Νταβούτογλου: «Ελάτε να λύσουμε το Κυπριακό»

Article featured image
Article featured image

«Ελάτε να επιλύσουμε το Κυπριακό να εκμεταλλευτούμε από κοινού τον ενεργειακό πλούτο και να συνδέσουμε τις ενδεχόμενες ενεργειακές πηγές με την Ελλάδα μέσω της Τουρκίας», πρότεινε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την ομιλία του σε επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας – Τουρκίας.Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε πως η σχέση που ενώνει την Τουρκία και την Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστική και μίλησε για το «όραμα του» που είναι οι ιστορικές σχέσεις με την Ελλάδα να περάσουν σε άλλο στάδιο και να γίνουν πρότυπο φιλίας όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή αλλά για όλη την Ευρώπη.

«Τα προβλήματα που υπάρχουν στο περιβάλλον μας έχουν πολλαπλασιαστεί και έχουν γίνει πολυδιάστατα» ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η Τουρκία αποδίδει τεράστια σημασία στην σταθερότητα στην Ελλάδα, στο πλήρες μέλος της ΕΕ και γείτονα».

«Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μία σχέση που πρέπει να εξελιχθεί γιατί η Ελλάδα είναι από τους σημαντικότερους συνεργάτες και φίλους. Η στήριξη που θα προσφέρει ο ένας στον άλλον θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των δύο οικονομιών. Η βάση των διμερών σχέσεων είναι οι πολιτιστικές σχέσεις, αυτό είναι το έδαφος στο οποίο θα χτίσουν οι διοικούντες των δύο χωρών. Συνομιλήσαμε εδώ με τους Θρακιώτες ομογενείς όσο και με την ελληνική μειονότητα που ήλθε εδώ από την Κωνσταντινούπολη. Δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω ποιος είναι ποιος. Υπήρχαν προκαταλήψεις του παρελθόντος που δημιουργούσαν εμπόδια αλλά τώρα έχουμε κατανοήσει ότι η σχέση των δύο χωρών δεν είναι ανταγωνιστική αλλά συνεργασίας», είπε ο κ. Νταβούτογλου.

Ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι στόχος της χώρας του είναι η σταθερότητα. «Εμείς συζητούμε τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «φυσικά υπάρχουν θέματα που διαφωνούμε. Στο Αιγαίο θα συνεχίσουμε τις διμερείς διερευνητικές συνομιλίες, χρειάζεται να εμβαθύνουμε. Δεν επιθυμούμε ένταση στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο. Θέλουμε όταν υπάρχουν διαφορές να μπορούμε να συνομιλούμε και να διερευνούμε την επίλυσή τους. Εύχομαι τα καλύτερα στον κ. Αναστασιάδη για να μπορέσουμε να συζητήσουμε την υγεία της Κύπρου. Δεν υπάρχει θέμα που να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας υπενθύμισε ότι στα δύο προηγούμενα Συμβούλια υπογράφηκαν 25 συμφωνίες ενώ στόχος του είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία αλλά και τα ψυχολογικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ