Οι ενεργειακές συνεργασίες του Ισραήλ με χώρες όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος φέρνουν ανατροπή στα σχέδια της Κύπρου, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, σημειώνοντας ότι οι συνεργασίες αυτές ναι μεν θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξομάλυνση των τεταμένων σχέσεων στην περιοχή αλλά θα μπορούσαν να στερήσουν την Ευρώπη από μια πολύτιμη εναλλακτική λύση στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, τους τελευταίους μήνες το Ισραήλ έχει υπογράψει ενεργειακές συμφωνίες με την Ιορδανία και την Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ αν όλα πάνε καλά, τότε θα μπορούσαν να τοποθετηθούν αγωγοί φυσικού αερίου μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας το 2015. Ταυτόχρονα, ετοιμάζεται συνεργασία μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει τις εξαγωγές στις μεγάλες αγορές της Ασίας.
Γράφει ακόμη ότι αυτές οι εξελίξεις αναβάλλουν τα προηγούμενα σχέδια του Ισραήλ για χρησιμοποίηση των αποθεμάτων του σε ένα μελλοντικό τερματικό εξαγωγής φυσικού αερίου στην Κύπρο, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στις φιλοδοξίες του χρεωμένου νησιού της Μεσογείου να αναδειχθεί σε παγκόσμιο παίκτη στην αγορά φυσικού αερίου.
Το πρακτορείο σημειώνει ότι το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο, για σκοπούς εξαγωγών, θα μπορούσε να προμήθευε τις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας με τουλάχιστον πέντε εκατ. τόνους φυσικού αερίου ετησίως, επιτρέποντας έτσι στην Ευρώπη να μειώσει την αυξανόμενη εξάρτησή της από τη Ρωσία, κάτι το οποίο προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην Ευρώπη δεδομένης της κρίσης στην Ουκρανία.
Τα νέα σχέδια του Ισραήλ, προστίθεται, θέτουν σε αμφισβήτηση τις εξελίξεις στην Κύπρο, καθώς οι επενδυτές θα έχουν ανάγκη από περισσότερο φυσικό αέριο (από ό,τι η Κύπρος μπορεί να προσφέρει από τα δικά της αποθέματα), προκειμένου να έχουν απόδοση οι ακριβές τους επενδύσεις.
Κύπριος αξιωματούχος δήλωσε ότι σε αυτή την περίπτωση η Κύπρος θα πρέπει να εξεύρει περισσότερο φυσικό αέριο, αν επιθυμεί οι εξαγωγές της να είναι βιώσιμες, κάτι που αναπόφευκτα θα καθυστερήσει τα σχέδια της χώρας για πολλά χρόνια.