farrelly, χαρίζοντάς μας μια από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές ηλιθιότητες όλων των εποχών. Κρίμα...

 

No5

Like

Λάτρεψα το «Interstellar» του Christopher Nolan, ενός πολύ αγαπημένου μου σκηνοθέτη που δεν παύει ποτέ να με ξαφνιάζει με την δεξιοτεχνία του. Μια στιλιζαρισμένη ταινία επιστημονικής φαντασίας, με επικά πλάνα, μπόλικη συγκίνηση, αγωνία και μυστήριο, με μια αψεγάδιαστη ερμηνεία από τον Matthew McConaughey και μια ανατριχιαστική μουσική επένδυση από τον Hans Zimmer. Όπως έγραψα και σε προηγούμενο blog μου, το «Interstellar» ήταν ένας πολύ καλός λόγος για να ξοδέψεις 8 ευρώ σήμερα για να πας σινεμά. Εύγε Nolan!

Unlike

Προς Θεού, σέβομαι απόλυτα τον ιερό σκοπό του Ice Bucket Challenge για την εκστρατεία καταπολέμησης της νόσου ALS. Όμως θεωρώ ότι πολλοί «επώνυμοι» του Χόλιγουντ (και όχι μόνο) εκμεταλλεύτηκαν το συγκεκριμένο trend για σκοπούς αυτοπροβολής τους και μόνο. Πραγματικά λυπηρό.

 

No4

Like

Το να αποκαλύψεις δημόσια τη «διαφορετική» σεξουαλική σου ταυτότητα (ειδικά όταν είσαι μια από τις πλέον ανερχόμενες νεαρές σταρ του Χόλιγουντ) με σκοπό να βοηθήσεις μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων να ζήσουν ένα καλύτερο αύριο, είναι μια ανιδιοτελής πράξη που αξίζει απλά πολλά συγχαρητήρια. Ο λόγος για την 27χρονη Καναδή ηθοποιό Ellen Page, η οποία ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, εξομολογήθηκε σε συνέδριο για ανήλικους ομοφυλόφιλους ονόματι «Καιρός για Ευτυχία» στο Λας Βέγκας, ότι είναι και η ίδια γκέι, αφήνοντας άφωνους τους παρευρισκομένους (και τον υπόλοιπο πλανήτη) με την αφοπλιστική ειλικρίνεια της.

Unlike

Αν μπορούσε η βαρεμάρα να μεταφραστεί σε εικόνα, τότε αυτή θα ήταν το «The Monuments Men» του George Clooney. Φοβερό καστ, σε μια αδιάφορη και χωρίς ιδιαίτερο λόγο ύπαρξης ταινία. Κρίμα, γιατί φαίνεται ότι το υψηλό budget πολλές φορές λειτουργεί αρνητικά σε μια παραγωγή, που ναι μεν δεν ήταν ό,τι χειρότερο έχουμε δει φέτος, αλλά που σίγουρα περιμέναμε κάτι παραπάνω απ’ αυτή.

 

No3

Like


Η περίφημη «selfie» των φετινών Όσκαρ θα μείνει αδιαμφισβήτητα για πάντα στην ιστορία. Τη φωτογραφία -που κατάφερε να πετύχει τα περισσότερα retweets όλων των εποχών και να ρίξει για λίγο το twitter- τράβηξε ο Bradley Cooper και σε αυτή βλέπουμε την οικοδέσποινα των βραβείων Ellen DeGeneres, την Meryl Streep, την Jennifer Lawrence, την Lupita Nyong’o και τον αδελφό της, τον Channing Tatum, την Julia Roberts, τον Brad Pitt, την Angelina Jolie και τον Κevin Spacey, ενώ πιο «άτυχος» στάθηκε ο Jared Leto που μετά βίας φαίνεται στη φωτογραφία.

Unlike

Το τέλος της τριλογίας του «The Hobbit» του Peter Jackson... Περίμενα το φινάλε πιο συναρπαστικό, με μεγαλύτερη διάρκεια, περισσότερο συναίσθημα και πιο εντυπωσιακά οπτικά εφέ. Φοβερή η σκηνή της μάχης, δε λέω, αλλά το σενάριο έμοιαζε αρκετά άνευρο, τραβηγμένο και ανήμπορο να σου κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον μέχρι τους τίτλους τέλους.

 

No2

Like

Η πρωτοεμφανιζόμενη ηθοποιός Lupita Nyong’o ήταν συγκλονιστική στο ρόλο της Patsey, μιας νεαρής έγχρωμης σκλάβας που δούλευε σε φυτείες βαμβακιού στη Λουιζιάνα, εξ ου και δίκαια κέρδισε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου. «Δεν ξεχνώ ποτέ ότι αυτή η μεγάλη χαρά για μένα, συνδέεται με τόσο πόνο για κάποιους άλλους» είπε φανερά συγκινημένη, ευχαριστώντας με αυτό τον τρόπο την τραγική ηρωίδα που υποδύθηκε στην ταινία «12 Years A Slave» του Steve McQueen και συνέχισε λέγοντας ότι «όποτε κοιτάζω το χρυσό αγαλματάκι, θα θυμάμαι, ότι από όπου κι αν προέρχεσαι, τα όνειρά σου μπορούν να γίνουν πραγματικότητα». Αυτό δεν είναι στην τελική το ζητούμενο;

Unlike

Το 2014 το Χόλιγουντ «έχασε» δύο σπουδαίους ηθοποιούς. Στις 2 Φεβρουαρίου, ο Philip Seymour Hoffman βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του μετά από υπερβολική δόση ναρκωτικών, ενώ ο σπουδαίος κωμικός Robin Williams, ο οποίος έπασχε από χρόνια κατάθλιψη, αυτοκτόνησε δια απαγχονισμού στο σπίτι του στην Καλιφόρνια, στις 12 Αυγούστου.

 

No1

Like

Ένα πολύ μεγάλο like στον Richard Linklater. Το «Boyhood» είναι ένας αληθινός ύμνος στη ζωή, ένας κινηματογραφικός άθλος που γύριζε από το 2002 έως το 2013, συγκεντρώνοντας τους ίδιους, κάθε φορά, ηθοποιούς, μπροστά από την κάμερα! Θα πάρει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας άραγε; Έτσι φαίνεται και το αξίζει και με το παραπάνω!

Unlike

Unlike στις απειλές της Βορείου Κορέας για τρομοκρατικές επιθέσεις με απώτερο σκοπό την ακύρωση της πρεμιέρας της κωμωδίας «The Interview» των Εvan Goldberg και Seth Rogen (που υπό κανονικές συνθήκες θα περνούσε μάλλον απαρατήρητη). Τελικό αποτέλεσμα; H ταινία διαγράφει μια ξέφρενη πορεία με τους χρήστες του διαδικτύου να έχουν «κατεβάσει» το «The Interview» πάνω από 2 εκατομμύρια φορές!


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ