Όταν το Μάτι του Σάουρον συνάντησε τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας... Μια τεράστια πυραμιδοειδής κατασκευή εμφανίστηκε στη μέση του πουθενά με σκοπό να καταγράψει το τέλος του κόσμου στο ραντάρ -και αν μπορέσει να το αποτρέψει φυσικά!
Όχι, δεν πρόκειται για αποκαλυπτική σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά για έργο του αμερικανικού στρατού, ο οποίος μας έχει συνηθίσει εξάλλου σε τεράστια οικοδομήματα που οι πολίτες σπάνια έχουν την ευκαιρία να δουν με τα μάτια τους.
Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου φιλοξενεί λοιπόν την απίθανη -και απόκοσμη- αυτή συλλογή εικόνων από το περιφρουρούμενο συγκρότημα Stanley R. Mickelsen στη Βόρεια Ντακότα. Όπως κι αν το αποκαλέσει κανείς, πυραμίδα, οβελίσκο, μνημείο, αρχιτεκτονική κατασκευή, οικοδόμημα, το κτίριο λειτουργούσε άλλοτε ως παρατηρητήριο πυραυλικής δραστηριότητας.
Σε κάτι που μοιάζει σαν να διασταυρώθηκε το Μάτι του Σάουρον (από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών») με την αιγυπτιακή Πυραμίδα του Χέοπα, το ψυχροπολεμικό αντιβαλλιστικό Safeguard Program αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1960 για να καταρρίψει τους σοβιετικούς πυραύλους που θα έκαναν την εμφάνισή τους στον αμερικανικό ουρανό.
Με κόστος που ανήλθε στα 6 δισ. δολάρια (το 1960!), η Πυραμίδα της Βόρειας Ντακότα, όπως έμεινε γνωστή, περιλαμβάνει ένα τεράστιο συγκρότημα με αποθήκες πυραύλων, το τεράστιο ραντάρ πυραμιδικού σχήματος και δεκάδες εγκαταστάσεις για την εκτόξευση των πυραύλων εδάφους-αέρος, όλοι τους εφοδιασμένοι με θερμοπυρηνικές κεφαλές.
Kτισμένη κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά, εκεί που η ανθρώπινη παρουσία δεν εντοπίζεται παρά σε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, η συγκεκριμένη πυραμίδα ήταν η μόνη που κατασκευάστηκε ποτέ στο πλαίσιο του διαβόητου Safeguard Program της ΗΠΑ και λειτούργησε μόλις για 4 μήνες. Κατόπιν εγκαταλείφθηκε...
Τόσο το κόστος λειτουργίας του αντιπυραυλικού κέντρου όσο και οι ανησυχίες για την αποτελεσματικότητά του αλλά και τον κίνδυνο πυροδότησης των πυρηνικών κεφαλών σε φιλικό έδαφος, έστειλαν σύντομα την πυραμίδα στο τέλος της, λειτουργώντας σήμερα ως φαραωνικό ερείπιο λες της πυρηνικής τρέλας του Ψυχρού Πολέμου.