Τους πρώτους ανθρώπους στον Άρη έχει βάλει στόχο να στείλει το 2030 η ΝΑΣΑ. Ο στόχος για αποστολή της πρώτης επανδρωμένης πτήσης στον κόκκινο πλανήτη αποτελεί ξεκάθαρη πολιτική των ΗΠΑ ήδη από το 2010 και περιγράφεται με λεπτομέρεια στην αμερικανική εθνική πολιτική για το διάστημα που φέρει την υπογραφή του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Χθες, Τρίτη, στην Ουάσινγκτον ξεκίνησε το συνέδριο με τίτλο «Άνθρωποι στον Άρη» στο οποίο θα συμμετάσχουν 500 επιστήμονες. Όπως αναφέρει το space.com, το τριήμερο συνέδριο θα αναλύσει τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της αποστολής επανδρωμένης πτήσης στον Άρη.
Ο αστεροειδής
Σύμφωνα όμως με τους σχεδιασμούς, της επανδρωμένης πτήσης στον κόκκινο πλανήτη θα προηγηθεί μια αποστολή σε έναν αστεροειδή το 2025.
Η ΝΑΣΑ προγραμματίζει να εντοπίσει έναν αστεροειδή τον οποίο να ανακατευθύνει προς το Φεγγάρι. Όταν ο αστεροειδής θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, η ΝΑΣΑ στοχεύει να στείλει το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Orion προκειμένου να πάρει δείγματα από τον αστεροειδή και να επιστρέψει στη Γη.
Οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ θεωρούν ότι αυτή η εμπειρία θα συμβάλει στην ανάπτυξη νέων συστημάτων που είναι απαραίτητα για μια αποστολή στον Άρη.
Ζήτημα τεχνολογίας
Η επανδρωμένη αποστολή στον Άρη το 2030 θα βασιστεί κατά κύριο λόγο στην επιτυχία της αποστολής Orion και σε ένα πολύ εξελιγμένο διαστημόπλοιο που αναμένεται να κατασκευαστεί.
Ηδη, μηχανικοί και επιστήμονες της ΝΑΣΑ εργάζονται σκληρά για να αναπτύξουν τις τεχνολογίες εκείνες που θα επιτρέψουν στους αστροναύτες να ζουν και να εργάζονται στον Αρη καθώς και εκείνες που θα τους επιτρέψουν να επιστρέψουν στη Γη με ασφάλεια.
Γιατί πάμε Άρη
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι όσα περισσότερα μάθουμε για τον πλανήτη Άρη, τόσο καλύτερα θα κατανοήσουμε την ιστορία αλλά και το μέλλον του δικού μας πλανήτη, της Γης, καθώς τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο Άρης διέθετε στο παρελθόν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη ζωής.
Θεωρούν επίσης ότι η εξερεύνηση του πλανήτη Άρη θα μπορούσε να φέρει στο φως κάποιες ενδείξεις ότι υπήρξε στο παρελθόν ζωή στον πλανήτη αυτό, απαντώντας έτσι σε ένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα της ανθρωπότητας, κατά πόσον δηλαδή είμαστε μόνοι στο σύμπαν.
(Φωτογραφία: Esteban De Armas's)