Η κοινή απόφαση του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης να κατατεθεί στη Βουλή η συμφωνία με την Τρόικα ως ένα νομοσχέδιο με τρία άρθρα δεν φαίνεται να κατευνάζει την οργή ορισμένων βουλευτών που απειλούν να καταψηφίσουν ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πέσει η κυβέρνηση.
Χαρακτηριστικές είναι οι σημερινές δηλώσεις του βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή ο οποίος αντιδρά για τη ρύθμιση σε ότι αφορά το φρέσκο γάλα.
«Δεν θα είμαι βουλευτής μαριονέτα, αν έρθουν αλλαγές δεν θα τις ψηφίσω» δήλωσε στο Mega Ελλάδος το πρωί της Παρασκευής ο κ. Κασσής.
«Να πέσει η κυβέρνηση και να πάει στην ευχή της Παναγίας» ήταν η χαρακτηριστική του απάντηση όταν του επισημάνθηκε ότι ενδεχόμενη καταψήφισή του μπορεί να σημάνει και πτώση της κυβέρνησης
Ο κ. Κασσής μάλιστα, αφού σημείωσε ότι «δεν έγινε καμία διαπραγμάτευση με τη Τρόικα», είπε ότι στη συνεδρίαση των τομεαρχών του ΠΑΣΟΚ είχε αποφασιστεί να μην γίνει δεκτή καμία αλλαγή στο καθεστώς σήμανσης του γάλακτος.
Οι άλλοι υποψήφιοι αντάρτες
Δεν είναι όμως μόνον ο κ. Κασσής που απειλεί να μην ψηφίσει τη συγκεκριμένη ή κάποια από τις ρυθμίσεις της συμφωνίας με την Τρόικα.
Πρώτος απ' όλους με την έννοια ότι είναι μέλος του υπουργικού Συμβουλίου είναι ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος μάλιστα απειλεί με παραίτηση καθώς θεωρεί ότι η ρύθμιση με το γάλα ημέρας (δύο ημερών) και το φρέσκο γάλα (11 ημερών) πλήττει καίρια τους Έλληνες γαλακτοπαραγωγούς και δεν ευνοεί τους εγχώριους καταναλωτές.
Με τον κ. Χαρακόπουλο δείχνουν να ταυτίζονται ο βουλευτής Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής και ο βουλευτής Αττικής Γιώργος Βλάχος. Ο τελευταίος μάλιστα σε παρέμβασή του στον ΑΝΤ1 όχι μόνο επιβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει αλλά και αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν μια ρύθμιση για το γάλα να αποτελεί προϋπόθεση κομματικής πειθαρχίας.
Τέλος, και ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης σημείωνε ότι η απόφαση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε διαφορετική κατεύθυνση από τη συμφωνία με την Τρόικα και άφηνε να διαφανεί με σαφήνεια το ενδεχόμενο να καταψηφίσει.
Ωστόσο, επιτελείς και από τα δύο κόμματα εμφανίζονται καθησυχαστικοί σημειώνοντας ότι υπάρχει το χρονικό περιθώριο για την απαραίτητη εσωτερική διαβούλευση στις κοινοβουλευτικές ομάδες της συγκυβέρνησης.
Τα επόμενα 24ωρα αναμένονται κρίσιμες συσκέψεις εντός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να καμφθούν ει δυνατόν οι αντιδράσεις αλλά και να επέλθουν βελτιώσεις, όσο αυτό βεβαίως είναι ρεαλιστικό, καθώς η διαπραγμάτευση με την τρόικα έχει ολοκληρωθεί και την κυβέρνηση περιμένει ο «κάβος» του άτυπου Eurogroup στην Αθήνα την 1η Απριλίου.