Στο πλαίσιο του Cyprus Film Days 2014, στο site του φεστιβάλ μπορείτε, μεταξύ άλλων, να διαβάσετε και συνεντεύξεις με ανθρώπους που -για τους δικούς του λόγους ο καθένας- αγαπάνε αυτό το σπουδαίο κινηματογραφικό φεστιβάλ που πραγματοποιείται στην Κύπρο. Ο συνεντευξιαζόμενος για το τέταρτο Festival Lovers Quick Talk είναι ο Κλεάνθης Κλεάνθους, Ύψιστη Μορφή του “Time Out Cyprus”
Είμαι δημοσιογράφος τα τελευταία 14 χρόνια, αν αναλογιστείς ότι έγραψα τα πρώτα μου δημοσιευμένα δημοσιογραφικά κείμενα όταν ήμουν φοιτητής ακόμα στην Αθήνα. Επαγγελματικά όμως θα έλεγα ότι δουλεύω στο χώρο τα τελευταία 7 χρόνια.
Σπούδασα κινηματογράφο στο New York College στην Αθήνα. Είχα τη χαρά και την τύχη να έχω καθηγητές μου μεγάλα ονόματα του ελληνικού σινεμά και της τηλεόρασης, όπως τον Παντελή Βούλγαρη και τον Κώστα Κουτσομύτη. Ανέκαθεν είχα αδυναμία στο σενάριο. Ίσως γι’ αυτό τελικά να με κέρδισε η δημοσιογραφία και όχι η σκηνοθεσία. Φυσικά το σινεμά παραμένει πάντα η μεγάλη μου αγάπη. Παρακολουθώ -σχεδόν- καθημερινά ταινίες και είμαι ο υπεύθυνος της στήλης του σινεμά στο περιοδικό “Time Out Cyprus”.
Στο πρώτο φεστιβάλ Cyprus Film Days δεν βρισκόμουν στην Κύπρο. Ζούσα στην Αθήνα. Παρόλα αυτά είχα ακούσει για τη “γέννηση” του φεστιβάλ και είχα ενθουσιαστεί που ένας τόσο σημαντικός θεσμός για τον κινηματογράφο έκανε αρχή στη χώρα μας.
Η σημασία του φεστιβάλ είναι πολύ σημαντική και θα σου πω το γιατί. Πέραν του ότι προωθεί νέους και ταλαντούχους εγχώριους (και μη) σκηνοθέτες, δίνει την ευκαιρία στο σινεφίλ (αλλά κυρίως στο ευρύτερο) κοινό της Κύπρου να ξεφύγει από τα στερεότυπα του Χόλιγουντ (τα οποία καθόλου δεν σνομπάρω) και να δει αριστουργήματα του διεθνούς σινεμά που δυστυχώς δεν βρίσκουν “στέγη” στις mainstream κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας μας, παρά μόνο σε ορισμένες κινηματογραφικές λέσχες. Δυστυχώς πολλά “διαμαντάκια” του παγκόσμιου σινεμά δεν έχουν προβληθεί ποτέ επίσημα στην Κύπρο και αυτό είναι πολύ λυπηρό...
Φέτος ανυπομονώ να δω το “Only Lovers Left Alive” γιατί θαυμάζω τον Jim Jarmusch και θεωρώ την Tilda Swinton μια από τις κορυφαίες ηθοποιούς της εποχής μας. Επίσης θέλω πολύ να δω το “Miss Violence” του Αλέξανδρου Αβρανά και “Το Μικρό Ψάρι” του Γιάννη Οικονομίδη... γουστάρω με τρέλα το νέο ελληνικό σινεμά!
Δεν περίμενα ποτέ ότι το κοινό της Κύπρου θα “αγκάλιαζε” με τόση αγάπη το θεσμό. Αυτή είναι η απάντηση σε όλους όσοι πιστεύουν ότι είμαστε λοβοτομημένοι ως λαός και ότι τρώμε ό,τι “πατάτα” μας σερβίρουν. Μέγα λάθος!
Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι πέρυσι δεν κατάφερα να έρθω στην πρεμιέρα του φεστιβάλ στο Ριάλτο, αφού έσκασε το λάστιχο του αυτοκινήτου μου καθώς ερχόμουν! Τόσο γκαντέμης!
Ελπίζω πως κάποια στιγμή θα δω τον Tarantino και τον DiCaprio στο Cyprus Film Days; Όχι ε; Ποτέ μη λες ποτέ!
Θα ήθελα να δω το φεστιβάλ να αποκτά τη δυναμική αντίστοιχων θεσμών του εξωτερικού όπως είναι η Μπερλινάλε και το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών. Γιατί, εμάς τι μας λείπει;
Σύντομο βιογραφικό
Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1981. Είναι Ιχθύς και σαββατογεννημένος. Από μικρός είχε τρέλα με το σινεμά και κυρίως με τις ταινίες θρίλερ και τρόμου. Άλλωστε, η πρώτη ταινία που θυμάται να βλέπει ως παιδί είναι το “The Fly” του David Cronenberg. Ήταν μόλις έξι ετών τότε... Αγαπημένοι του σκηνοθέτες είναι ο David Lynch, ο Stanley Kubrick, ο Alfred Hitchcock και ο Quentin Tarantino, ενώ η ταινία που τον ταρακούνησε πιο πολύ απ’ όλες είναι το “Requiem for a Dream” του Darren Aronofsky. Από μικρός ήθελε να ασχοληθεί με τα media. Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας στην Αθήνα και στη συνέχεια πήρε πτυχίο Film and TV Studies από το New York College. Μεταξύ άλλων, στην Αθήνα δούλεψε με το σκηνοθέτη Περικλή Χούρσογλου και έκανε τα πρώτα του δειλά δημοσιογραφικά βήματα ως εξωτερικός συνεργάτης στην εφημερίδα “LIFO”. Από το 2008 εργάζεται ως δημοσιογράφος στα περιοδικά του Εκδοτικού Οίκου ΔΙΑΣ. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι ο υπεύθυνος της στήλης του σινεμά στο περιοδικό “Time Out Cyprus”.