Συγνώμη κιόλας, αλλά περιοδικό που δεν σε κρατά στην τουαλέτα για μία ώρα τουλάχιστον, δεν είναι περιοδικό. Δική μου αδυναμία, το Soul. Λατρεύω πολλά σ' αυτόν τον ελληνικό τίτλο και πρώτα απ’ όλα τη μυρωδιά του χαρτιού. Και παρά το σχετικά μεγάλο μέγεθος και βάρος του, συνήθως σε διακοπές και ταξίδια, το κουβαλώ μαζί μου. Και όχι μόνο αυτό. Χωρίς υπερβολή, το 1/3 του βάρους των αποσκευών μου, όταν είναι να πάω διακοπές, αφορά σε περιοδικά. Αρρωστημένες καταστάσεις.
Και ξαφνικά, εκεί που τέλος κάθε μήνα ή βδομάδας έβλεπα τα «γραψιμιά» μου μέσα σε κάτι χειροπιαστό, μέσα σε ένα περιοδικό ή μια εφημερίδα, βρέθηκα ξαφνικά να είμαι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και να κάνω τον χρηματιστή.
Αυτό είναι το διαδίκτυο. Κανονικό χρηματιστήριο. Γράφεις κάτι, το ποστάρεις και περιμένεις αντιδράσεις. Βλέπεις το sharing και το commenting, παρακολουθείς τα analytics, προσπαθείς να ντύσεις αυτό που έγραψες με ένα δυνατό τίτλο για να το «πουλήσεις» πιο εύκολα, με μια δυνατή εικόνα... Θέλεις να αποφύγεις τις λέξεις «σοκ» και «απίστευτο», τις εκφράσεις «είδηση βόμβα», «βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου» και «μια αποκάλυψη που θα σοκάρει», απλώς και μόνο γιατί σιχάθηκες να τις βλέπεις παντού, σε όλες τις ειδήσεις. Σιχάθηκες την ευτέλεια και την προχειρότητα. Ναι μεν θέλεις λυσσαλέα αυτό που έγραψες να γίνει viral, πλην όμως όχι με τον λάθος τρόπο. Αν είναι να προσφέρει έστω κάτι στον αναγνώστη, καλώς. Αν, όμως, είσαι μούφας και πουλάς φύκια για μεταξωτές κορδέλες, ή αν προσπαθείς να κερδίσεις τα κλικ είτε καπηλευόμενος τον πόνο κάποιου, είτε με εικόνες αποκρουστικές, είτε εκμεταλλευόμενος κάποιους ελαφρόμυαλους, τότε η πορεία σου είναι προδιαγραφόμενη και σίγουρα δεν θα ‘ναι ευνοϊκή. Αν παίξεις σωστά, το διαδίκτυο έχει να σου προσφέρει μια μαγεία. Αυτή η διαδραστικότητα και η αμεσότητα που έχει ως μέσο, αλλά και η ανταπόκριση την οποία μπορείς να μετρήσεις άμεσα, είναι ένα χρηστικό εργαλείο το οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου. Πέραν από το χρηματιστήριο, η ενασχόληση με το διαδίκτυο και δη με τα portals, ειδησεογραφικά και μη, μοιάζει πολύ και με μια παρτίδα snooker. Ναι μεν κερδίζεις τους περισσότερους πόντους αν βάλεις στην τρύπα τη μαύρη (7 πόντους), τη ροζ (6), τη μπλε (5) και την καφέ (4), για να προχωρήσεις, όμως, απαραίτητα πρέπει να βάζεις στο μεταξύ τους και μια κόκκινη (έστω κι αν έχει μόνο 1 πόντο). Ίδια είναι η φιλοσοφία σε αυτό που κάνουμε στη City. Βλέπουμε ότι αρκετά πουλάει το Έχω Θέμα, το Μαντείο, οι απόψεις των Cityzens, τα βιντεάκια στο Viral, το Sex Talk, το Μίλα μου (συνεντεύξεις) και αρκετά από τα επικαιρικά νέα στο Τώρα, αν θέλουμε όμως να λογαριαζόμαστε σωστοί θα πρέπει να χτυπούμε συνεχώς και τις «κόκκινες». Το Tech με ενδοαφέρουσες ειδήσεις τεχνολογίας, την Αγορά, το Βγες Έξω με προτάσεις διασκέδασης και ψυχαγωγίας, αλλά και το Gallery που άρχισε κι αυτό να παίρνει τα πάνω του. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Δέκα μόλις μέρες μετά το launching, οι αριθμοί στα analytics έχουν σταθερά ανοδική πορεία. Αυτό κι αν είναι τροφή για την ομάδα της City.