Πόσο κοστίζουν τα top 20 brand name
Οι μεγάλες ανακατατάξεις που συντελούνται στο παγκόσμιο εμπόριο καταγράφονται με το σαφέστερο τρόπο στον ετήσιο κατάλογο της εταιρείας Brand Finance στον οποίο εκτός από την εκτιμώμενη αξία των εμπορικών σημάτων το 2014, καταγράφεται τόσο η αξία των ίδιων εταιρειών το 2007, όσο και η θέση τους τότε στην παγκόσμια κατάταξη.
Με βάση αυτά τα στοιχεία διαπιστώνεται ότι για παράδειγμα η Coca Cola Που επί χρόνια δέσποζε στην αγορά των σημάτων βρίσκεται πλέον στη 12η θέση με σημαντικά μικρότερη αποτίμηση.
Αντιθέτως σχεδόν από το πουθενά, η Apple εκτοξεύθηκε από την 44η θέση και τα 12,8 δισ. δολάρια, στην κορυφή και τα 104 δισ. Κι όλα αυτά με μόλις δύο προϊόντα: Το ipad και το iphone.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Samsung που από την 30η θέση και τα 16 δισ. το 2007 βρίσκεται για το 2014 στη δεύτερη θέση και τα 78 δισ. Αποτελεί δε τη μοναδική μη αμερικανική εταιρεία μέσα στις 10 πρώτες, παγκοσμίως.
Αυτή που παρέμεινε σχετικά σταθερή είναι η Microsoft, που το 2007 βρισκόταν στη 2η θέση και σήμερα έχει υποχωρήσει ελαφρώς στην 4η θέση, έχοντας αυξήσει, όμως, την αξία της από τα 37 δισ. στα 62 δισ. Ακόμη καλύτερη ήταν η εξέλιξη της Google, που το 2007 βρισκόταν στη 15η θέση με αξία 24,6 δισ. και σήμερα η αξία της αποτιμάται στα 68,2 δισ. δολάρια.
Πόσο αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι
Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα Καθημερινή η Brand Finance δημοσιεύσει τον κατάλογο με τις εταιρείες που έχουν τη μεγαλύτερη αξία από το 2007, υπολογίζοντας πόσα θα είναι τα μελλοντικά της έσοδα και καθορίζοντας πόσα χρήματα θα ήταν διατεθειμένη να πληρώσει μια εταιρεία για να αγοράσει το brand.
Η Apple κατάφερε να αυξήσει την αξία της κατά 20% τον τελευταίο χρόνο, ενώ η δεύτερη Samsung τα πήγε ακόμη καλύτερα, αυξάνοντας την αξία της κατά 34%. Ακολουθούν οι αμερικανικές Google και Microsoft, που αύξησαν την αξία τους κατά 32% και 38% αντίστοιχα.
Αλμα πέντε θέσεων έκανε η αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Verizon, η οποία πέρυσι εξαγόρασε το μερίδιο της βρετανικής Vodafone στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που είχαν από κοινού στις ΗΠΑ. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι ο τεχνολογικός τομέας εκπροσωπείται από έξι εταιρείες, ακολουθούν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών με πέντε εκπροσώπους, ενώ μόλις δύο τράπεζες, μία αμερικανική και μία κινεζική, κατατάσσονται στις 20 εταιρείες με τη μεγαλύτερη αξία.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες εκπροσωπούνται από τρεις εταιρείες, με πρώτη την ιαπωνική Toyota και ακολουθούν οι γερμανικές BMW και Volkswagen. Βέβαια, ανά τομέα οι τράπεζες εξακολουθούν να προηγούνται με συνολική αξία 633 δισ. δολαρίων και ακολουθούν οι τεχνολογικές εταιρείες με συνολική αξία 614 δισ. δολαρίων.
Σε επίπεδο χωρών, οι Ηνωμένες Πολιτείες προηγούνται με 185 εκπροσώπους και συνολικά τη μεγαλύτερη αξία εταιρειών και ακολουθούν Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία.
Στην έκτη θέση βρίσκονται οι κινεζικές εταιρείες. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η άνοδος της αξίας των ιαπωνικών εταιρειών οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην εξαιρετικά επιθετική νομισματική και οικονομική πολιτική που ακολουθεί από τα τέλη του 2012 ο νέος Ιάπωνας πρωθυπουργός, πολιτική που είχε ως συνέπεια την πολύ σημαντική εξασθένιση του ιαπωνικού γιεν, με αποτέλεσμα τα ιαπωνικά προϊόντα να γίνουν ελκυστικότερα.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι τρεις ιαπωνικές εταιρείες με τη μεγαλύτερη αξία, οι Toyota, Mitsubishi και Honda, αύξησαν το 2013 την αξία τους κατά περισσότερο από 30%. Μπορεί η κινεζική οικονομία να έχει εκθρονίσει τα τελευταία χρόνια την ιαπωνική και πλέον να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, ωστόσο, συνολικά οι κινεζικές εταιρείες έχουν την έκτη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο και ο λόγος είναι ότι ακόμη βρίσκονται στα πρώτα στάδια της εξέλιξής τους.