Κάποιοι ισχυρίζονται πως τα όμορφα πράγματα στη ζωή είναι στιγμές. Κι όταν αυτές οι στιγμές είναι πολλές και τις μοιράζεσαι, τότε έχουν περισσότερη αξία και μεγαλύτερη διάρκεια.
Τέτοιες ήταν και οι όμορφες στιγμές που έζησα κατά τη διάρκεια του Cyrus Film Days 2014, γι’ αυτό και χαρακτηρίζονται από ποιότητα και διάρκεια. Τι και αν το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, οι ταινίες που παρακολούθησα, οι συντελεστές που γνώρισα, οι συζητήσεις στις οποίες συμμετείχα, τα πράγματα που έμαθα και οι φίλοι που απέκτησα, κάνουν την προσμονή μέχρι τη διεξαγωγή του επόμενου, πολύ πιο ενθουσιώδη.
Backwards
Την τελευταία νύχτα διεξαγωγής του φεστιβάλ, τα συναισθήματα ήταν εναλλασσόμενα και άκρως αντιφατικά. Από τη μια υπήρχε αναμφίβολα ενθουσιασμός. Από την άλλη ωστόσο, δεν μπορούσες να παραβλέψεις τη λύπη. Λύπη για το τέλος ενός ακόμη φεστιβάλ με όλα όσα αυτό συμπεριλαμβάνει. Η ταινία «We are the best!» ήταν αυτή που ολοκλήρωσε τις φετινές προβολές. Ακολούθησε η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων του διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ, το βραβείο του κοινού αλλά και των φοιτητών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Έξω από το θέατρο Ριάλτο και την Gallery 55, όπου θα γινόταν το party της λήξης, από νωρίς είχαν στηθεί τραπεζάκια αλλά και το bar. Οι παρέες των εθελοντών, που τις τελευταίες δέκα ημέρες ήταν οι πρώτοι που έφταναν και οι τελευταίοι που αναχωρούσαν από την Πλατεία Ηρώων, ήταν εκεί. Μαζί τους ήταν και οι συντελεστές των ταινιών που ταξίδεψαν στην Κύπρο προκειμένου να μιλήσουν για τις ταινίες τους στο κοινό. Ο Γιάννης Οικονομίδης, ο Γιώργος Σερβετάς, ο Chad Hartigan, δημοσιογράφοι, σκηνοθέτες, η καλλιτεχνική επιτροπή, εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και της καλλιτεχνικής επιτροπής του φεστιβάλ, έκαναν τις προβλέψεις τους και σχολίαζαν ό,τι τους εντυπωσίασε.
Μετά την ολοκλήρωση της προβολής και της δεύτερης ταινίας, λίγο πριν από τις δέκα το βράδυ, οι θεατές παρέμειναν στις θέσεις τους προκειμένου να χειροκροτήσουν για τελευταία φορά τις φετινές ταινίες του φεστιβάλ.
...και το βραβείο απονέμεται στους...
Η τελετή άρχισε με το σύντομο video από την τελετή έναρξης. Η ενέργεια των Batukinio, τα χαμόγελα των θεατών, το χειροκρότημα και ο ενθουσιασμός αποτυπώθηκαν εντυπωσιακά στο ολιγόλεπτο βίντεο της Zedem.
Ακολούθως, η Αλεξία Καρακάνα κάλεσε στη σκηνή τους Κώστα Κωνσταντινίδη και Άδωνι Φλωρίδη από την καλλιτεχνική επιτροπή, οι οποίοι με τη σειρά τους κάλεσαν την εκπρόσωπο των φοιτητών του Mediazone του Πανεπιστημίου Λευκωσίας προκειμένου να ανακοινώσει την ταινία που οι φοιτητές ξεχώρισαν. Εκλεκτή των φοιτητών ήταν η ταινία Life Feels Good του Maciej Pieprzyca. Πρόκειται για μια τρυφερή ταινία που περιγράφει τη ζωή του Mateusz, ενός λαμπρού νεαρού, παγιδευμένου σε ένα σώμα που υποφέρει από εγκεφαλική παράλυση. Η αγάπη της οικογένειάς του, οι προσπάθειές του για επικοινωνία και η ζωή του μέσα στο ίδρυμα που τον φιλοξενεί, αποτυπώθηκαν υποδειγματικά, χωρίς να προκαλούν τον οίκτο. Τουναντίον, μόνο θαυμασμό για τη δύναμη και την αξιοπρέπεια αυτού του ανθρώπου σου επέτρεπε ο σκηνοθέτης να νιώσεις. Χαρακτηριστικά που προφανώς οι φοιτητές εκτίμησαν, απονέμοντάς του το πρώτο βραβείο της βραδιάς.
Ακολούθως η τριμελής κριτική επιτροπή κλήθηκε στη σκηνή για να απονείμει τα βραβεία στις ταινίες που διακρίθηκαν στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ. H τριμελής κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους Martin Schweighofer, Εκτελεστικό Διευθυντή της Αυστριακής Επιτροπής Κινηματογράφου, Δέσποινα Μουζάκη, παραγωγό-σκηνοθέτη και Μania Akbari, ηθοποιό-σκηνοθέτη, δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν το φεστιβάλ για την άψογη διοργάνωση και φιλοξενία πριν ανακοινώσουν τους νικητές.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Martin Schweighofer στην εναρκτήρια ομιλία του, έκανε λόγο για τα κριτήρια με τα οποία κατέληξαν στην απόφασή τους. «Για την αλληγορική ματιά του σκηνοθέτη της, που πηγάζει από την κλασική τραγωδία και το γουέστερν, για τη δυνατή ιστορία μέσα από την οποία η ταινία αποκαλύπτει ένα βλοσυρό και άσπλαχνο τοπίο, φανερώνοντας την απάνθρωπη όψη της σύγχρονης Ελλάδας. Για τις ισχυρές μεταφορές των σχέσεων εξουσίας και για το δορικό κεντρικό χαρακτήρα που αντιστέκεται στον ανδροκρατούμενο διεφθαρμένο κόσμο» που ερμηνεύεται έξοχα από τη Μαρία Συμεού, το Βραβείο Glocal Images απονεμήθηκε στην ταινία Να κάθεσαι και να κοιτάς του Γιώργου Σερβετά. Βραβείο που παρέδωσε στο σκηνοθέτη ο Δήμαρχος Λεμεσού κύριος Αντρέας Χρίστου.
Το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής απονεμήθηκε στην ταινία Funeral at Noon του ισραηλινού Adam Sanderson. Η Mania Akbari, μέλος της κριτικής επιτροπής, ανέφερε πως πρόκειται για μια «δραματική ιστορία γεμάτη πόνο που σκιαγραφείται με τον πιο όμορφο και ποιητικό τρόπο, με μόνο λίγους ηθοποιούς. Ένας μοναδικός τρόπος έκφρασης που δημιουργεί ερωτήματα γύρω από τις κρυμμένες και αόρατες πραγματικότητες της ζωής μας». Ο σκηνοθέτης παρόλο που ήρθε στην Κύπρο για την προβολή της ταινίας του, είχε αναχωρήσει από το νησί λίγες ώρες νωρίτερα και δεν παρέλαβε το βραβείο του.
Το τελευταίο βραβείο, αυτό της Καλύτερης Ταινίας, απονεμήθηκε στον Κύπριο σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη, για την ταινία του Το Μικρό Ψάρι. Η κριτική επιτροπή θεώρησε πως πρόκειται για «μια βραδυφλεγή δραματική ιστορία εγκλήματος και τιμωρίας. Μια εκρηκτική ματιά στον ηθικό ξεπεσμό που διαδραματίζεται στην Ελλάδα εν καιρώ κρίσης. Ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης και το δυνατό του καστ, μας παρουσιάζουν έναν άσπλαχνο επαγγελματία δολοφόνο που προσπαθεί να κάνει αυτόν τον απάνθρωπο, ψυχρό και άσχημο κόσμο, καλύτερο. Για την ακρίβεια, το καταφέρνει έστω και για λίγο». Το χειροκρότημα ήταν δυνατό και παρατεταμένο, καθώς ο Λεμεσιανός σκηνοθέτης έχει πλέον «χτίσει» το κοινό του και το ενδυναμώνει με κάθε του ταινία. Το βραβείο παρέδωσε στο σκηνοθέτη εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού η Ανώτερη Μορφωτική Λειτουργός των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, Έλενα Χριστοδουλίδου.
Και ενώ η κριτική επιτροπή με τους απονεμητές και τους βραβευθέντες, έβγαζαν τις καθιερωμένες φωτογραφίες, το κοινό λάμβανε ήδη θέση στο bar, έξω από την Gallery 55.
Κάπου ανάμεσα στη μουσική από το Trio Frisson και της γενικής ευφορίας, ανακοινώθηκε το Βραβείο Κοινού. Η καταμέτρηση των ψήφων σε Λευκωσία και Λεμεσό ανέδειξε νικητή του βραβείου, που φέτος χορήγησε η Stella Artois, την ταινία «Life Feels Good» από την Πολωνία. Φοιτητές και κοινό, φέτος παρουσίασαν ταύτιση απόψεων.
Σε αναμονή για το επόμενο φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί σε σχεδόν ένα χρόνο...