Ελλάδα
Reuters για Ποτάμι
Εκτενές αφιέρωμα του Reuters εκθειάζει τη δυναμική του Ποταμιού σημειώνοντας μεταξύ άλλων τη βέβαιη είσοδο στο Κοινοβούλιο, το εκπληκτικά ψηλά ποσοστό πρόθεσης ψήφου που κατάφερε να συγκεντρώσει σε χρόνο μηδέν, την αμηχανία των συστημικών κομμάτων, την απορρόφηση ψήφων και από την Δεξιά και από την Αριστερά καθώς και την προοπτική το Ποτάμι να αποτελέσει το φάρμακο στη νοσηρή πόλωση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ως απότοκο της κρίσης χρέους.
Ακολουθεί αναλυτικά μεταφρασμένο το κείμενο του Reuters:
«Ένας δημοσιογράφος της τηλεόρασης που έγινε πρόσφατα πολιτικός-σταυροφόρος για να ταράξει την πολιτική σκηνή της Ελλάδας κερδίζει αναπάντεχα την υποστήριξη των Ελλήνων ψηφοφόρων ενόψει των επικείμενων Ευρωεκλογών του Μαΐου. Ποντάροντας στη δυσαρέσκεια των Ελλήνων για το πολιτικό τους κατεστημένο και με την υπόσχεση ότι αυτό το γνήσιο, νεολαιίστικο κίνημα θα λύσει τα προβλήματα της χώρας, ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει καταφέρει να αρπάξει ψηφοφόρους και από τη Δεξιά και από την Αριστερά.
"Το Ποτάμι" είναι η πιο πολυσυζητημένη νέα δύναμη στην ήδη ταραχώδη πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Μόλις τρεις εβδομάδες μετά την ιδρυτική διακήρυξη της κίνησης, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν καταρχάς ότι “Το Ποτάμι” με ποσοστό 6% μπορεί να εξασφαλίσει την είσοδό του στο Ευρωκοινοβούλιο και κατά δεύτερον ότι προηγείται θεσμικών και ιστορικών κομμάτων, όπως το ΠΑΣΟΚ. Εάν διενεργούνταν εκλογές αύριο, “Το Ποτάμι” θα ήταν με σιγουριά η τέταρτη πολιτική δύναμη της Ελλάδας.
Οι εκλογές του Μαΐου, οι οποίες είναι και αυτοδιοικητικές χωρίς τη συμμετοχή της κίνησης του Θεοδωράκη, είναι μείζονος σημασίας για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τις αντιμετωπίζει ως ένα τεστ αντοχής του εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού. Ο Σαμαράς ελπίζει να αντέξει το κόμμα του την εκλογική διαδικασία ώστε να μπορέσει να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις παρά την έντονη λαϊκή αντίσταση. Οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να εξασφαλίσει η Ελλάδα το υπόλοιπο πακέτο βοηθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η άνοδος του Θεοδωράκη ενδέχεται να περιπλέξει τα πράγματα τόσο για τον Σαμαρά όσο και για τον ισχυρότερο αντίπαλο του Έλληνα πρωθυπουργό, τον αριστερό, ριζοσπαστικό, αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ. Ο Θεοδωράκης μπορεί να κλέψει ψήφους και από τα δύο κόμματα.
Διάσημος χάρις στην εβδομαδιαία τηλεοπτική του εκπομπή, η οποία αναδεικνύει κοινωνικά προβλήματα όπως νεοάστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι, ο Σταύρος Θεοδωράκης με το χαρακτηριστικό σακίδιο στον ώμο οφείλει τη δημοτικότητά του στο ότι δεν έχει σχέση με το παλιό πολιτικό κατεστημένο, το οποίο ευθύνεται για το γεγονός ότι η Ελλάδα έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας. “Σε αυτή τη χώρα δεν έχει σημασία αν είσαι δεξιός ή αριστερός”, έχει πει σε συνέντευξή του ο 50χρονος δημοσιογράφος. Και συμπληρώνει, “με τόσα προβλήματα κι όταν έχει την αίσθηση ότι το καράβι βουλιάζει δεν σε ενδιαφέρει εάν ο μηχανικός είναι δεξιός ή αριστερός”.
Ο Θεοδωράκης με το νεανικό του στιλ εργάζεται και μπλογκάρει από το γραφείο του στην Αθήνα, ένα διαμέρισμα στον αστικό ιστό της πόλης, το οποίο έχει μετατρέψει σε χώρο εργασίας. Σ’ έναν τοίχο του γραφείου είναι κρεμασμένη μια χαμογελαστή μάσκα του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και στο διαχωριστικό μια αφίσα από το θρυλικό άλμπουμ των Beatles, “Abbey Road”. “Πολιτική για όλους”, είναι το σύνθημα που επέλεξε ο Θεοδωράκης για την προεκλογική του εκστρατεία. Υπόσχεται μείωση του ποσοστού της ανεργίας κάτω από το 28%, την προώθηση νέων ανθρώπων με ταλέντο, μείωση των βουλευτικών εδρών και μια ανανέωση του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης.
Η κρίση χρέους έχει φέρει τα πάνω κάτω στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ακόμα συγκυβερνούν, αλλά ο συνασπισμός τους είναι εύθραυστος. Το ΠΑΣΟΚ έχει λίγο πολύ εξαφανιστεί. Μέχρι στιγμής το κενό της κεντροαριστεράς δεν έχει καλυφθεί από καμία κίνηση ή πρωτοβουλία. Ο αντιμνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ και η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή έχουν εδραιώσει την παρουσία στην πολιτική σκηνή και αντιπροσωπεύουν το πρόβλημα της πολιτικής πόλωσης στην Ελλάδα.
Εάν αυτή η πόλωση βοηθήσει “Το Ποτάμι” είναι κάτι που θα φανεί σύντομα, πάντως οι αναλυτές δηλώνουν έκπληκτοι από την πορεία του στις πρώτες δημοσκοπήσεις. “Δεν είναι λίγα τα κόμματα που ξεπήδησαν από το πουθενά το τελευταίο διάστημα και όλα κυμαίνονται στο 1%”, λέει ο Κώστας Παναγόπουλος, αναλυτής της εταιρείας δημοσκοπήσεων ALCO, και διευκρινίζει ότι το 77% των υποστηρικτών του Στ. Θεοδωράκη είναι γυναίκες ηλικίας από 25 έως 44 ετών. “Το Ποτάμι έχει όλα τα στοιχεία ενός κόμματος που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Θα δείξει εάν ο κόσμος το αντιμετωπίσει ως κάτι καινούργιο ή ως μια εφήμερη μόδα”. “Το Ποτάμι έχει κινήσει την προσοχή όλων των καθεστωτικών κομμάτων. Οι Αριστεροί το χαρακτηρίζουν ασαφές και λένε ότι δεν έχει προτάσεις”. Οι δεξιοί Ανεξάρτητοι Έλληνες λένε ότι είναι απλά μια βιτρίνα του ΠΑΣΟΚ. Ο Θεοδωράκης αρνείται κάθε σχέση με το πολιτικό κατεστημένο. “Δεν έχουμε και δεν θέλουμε την υποστήριξη των πολιτικών” λέει και καταλήγει, “αυτό που θέλουμε είναι να δούμε νέο αίμα στην ελληνική πολιτική σκηνή”.